Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Мнения Daily: Русия гейт

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Мнения Daily: Русия гейт
Коментари Харесай

О, ужас!

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Мнения Daily: " Русия гейт " не е зрелище за американската аудитория

И още: Да се готвят ли на Острова за най-лошото?; Специализиран съд не значи специален;
5 ное 2017
Когато обстоятелствата умрат

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
3 ное 2017 Да намериш най-хубавия шрифт за някой текст е деликатна просвета, която желае да си умел в графичния дизайн, плюс известна доза гений. Повечето хора четат, без да се замислят, само че неприятната типография може изцяло да провали даже и най-хубаво написания текст. Едно изречение може да наподобява по този начин и да се чете елементарно. Но може да бъде отпечатан с различен шрифт и очите ви да стачкуват.

Има обаче и избори на шрифт, които са толкоз несъответствуващи, че съвсем всеки може да го види. Това е като някой да отиде по джапанки и потник на опера - не е нужно да си фешън специалист, с цел да схванеш, че това не е ок. Както и няма потребност да си енолог, с цел да различиш вино от оцет.

" Почти всеки " обаче, уви, значи, че има и хора, която от време на време нахлуват с джапанки на " Травиата " или ви пъхат в ръката чаша оцет. В тази роля през седмицата влезе юристът на Доналд Тръмп, който избра шрифта Comic Sans за едно от много значимите си изказвания около следствието на съветското въздействие върху президентските избори в Съединени американски щати. Светът на дизайна изпадна в шок. Извършено беше огромно шрифтохулство.

" Comic Sans е шрифтът на детинищината и наивността и доста рядко може да се употребява на място ", написа незабавно fastcodedesign. Според изданието възмущението от неправилната приложимост в тази ситуация не е снобизъм.

Хората приписват интелектуална стойност на шрифтовете от хиляди години. Древните гърци и римляни са считали, че серифните букви придават " имперско " звучене на текста. Ренесансовите шрифтове носят лек националистически привкус - Fraktur носи немския дух на епохата, Garamond френския, а Bodoni - италианския. Първите проучвания за това по какъв начин хората възприемат шрифтовете демонстрират ясни културни асоциации - простите разновидности като Cheltenham Bol или Century Bold основават усещания за спестовност и мощ, като по този начин са подобаващи да вземем за пример за връзка за коли. Други са по-орнаментирани и комплицирани - като Caslon Old Style Italic и Typo Slope, и по този начин стават повече за бижута и парфюми.

Що се отнася до Comic Sans, той е толкоз палав и доверчив, че използването му в публични и съществени документи е все едно да отидеш на работа по бански. От друга страна, написа fastcodesign, дали когато имаш президент, който е взел участие в риалити шоута и " надпревари " по кеч, не разрешава на едро влизането в Съединени американски щати на хора от няколко страни и приказва по този начин, както приказва, шрифтът от детските комикси няма да му отива?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР