Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Пътеводител на есенния арт

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Пътеводител на есенния арт
Коментари Харесай

Среща на халите

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Пътеводител на есенния арт стопаджия

Най-интересното от изложбите, което следва да забележим тази есен
7 сеп 2018 Безплатен концерт на една от положителните български ню уейв групи " Виолетов военачалник ", и то не къде да е, а на паркинга на Халите, ще е едно от забавните събития на третото издание на квАРТал Фестивал. Дните от 14 до 16 септември се трансформират в идеални за уикенд в града, тъй като уредниците дават обещание, че ще има обилие от събития, концерти, празненства и прожекции на филми. " Идеята ни е да насочим вниманието на хората към карето на остарелия еврейски квартал, или още зона Г 14: сред " Мария Луиза ", " Раковски ", " Сливница " и " Дондуков ", и да се обособи като формален креативен квартал на София, където да се заселят всевъзможни изобретателни бизнеси ", споделя Мартина Панайотова, една от организаторките на фестивала.

Световноизвестният графити актьор Насимо ще изрисува калкан на ул. " Бачо Киро " 29, където се намира заплатен паркинг – процесът на изобразяване е дълъг и стартира още в понеделник, само че кулминационната точка ще бъде точно по време на фестивала. Истинското име на художника е Станислав Трифонов - приет за един от пионерите на източноевропейската стрийт арт просвета, негови творби съживяват стени във Англия, Германия, Русия, Австрия, Италия, Белгия, Канада, Полша, Индия, Китай и съвсем всички страни на Балканите, като от време на време се разгръщат върху фасадите на десететажни здания. В рамките на фестивала ще бъде изрисувана постройката на пожарната, а свастиките и други знаци на ненавист ще бъдат покрити с графити.

Въображението на посетителите на фестивала ще бъде предизвикано в Сито студио на ул. " Цар Симеон " 47, където ще схванат какво е цианотипия. Освен уъркшопове за деца и възрастни (две групи от 12:00 до 14:00 и от 14:30 до 16:30) ще се предлага и огромно отпечатване на тениски на място – носете си тениска и против такса я отпечатвате сами на място - Live T-shirt Printing, 17:00 - 19:00, събота и неделя.

И в двата дни на фестивала, от 10 до 19 ч., " Склада " (ул. " Бенковски 11 ", ет.4) и #2306concept ще провокират разнородни страсти с плана " Дизайнът като метод на живот " – предмети от български и международни дизайнери.

Галерия " Червената точка " (ул. " Кирил и Методий " 24) кани на галерия " Формата на времето " с артистите Боряна Илиева, Вяра Гунева, Деница Милушева, Ина Валентинова, Радостин Седевчев, Стела Василева, Тихомир Стоянов и Ясен Згуровски, които ще вземат участие с творби, занимаващи се с архиви и артефакти.

На 16 септември в 16:09 ч. в новото място за проявление на изкуство Seemeon (ул. " Цар Симеон " 29) се открива изложбата The Cyclique – фотографско странствуване от велоклуб Cyclique, което наблюдава приключенията им по пътищата на Родопите, Каталуния, остров Тасос, Карпатите, Италианските Алпи – почти 147 хил.км.

Пространството зад ЦУМ, където е входът на Министерския съвет, е обособено като празненство зона с DJ сцена. В събота виновен за музиката е Emil Prize, Ministry of Bass, pAnega, Kenobi и други Неделя е отдадена на хаус музиката. Ранното откриващо празненство на фестивала е оповестено за петък в SOHO Sofia от 19:30 часа. Концертът е на Nelly Afzaly, в който ще се включат и Рут Колева и Свилен Ноев от " Остава ".

За сериозните задания, които си слага фестивалът - " да променим имиджа на един леко безстопанствен квартал като територия, граничеща с не толкоз приятни елементи на града ", както ги формулира Мартина Панайотова, са нужни и по-задълбочени срещи като архитектурен конгрес. Той ще продължи и през двата почивни дни. Поканени са всички, които имат въпроси за градоустройственото бъдеще на квартала. Ще дават отговор представители на общината и архитекти. " Архитектурни разговори " ще се организира в 11 ч. в Дом на киното.

Събитието за разпространение на остарелия еврейски квартал съответствува с първите 10 дни от новата еврейска 5779 година, както и с интернационалния ден на еврейското познание. Вратите на сефарадската синагога ще бъдат необятно отворени на 15 и 16 септември за всички, които желаят да научат повече за юдаизма изобщо, за българската еврейска общественост и за красивата постройка на синагогата, която е част от стоте туристически обекта на България. В двора ще можете да пробвате типични сефарадски храни като борекас и масапан и да чуете историите на оживялата по време на холокоста София Данон. Ще има и проведени турове, които да опишат за историята на постройката в 11 и 15 ч. Истината е, че еврейският квартал от десетки хиляди поданици се е стопил до няколкостотин евреи, жители на региона към синагогата. След насилственото изселване на евреите от домовете им по време на Закона за отбрана на нацията и пращането на мъжете в трудови лагери някои от тогавашните жители на квартала по този начин и не съумяват да си върнат домовете, откакто се връщат в София, тъй като там са се самонастанили други хора. А останалата голяма част отпътуват за Израел с общо 50 000 евреи, които напущат България след края на Втората международна война.

Днес по-голяма част от обителите на квартала са афганистанци, сирийци, иракчани, които живеят с дребната останала еврейска общественост. Техни заведения и магазини сме ви представяли нееднократно в " Капитал ". На въпроса какво присъединяване имат те в квАРТал Фестивал Мартина Панайотова споделя " ние сме отворени към всички, с вход свободен сме, ядем в техните заведения за хранене, всички са добре пристигнали, в това число и децата на богатата ни детска стратегия ".

Пълната стратегия на квАРТал Фестивал е разказана във Facebook страницата: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР