Илюстрация Увеличаване Смаляване От другия край на стръмна уличка, обрамчена

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване От другия край на стръмна уличка, обрамчена
Коментари Харесай

Mi casa es su casa: пътуването чрез размяна на жилища набира популярност

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
От другия завършек на стръмна уличка, обрамчена от мандаринови дръвчета, ни маха добре облечен, необятно ухилен грък – Паскалис.

" Вие би трябвало да сте гостите на Динос! ", провиква се той и задържа вратата на постройката, подканвайки ни да влезем. Води ни до последния етаж и отключва необятен апартамент със слънчева тераса, задоволително огромна за волейболен мач.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Стените са покрити с постмодерно и психеделично изкуство, а по рафтовете, сред томове на британски, гръцки и френски, се мъдрят облицовани с кожа чаши и сюрреалистични статуи, като да вземем за пример железна глава със стърчаща от нея тръба. Никога не сме виждали Динос, само че неговият деликатно спретнат дом в Атина се трансформира в наша цитадела за пет дни, до момента в който самият той опознаваше София от нашето у дома (с тераса, незадоволителна даже за каре белот). Как по този начин? Просто разменихме домовете си посредством една от специфичните платформи за този вид пътешестване. Не е належащо жилищата да са с сходна стойност или величина, значими са най-много общуването и доверието. (Спомнете си кино лентата " Ваканцията " с Камерън Диас и Кейт Уинслет).

Въпреки че обменът на артикули и услуги е нещо, върху което светът се е крепил доста преди да се появят парите, днешната замяна на домове се появява едвам през 50-те години на XX в. Група преподаватели, които се радвали на дълги летни ваканции, само че били с лимитирани средства, разменяли жилищата си, с цел да пътуват по-евтино и достоверно. В началото на 50-те се появили първите обменни организации и организации, а през днешния ден с помощта на цифровата епоха може да размените дома си за жилище в съвсем всяка точка на света. " Терминът " колаборативна стопанска система " (collaborative consumption) разказва транзакционни модели като предоставяне назаем, замяна и бартер, които още веднъж навлизат в живота ни, този път в по-голям мащаб и оттатък географски граници с помощта на технологиите ", споделя проф. Франческа Форно, съизследовател в най-голямото изследване на жилищни замени.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Кой разменя

Ограничения няма, само че професорите Форно и Гарибалди от университета в Бергамо създали проучване с 46 000 консуматори в един от най-големите уеб сайтове за замяна на домове, като по този начин разкрили някои трендове.Групата под 34 години съставлява едвам 5.9% от потребителите, а най-вече са хората сред 45- и 54-годишна възраст – 28.3%. 70% от хората работят, като 24.9% от тях са на свободна процедура. 62.1% се самооценяват като високо образовани. Около половината от запитаните имат деца, а 98% показват " културно завещание " като главен собствен интерес при пътуванията. Въпреки че 33% от потребителите са показали спестяването на пари като причина да се причислят към размяната, 23% са стимулирани от желанието да пътуват по-често, 18% търсят достоверна просвета и прекарване, а спомагателни аргументи са желанието за завършения, новите запознанства и опцията за пътуване настрана от отъпкания път.
През 2011 година лекторът Ян Моздейл от университета в Съндърланд прави преглед на различните стопански практики в туристическия бранш и обобщава, че при размяната на домове себестойността на жилищата не е от изключително значение за разлика от местонахождението. Затова хора, които живеят в известни туристически дестинации като Париж или Бали да вземем за пример, намират разновидности за замяна по-лесно. Така считат и консуматори като Андон и Надежда Колеви. Семейството живее в Карлово с двете си деца: " Единственият минус за нас е, че дребният ни град не е интернационално известна дестинация и мъчно получаваме предложения за замяна ", споделя Андон.

Какви са преимуществата

Защо някой би губил време, с цел да провежда замяна, откакто може просто да си наеме хотелска стая или апартамент?

Една от главните аргументи е желанието да поживееш в локалната общественост, а не да бъдеш елементарен екскурзиант. Това не може да се купи с пари и, наподобява, стартира да се цени все по-високо. Андон и Надежда да вземем за пример неотдавна отседнали в дом на езерото Изео, покрай Милано, където се срещнали с приятелите на собственичката. " Заведоха ни на невероятни места в покрайнините, на които надали бихме попаднали, в случай че не използвахме платформа за замяна. "

Катя Димова има дребна брандинг организация и работи отдалечено, до момента в който обикаля света със брачна половинка си французин. Към момента имат към 25 обмена и споделя, че постоянно се случва да се видят с другите хора единствено едвам си разменят ключовете, само че се сприятеляват и поддържат връзка дълго след размяната. Имали са и непредвидени приятни изненади: " Веднъж търсех дом на бездомно коте и хората, с които се разменихме, си го харесаха, направиха му паспорт и го взеха. А с двойка от Китай се оказа, че работим в една сфера, и си партнирахме по два плана ", дава образец Катя. Според нея: " Всеки, който е пътувал доста, знае, че огромните хотели са идентични на всички места по света. Размяната на домове е по-истинско прекарване. "

Освен това размяната е по-нискобюджетна алтернатива. Все отново проучването на Форно и Гарибалди демонстрира, че разменящите домовете си имат профил, друг от този на туристите, които търсят евтини пътувания. Те не са студентите с раници, които ще срещнете по хостели и празненство дестинации, а най-много фамилии, които ценят съотношението качество - цена. Гери Владева написа за пътувания и ръководи блога When Woman Travels, също така има 18 замени и дава образец със фамилната си почивка в Единбург за Нова година: " Домът беше като дребен музей. Всеки подробност беше антикварен, само че работеше безотказно. Няма по какъв начин да попаднеш на такова украшение, в случай че използваш хотели. Или ще е на безбожно висока цена. " Това мнение поддържа и Юлиян Георгиев, който разменя къщата си в Родопите и това лято ще отседне със фамилията си в централна Барселона за седмица, като по този начин ще си спести сума в размер на 1200 - 1500 лева

Една бърза " разходка " из най-популярните платформи евентуално ще ви докара до заключението на откривателите от Бергамо – множеството хора, които разменят домовете, си имат деца . Елена Божидарова спада към тази група: " С мъжа ми обичаме да пътуваме, а с две деца това е скъпо начинание. Освен това, когато пътуваш с деца, е доста по-удобно да отсядаш в жилища, в които има всичко належащо за удобен престой, в сравнение с в една общоприета хотелска стая. "

Последните години най-популярният вид с изключение на хотели са жилища чартърен, вид Airbnb. Проблемът е, че поради тях локалните хора биват измествани от центъра на личния си град. Амалия е португалка, която живее в София към този момент две години. Преди да пристигна тук, е станала очевидец на резултата на Airbnb върху жителите на Лисабон и Порто: " За локалните, изключително за младежите, към този момент е на процедура невероятно да живеят в центъра. " А неотдавна е била принудена да си потърси ново жилище и в София, тъй като хазяите ѝ решили, че ще бъде по-доходоносно да дават жилището си за кратковременен наем на туристи.

За разлика от жилищата за кратковременен наем жилищата, предлагани за замяна, фактически са нечий дом . Затова този вид не способства за порочния цикъл, оказва помощ на локалната стопанска система и дребния бизнес, а също така е и по-екологичен, защото не подтиква строителството на нови хотели.

Защо размяната на домове не е известна в България

Ако в действителност размяната има толкоз преимущества, наподобява необичайно, че в България към момента малко хора пътуват по този метод. Въпреки че няма публични данни за аргументите, някои от българите, които разменят домовете си, имат догатки за какво е по този начин.

Андон и Надежда постоянно се сблъскват със подозренията на познатите си: " Шокирани са и ни мислят за луди - по какъв начин поемаме риска да оставаме при непознати хора, и то с деца. Аз мисля, че уеб сайтът, който използваме, е сигурен и добре премислен. А и от опит виждам, че х ората, които оферират замяна, са интелигентни и необятно скроени . "

Катя Димова намира някои прилики сред хората от Източна Европа: " Нормално е в относително бедна страна, която е предходна през толкоз несигурности, да сме мощно привързани към движимостите. Може би това стопира доста хора, само че манталитетът се трансформира с поколенията. "

Въпреки предпоставките от предишното от ден на ден българи отварят съзнанието и домовете си за този вид пътешестване. " Всеки може да опита и самичък да се убеди дали подобен вид почивка е за него ", обобщава Мина Райли.

Как работи

След 27 замени Мина Райли е на процедура специалист и поучава да обърнете изключително внимание на първия контакт с индивида, с който желаете да се размените и да поддържате връзка интензивно. Според нея честността е основен фактор . " Важно е да се упоменат и неудобствата, и спецификите на жилището. Няма потребност всички персонални движимости да се прибират, належащо е да се остави задоволително пространство за нещата на госта ", споделя Мина и прибавя, че за нея топлотата на един дом с персонални движимости е надалеч по-добър вид от " бездушна хотелска стая ".

Когато се подготвя за посетители, Гери Владева почиства дома си главно: " Леглата са застлани, има чисти кърпи, както и такъми в банята. Винаги оставям картичка за " добре пристигнали " и зареждам хладилника с някои съществени артикули, тъй че новодошлите да имат вид за похапване, щом дойдат. " Освен всичко това съгласно юриста Елена Божидарова е значимо в този миг да се уточнят разпоредбите на дома – да вземем за пример дали и къде може да се пуши, по какъв начин се разделя боклукът и така нататък

А когато ваканцията завърши, " се стремя да оставя жилището във типа, в който съм го заварила, и да предвидя някакъв алегоричен подарък за домакините, които са ми дали своят вот доверие ", изяснява Цветелина Даскалова.

Как да започнете

Четири типа замени се практикуват най-често. Първият, типичен вид, е да размените домовете си по едно и също време. Тъй като не всеки път е елементарно да намерите някого, който желае да посети вашия град и е свободен по същото време, доста от клубовете употребяват точки. Докато вие сте на отмора и домът ви е свободен, някой може да се настани в него и да " заплати " с точки, които се дефинират от характерностите на жилището.

След това вие употребявате точките, с цел да отидете другаде. Този вид нормално се провежда по-лесно, изключително когато жилището ви се намира в непопулярна дестинация. Подобна алтернатива съществува и за хората, които имат ваканционни парцели. Може да организирате замяна, когато жилището не се употребява, и да посетите дома на гостите си на по-късен стадий. Последният вид е подобаващ за пътешествениците, които избират персоналния контакт, и се назовава " продан на гостолюбие " (от британския термин hospitality exchange). В този случай домакините ви посрещат в свободна стая от жилището си, споделят с вас метода си на живот и в идеалния случай ви развеждат в близост. На собствен ред, когато те разполагат с почивни дни, идват на посетители у вас.

Размяната на домове несъмнено има доста преимущества – персонални, стопански, екологични и звучи примамливо преди началото на ваканционния сезон. Но може би се питате по какъв начин да сте изцяло сигурни, че всичко ще е наред. Откъде да знаете какво ще намерите в жилището на домакините си или пък в какво положение ще заварите личния си дом? Честният отговор е, че в никакъв случай, изключително когато става дума за пътувания, няма стопроцентова гаранция. И въпреки всичко множеството уеб сайтове оферират застраховка и депозит при положение на провали. Освен това наподобява, че хората, които употребяват тези платформи, са по-склонни да се отнасят с почитание към непознатата благосъстоятелност. Може би тъкмо поради това проучването от Бергамо демонстрира, че 76.8% от потребителите на една от най-големите платформи за замени са " доста удовлетворени " от услугата, 16.4% са " удовлетворени ", а едвам 6.2% са имали неприятен опит.

Нашата замяна " София за Атина " даде същите резултати – всеки се усещаше отлично в дома на другия, а жилищата бяха върнати в чудесно положение.

Според Катя Димова няма място за терзание, тъй като множеството платформи ревизират самоличността на потребителите си: " Не мога да увещавам никого, мога единствено да споделя личния си опит. Понякога размените надминават упованията, различен път са просто задоволително място за няколко дни в град, в който хотелите са прекомерно скъпи. При всички положения до момента не съм съжалила за нито един продан. "

В дома на Мина Райли се е случвало да има счупени дреболии. Случвало се е и хората, с които разменя, да нямат същото схващане за непорочност като нея. " Но това са дребни проблеми на фона на общото положително чувство. "

Както всичко останало, размяната не е за всеки, само че Елена Божидарова отлично обобщава същината на нещата: " Това са елементарни хора, с елементарни домове, които обичат да пътуват и да откриват нови места през очите на локалните, а размяната е съвършен вид това да стане удобно и без да се харчи доста. " Стъпкитe

Голяма част от платформите работят на правилото на клубното участие – плащате годишна такса, против която може да извършите безграничен брой замени и да разчитате на поддръжка от страна на уеб страницата. Въпреки спецификите работата с тях следва едни и същи стъпки:

- Избирате мястото, което желаете да посетите.

- Подбирате тези домове, които ви харесват най-вече и дават отговор на потребностите ви (например детска стая, басейн, да се позволяват домашни любимци и т.н.).

- Прочитате отзивите, оставени от предходни замени. Така ще добиете по-добра визия за притежателя на дома, до каква степен може да му се има доверие и какви въпроси да зададете.

- Изпращате известие на домакина, с цел да видите дали домът му ще бъде свободен за тези дати и дали има интерес да извършите замяна.

- Разменяте известия и говорите, с цел да уточните каквото ви интересува, да разкажете за региона и да създадете доверие.

- Организирате кой да посрещне госта ви, да му даде ключ и да му помогне да се ориентира в региона.

- Подготвяте дома си за гостите – оставяте спални такъми, инструкции, може даже да предоставите базови хранителни артикули и някакъв малък подарък за " добре пристигнали ".

- Преди да си тръгнете от вкъщи, в който сте гостували, го почиствате и го оставяте най-малко по този начин, както сте го намерили.

- Връщате ключа съгласно предварителната спогодба.

- Взаимно си оставяте противоположна връзка в уеб страницата на съответния клуб. Тази стъпка е доста значима, защото по този начин давате информация на останалите членове за индивида, с който сте разменили домовете си – може ли да му се има доверие, какво може да чака от жилището и така нататък 6 от най-популярните платформи, измежду които ще намерите и български парцели

Home Exchange
Може да платите годишна такса от 130 евро или по 10 евро на вечер за всяка замяна – работи като застраховка.

Intervac
Таксата за една година е 115 $, като за 7 дни може да пробвате услугата гратис.

Home for Exchange
Безплатен експериментален интервал от 2 седмици, след което можете да изберете месечен абонаментен проект, с такса 7-11 евро на месец.

Home Link
Залагат на фамилните полезности, а годишната такса е 125 евро.

Third Home
Представят се като извънреден клуб за първокласни парцели, по тази причина е належащо да кандидатствате за участие. Базовият вид е безвъзмезден, а останалите варират в порядъка 495-1995 $ на година. Предимство на този уебсайт е, че можете да изплакнете око с прелестни къщи, само че сигурно не е най-достъпният вид за междинния консуматор.

Green Theme International
Ако за вас етичният и природосъобразен метод на живот е полезност, получавате 80% отстъпка. Имате избор от 3 абонаментни проекта - сред 20 и 40 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР