Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Hast du bulgarische Literatur

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Hast du bulgarische Literatur
Коментари Харесай

Берлин, народе възродени

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Hast du bulgarische Literatur

Млади издателства проправят път на българската литература в немскоезичния свят
15 дек 2017
Дебютът на Радичков

25-годишният Йордан Д. Радичков за първата си книга
29 май 2015 По случай деня на славянската книжовност и просвета група млади българи в Берлин провеждат за пръв път тридневна серия от събития под името 24/5 Cyrillic Sounds.

Ядрото се състои от Вера Траянова – сценаристка, Петя Лунд – издателка и организаторка на събития в областта на културата, Ася Рачева - съоснователка на Дни на българското писмено кино Берлин – Булдок и Ботьо Николчев, типограф от lettersoup и създател на дизайна. Берлин е физическият им адрес от доста време, само че българският език остава техният общ дом.

В рамките на три дни в уютнoто пространство на издателство eta (Schönhauser Allee 26) в именития квартал " Пренцлауер Берг " берлинчани ще могат да се срещнат с млади създатели и техните текстове, с музиканти и още хора, за които 24 май е мотив за неспокойствие.

На самия 24 май ще бъде показана Деси Нико (Десислава Николова), която през 2016 година издаде първия си разказ " Алиса и петък вечер ", за който печели Националната премия за дебютна литература " Южна пролет ". Музикалният акомпанимент ще бъде на джаз/фолк/уърлд мюзик изпълнителката Мадлен Стрейндж, която от дълго време е обвързвана с България. На идващия ден, 25 май, Йордан Д. Радичков ще чете текстове от новата си книга " Двеста коли за спешна помощ на час ", а Линда Манчева и Марко Йованович ще покажат, че чело и хармоника са ненадейно добра композиция. В последния ден, 26 май, Петя Кокудева, поетеса и странник, ще майстори рими с деца, които учат български към Сдружението за български език и просвета.

Вечерта ще приключи с прожекцията на напълно новата кино акомодация " 8 минути и 19 секунди " (8’19 " ) по къси разкази на Георги Господинов. Идеята на уредниците е събитието (плод на персоналното им чувство за необходимост) да стане постоянно.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР