Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Пол Остър –

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Пол Остър –
Коментари Харесай

Книга: Колсън Уайтхед - "Подземната железница"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Книга: Пол Остър – " 4321 "

Сред тематиките на романа е до каква степен е допустимо Съединени американски щати да се изправят пред травматичните моменти от историята си
11 май 2018
Америка на Мая Анджелоу

Чрез фамилната си история Мая Анджелоу връща към най-размирните моменти от историята на Съединени американски щати
5 яну 2018 Колсън Уайтхед - " Подземната железница "
Издателство: " Лист "
Цена: 18 лева " Подземната железница " е заглавие, което е неизменима част от диалозите за англоезичната литература през последните две години. Романът на Колън Уайтхед, определян като един от най-важните американски писатели сега, завоюва Националната премия за литература на Съединени американски щати през 2016 година и " Пулицър " през 2017 година - за пръв път от 25 години се случва един разказ да завоюва и двата наградата. Нестандартният сюжет донесе даже премия за научна фантастика на името на Артър Кларк.

Историята споделя за чернокожи плебеи от южните щати, които възнамеряват бягството от плантацията в Джорджия, където работят и живеят в ужасни условия. Но от нея никой до момента не се е случвало да избяга: " Случваше се някой плебей да се увлече в мимолетния въртоп на освобождението. В маха на ненадейния идеал сред браздите или до момента в който разплита загадките на съня по разсъмване. Насред някоя ария в топлата неделя вечер. Но след това постоянно идва викът на надзирателя, апелът за работа, сянката на господаря, напомнянето, че той е човешко създание единствено за един-едничък момент във вечността на игото си. "

Терминът " подземна железница " е отпратка към мрежата от скривалища, по която бегълците могат да мигрират към щатите, в които робството е към този момент неразрешено. Въпреки предаването на суровата действителност, в която живеят героите, романът не следва действителни събития и изкривява други, с което се заиграва с жанра на " различната история ".

Книгата излиза на български от издателство " Лист ", което в края на предходната година издаде за пръв път на български различен важен афроамерикански създател – Мая Анджелоу.

За преводача Ангел Игов, прочут и като публицист, най-голямо предизвикателство се оказва изменчивият жанр на Уайтхед, за който това е шести разказ.

" И най-много моментите, в които той е предумишлено дистанциран, тъмно изсъхнал по един съвсем кафкиански метод. Също по този начин постоянно в романа звучат истории, разказани от някой персонаж; имах съмнения дали на всички места да употребявам българската преизказност и най-после взех решение да го направя, тъй като считам, че това дава отговор на леко фантастичното отместване, с което работи романът. А и на стеснената вероятност на тези герои, които с битка и изпитание научават по какъв начин върви светът и какво съставлява Америка. "

Според него тематиката за расизма в Съединени американски щати и претърпяното от афроамериканското общество в страната няма да звучи прекомерно непознато за българския четец.

" Подобни опасения биха могли да се изкажат за доста книги, които въпреки всичко излизат на български и намират дружелюбна аудитория. Така че, в случай че бях издател, не бих се управлявал доста от подготвени показа какво търси тукашният четец – пазарът ни е много непредвидим ", споделя Игов, който през годините е превеждал Дж. Р. Р. Толкин, Пол Остър, Умберто Еко, Дъглас Кенеди.

" Вярно е, че книги на сходна тема рядко се издават у нас, само че това може и да качи скоростта на " Подземната железница ". За мен персонално преводът ѝ беше качествено ново прекарване, тъй като за пръв път работя върху книга от афроамерикански създател. Това е огромна литературна територия, която в България сме склонни да забравяме или подценяваме. "

" Подземната железница " ще бъде приспособена в сериал от Amazon, а зад плана е Бари Дженкинс, режисьорът на " Лунна светлина ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР