Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Уроци по оцеляване Как

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Уроци по оцеляване Как
Коментари Харесай

Ново място: "Хралупата"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Уроци по оцеляване

Как Катерина Стойкова откри храброст и сили да опише контузията от домашното принуждение в книгата " Втора кожа "
21 юни 2018 Лесно е да подминете " Хралупата ", в случай че минавате по ул. " Стефан Караджа ". Но в случай че е ден, в който има събитие, ще ви направи усещане тълпата, която се е събрала към стълбите на приземното пространство на номер 22.

През последните месеци " Хралупата " стана едно от главните места за българската литературна сцена с помощта на поредност от събития с одобрени създатели, които рядко четат пред аудитория – Катерина Стойкова неотдавна показа отдадената на домашното принуждение стихосбирка " Втора кожа ", Владимир Видински (ВБВ) направи първо четене от близо 10 години, познатата най-много като превода от сръбски, словенски и хърватски Людмила Миндова срещна читателите си с новата си книга " Роман за името ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

За близо шест месеца тук са проведени 40 събития с 60 създатели. Всички те са цялостни, най-много и поради дребния потенциал на мястото, основано от Валентин Дишев, Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Христо Мухтанов, Антонина Георгиева, Росен Григоров, Анна Лазарова – все персони, свързани по един или различен метод с литературата в България.

Пространството не е замислено като напълно отдадено на книгите – възнамеряват да има курсове по креативно писане и снимка за деца през есента, както и изложения. В " Хралупата " ще зареждат от ден на ден книги (към момента главно на издателствата " Скрибенс " и " Панорама ", както и заглавията от всички гостували автори), ще намерите и броеве на " Литературен вестник ".

За бъдещи събития следете Фейсбук страницата на мястото.

Q&A:
Георги Гаврилов, стихотворец и съосновател на " Хралупата "

Защо място като " Хралупата " е нужно сега? Има ли избрана празнота, която се пробвате да запълните?

Като че ли напоследък литературата се измести към питейните заведения, които допускат по-приветлива и обществена атмосфера от типичните места за литература. В " Перото " също сякаш се съчетават няколко разнообразни неща в едно. Така че липсваше място, което да е по едно и също време приветливо и отдадено на литературата. Пространството е малко, само че се опитваме да превърнем всеки негов минус в плюс.

В какви направления бихте желали да се развие?
Подзаглавието на мястото е " бутик за думи, облици и смисъл ", което значи, че не се лимитира по никакъв метод. Иска ми се да има от ден на ден събития, отдадени на науката – примерно през май направихме лайв стрийм на изстрелването на спътник, който ще изследва недрата на Марс.

Близостта с НАТФИЗ допуска ли по-различна публика от нормалната по четения?
Няма необикновен интерес от студенти, само че в по-късните часове на някои хора им е забавно, че има книжарница, която да работи до 22 ч. Така че вечер са се появявали много забавни персонажи, във всеки смисъл на думата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР