Илюстрация Увеличаване Смаляване Понякога се събират над двадесет души, но

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Понякога се събират над двадесет души, но
Коментари Харесай

Въведение в софийското улично изкуство

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Понякога се събират над двадесет души, само че през днешния ден е по-спокоен ден – за идващия Sofia Graffiti Tour идва компактна група туристи от Тексас, Лос Анджелис, Сингапур, Дания, Полша, Испания. През идващите два часа те ще се разхождат из центъра на София и ще опознават актуалната история на града през уличното му изкуство.

Началната точка е пресъздаденото лого на Chupa Chups (всъщност с създател Салвадор Дали) до метростанция " Сердика " и преди улица " Пиротска " - спокоен пъстър митинг в по-сивите интервали на постсоциалистическата история на града. Паркингът към мястото и до през днешния ден е платно за графити изяви, а напълно неотдавна върху стените са творили и актьори от Македония.

Никой от присъстващите няма специфичен интерес към уличното изкуство, само че за всички то наподобява по едно и също време завладяващо и отворено за тълкования. Мъжът от Тексас към този момент е забелязал честите надписи Texas из града, за групата испанци политическият подтекст е най-интересен, поляците разясняват, че техните градове наподобяват някак стерилни спрямо това, което виждат тук. Желанието за запазването на постигнатото и наваксване с пропуснатото по време на социализма са измежду тематиките, които се повтарят из работите на уличните актьори. Доколкото те могат да бъдат ясно различени – рядко създателят или директното обръщение са на напред във времето.

Въпреки фокуса върху графитите турът демонстрира уличното изкуство на града и в по-широк проект – като да вземем за пример нарисуваната по самодейност на Людмила Живкова през 80-те стена над Театър 199 или обикалящата в обществените мрежи рисунка на стената в профил на зала " България ", дело на френския актьор Жулиен де Казабианка. Идеята на неговия план Outings е да " изкарва " типичен за всяка страна творби от музеите на съответните градове и да ги " слага " на видно място. Друга негова работа има до входа на СГХГ.

Обиколката е съсредоточена върху центъра, тъй че част от най-интересното от уличното изкуство в София като графитите към моста " Чавдар " и в квартал " Хаджи Димитър " остава за най-любопитните. Всички са впечатлени от фотосите на акцията " В крайник с времето! " на Destructive Creation върху Паметника на руската войска през 2011 година - и сякаш никой няма съответна визия от комплицираните политически връзки в Източна Европа. В този случай припомнянето на тези акции е първата им среща с тематиката за социалистическото минало на страната и неизяснените сметки с предишното.

" Произведенията " на екипа на 140 Ideas по ул. " Иван Вазов ", постоянно изискващите по-голямо внимание дребни арт отпечатъци из ул. " Шишман ", покритият с рисунки " Арт Хостел " също притеглят вниманието – от време на време и поради смелото " бомбване " на актьори върху направеното от други. Може би най-снимани от групата през този ден са портретите на Точка и Mishka, две от най-популярните графити артистки през последните години, по най-малката улица в града - " Малко Търново ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

За 29-годишния Цветан Бизев, който дружно с сътрудниците си провежда Sofia Graffiti Tour от съвсем две години, е забавно да се огледа уличното изкуство в България в балкански подтекст. " Развитието на класическите графити тук стартира в средата на 90-те години. В този миг редом тези процеси стартират в други столици като Скопие, Букурещ, Белград. Атина, където има мощни леви и анархистки придвижвания, е по-напред в развиването на своята сцена с съвсем десетилетие, само че това се дължи на стабилната политическа обстановка там. " Рисуването по влакове и стени добива бърза известност в Загреб при започване на 90-те, а близостта със Западна Европа форсира навлизането на жанра. Същото се случва и с Любляна, където има мощно пънк придвижване още от 80-те години – макар че градът е нормално място за спокойна отмора, и до през днешния ден отпечатъкът от тези времена е забележим в обществено ориентираните им фрески.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Цветан е и част от самата сцена като графити актьор и участник в разнообразни начинания през годините – само че когато питаме дали някъде можем да забележим нещо негово, разбираемо резервира това в загадка. Миналия уикенд Sofia Graffiti Tour събра български и интернационалните актьори, които рисуваха по стените към ул. " Шишман " 34 - пространство, което постоянно търпи промени и нови намеси. Подобно събитие следва и през есента.

Според Цветан характерно в локалната графити просвета е, че за разлика от доста градове през годините не е имало особена общинска поддръжка при развиването й. " Всяка от прилежащите ни столици е изрисувана с типичен графити из улиците и съвсем няма място, където да няма части. Това прави Балканите неповторими спрямо множеството западни столици, в които графитите са изнесени посредством избрана политика на легални стени. "
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Дори и за хората, които минават всеки ден през центъра на София, някои елементи могат да останат незабелязани – да вземем за пример двамата не напълно доброжелателно изглеждащи свещеници, изрисувани на трафопост до " Свети Седмочисленици ". Работата е на Алекси Иванов от Варна, един от основните градове за развиването на уличното изкуство в страната. Известен е и с надписите " ФАРС " на многочислени места из България. Според него има огромно израстване в графити сцената, макар че не желае да изпада в генерализации. Ако в средата и края на 90-те години рисуващите са претворявали неща, които са им попадали в списания, през последното десетилетие има доста по-голямо самоосъзнаване и авторски произведения.

" През последните 10 години доста хора започнаха да вървят по собствен път, като локалните подиуми на всички места в България се развиват по собствен метод. Общото е, че на всички места си има локални дейни хора, истории и митове по отношение на възникването. Така че всяка информация, която циркулира в тези среди, е субективна и неточна ", споделя Алекси. За него е значимо колаборациите с други " актьори, райтъри и вандали " да е в името на постигането на нещо общо в естетически проект.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Това, което за него отличава локалното улично изкуство от задграничното, е, че огромна част от артистите са с по-ограничени финансови благоприятни условия – 3-4 евро за спрей имат друга стойност за локален райтър и западен. " Това значи, че постоянно търсим различни техники и материали за изобразяване. Но по този начин имаш опцията да експериментираш и да развиваш други способи на изложение ", споделя Алекси.

" Интересни са и пътищата, по които поемат локалните общини, и каква е ориентираността им към графити и стрийт арт - няма общоприета единна политика. Както е и на всички места в Европа, реакциите са насочени от прографити до антиграфити. Хората в доста дребна степен мислят и търсят информация, а мнението им се базира на " одобрявам " и " не одобрявам ", без даже да са се пробвали да вникнат в същността на тази субкултура. "

За групата в този елементарен за Sofia Graffiti Tour ден оценката евентуално също варира сред " одобрявам " и " не одобрявам ". Но сигурно тя предизвика не към уединяване, а към тъкмо противоположното – намирането на първите стъпки към есенцията на града.

Вероятно сте забелязали многочислените стикери и надписи BNE was here или просто BNE по улиците на София. Това е в действителност псевдонимът на графити актьор с незнайна идентичност от Калифорния, който пътува из целия свят от 2006 година насам и оставя логото си на разнообразни градски пространства – по сходен метод той преобразява Хонконг, Мелбърн, Амстердам. През последния месец той остави стикерите си на голям брой места из Източна Европа. Намесите му са част от акция за достъп до чиста вода, с която актьорът е привързан. Повече за самодейността на bnewater.org.
Стрийт арт слепешката

- Сред положителните образци за забавно партньорство сред стрийт актьори и институции е изрисуването на аероплан на Lufthansa от Urban Creatures, които са неизменима част от графити сцената в България от към този момент седем години. Повече за активността им на urbancreatures.bg.

- Ако сте минавали по улица " Развигор " в кв. " Лозенец ", сигурно работите на Точка са ви създали усещане. " Граффопост " е самодейност на българската илюстраторка Точка и плана Visionary Found. Тя преобразява разнообразни места из града или местоположения в него (най-скорошен образец – кафенето на коуъркинг пространството betahaus). Обикновено работите й са свързани с тематиката за запазване на околната среда. Повече за нея на facebook.com/tochka.spot, а повече за самата самодейност: facebook.com/visionary.found.

- Графити изкуството ще е измежду акцентите на идното издание на Comic Con Bulgaria в " Интер експо център " (15-16 септември).

- По-рано този юни се организира Международен фестивал за модерна стенна живопис и градско изкуство в Ахтопол. Събитието е проведено от екипа We All Writе, които скоро ще пренесат активността си на нова локация. Повече за тях на facebook.com/weallwritetoday.

- Картички с произведения на XPOME, един от най-известните български графити актьори, се оферират в магазина Gifted.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР