Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Боряна Радева, Евромаркет груп

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Боряна Радева, Евромаркет груп
Коментари Харесай

Димитър Енчев, PostScriptum Ventures: Хората, напуснали страната, са огромен ресурс

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Боряна Радева, " Евромаркет груп " АД: Може да си надарен, може да имаш хрумвания, само че в случай че нямаш хъс да се пребориш за тях, времето ти ще бъде пропиляно

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
21 фев 2018
Арно Льоклер, Сосиете Женерал Експресбанк: България е чудесна страна с огромен и неразгърнат капацитет

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
20 фев 2018 PostScriptum Ventures е фонд за дялови вложения, който влага световно във високотехнологични и новаторски компании в сфери като fintech, IT, възобновима енергетика, енергийна и ресурсна успеваемост, energy storage, и така нататък

Преди три години Димитър Енчев, ръководещ сътрудник на компанията, взима решение да се върне в България. Успява да убеди вложителите и партньорa си, който е aмериканец, че тук има положителни благоприятни условия както за вложения, по този начин и за основаване на екип. Днес главният офис на компанията към този момент е в София. Оттук PostScriptum Ventures способства за развиването на компании и планове в Европа, Съединени американски щати, Австралия и Азия, като си партнира с световни софтуерни водачи като Tesla, General Electric, Siemens, etc.

PostScriptum Ventures е една от фирмите, заставащи зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ".

Какво предизвика вашата компания и вас в частност да се включите в плана на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България "?

Мой другар ми описа за плана и незабавно взех решение, че ние би трябвало да подкрепим тази страхотна самодейност. Смятам, че Postscriptum Ventures и бизнесите, в които сме вложили, могат да допринесат за това младежите да повярват, че в България има компании на международно равнище, които оферират отлични кариерни благоприятни условия. Трудности със задържането нямаме. Проблемите ни в това да намерим верните чиновници са свързани със спецификата на това, което вършим. Хората, които имат нужния опит, са малцина и ни се постанова да търсим и наемаме българи, които работят в чужбина.
Защо смятате, че той е значим?

Преди няколко седмици България беше предмет на публикация в The Economist - за жалост в много неприятна светлина, като най-бързо топящата се страна в света. Емиграцията през последните 25 години, продължаваща и през днешния ден, е равносилна на национална злополука. Този развой би трябвало да бъде спрян и всяка самодейност в тази тенденция е значима.

Проектът е значим както за страната като цяло, по този начин и за нас, представителите на бизнеса. Вече има доста образци за български компании, които са сполучливи на международно равнище. Ние сме вложили в такива да вземем за пример като IPS, Software Group. За да бъдат тези бизнеси конкурентни, на нас ни трябват амбициозни и конкурентоспособни хора, които да останат да работят в България.

Добрата вест е, че хората, напуснали страната, са голям запас. Голяма част от тях са добре осъществени експерти, с по-различна вероятност и метод на мислене. От нас зависи да ги притеглим и да им предоставим благоприятни условия за развиване тук. Те биха обогатили българското общество. Моментът за това е в този момент – когато стопанската система е в напредък и бизнесът има страховит апетит за добре готови фрагменти.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?

Смятам, че във високоскоростната стопанска система на 21-и век и изключително в областта на вложенията най-ценните качества са адаптивност и интелектуално любознание. За да бъдат чиновниците и компанията сполучливи, ние би трябвало да сме отворени към нови хрумвания, непрестанно да придобиваме нови умения и да сме в крайник с развиването на технологиите и бизнес модели.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Te ще могат да се срещнат с необятен набор от новаторски бизнеси, всеки един от които е измежду водачите в сферата си. Ще могат да видят по какъв начин се развиват новосъздадени компании и бизнес модели и да се допрян до другите стадии от развиването на дадена компания. Такъв опит ще бъде извънредно потребен за един младеж и ще му помогне да начертае пътя си за професионално развиване.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?

Трудности със задържането нямаме. Проблемите ни в това да намерим верните чиновници са свързани със спецификата на това, което вършим. Дяловите и рискови вложения (Private Equity and Venture Capital) са относително нова и недобре развита активност в България и района. Именно по тази причина хората, които имат нужния опит, са малцина и ни се постанова да търсим и наемаме българи, които работят в чужбина. Ние се опитваме да ги притеглим и върнем назад в България.

Приблизително какъв брой от чиновниците ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Повечето чиновници в нашия екип са или работили, или учили в чужбина, най-често и двете. При нас има хора, които са приключили образованието си в Съединени американски щати, Англия, Италия, Холандия, даже Япония. За някои от тях точно съществуването на фонд като Postscriptum Ventures в София даде опция да продължат професионалното си развиване в сферата, в която са избрали, и в същото време да създадат избора да се върнат в родината си. Българската стопанска система става все по-интегрирана и доста български компании, дребни и огромни, се конкурират и печелят на международния пазар. Имаме компании, които са световни водачи в сегмента си.
Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?

Смятам, че главният фактор е неналичието на благоприятни условия за дълготрайно професионално развиване. Разбира се, това е доста самостоятелно съгласно стремежите и желанията на всеки човек. За някои хора с по-специфични кариерни цели България може би в никакъв случай няма да бъде най-хубавото място за професионално развиване.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Светът става все по-плосък, а конкурентните условия сред другите страни се изравняват. Българската стопанска система става все по-интегрирана и доста български компании, дребни и огромни, се конкурират и печелят на международния пазар. Имаме компании, които са световни водачи в сегмента си. Това извънредно доста трансформира опциите, които се откриват пред младежите на прага на професионалния им живот.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Абсолютно. Но бих ги оставил те сами да създадат своя избор.

Кои са вашите аргументи вие да сте останали и да се развивате в България?

Всъщност аз напуснах България незабавно откакто приключих природоматематическата гимназия в Бургас. Висшето си обучение приключих в Съединени американски щати, след което дълго време работих и живях в Лондон. Реших да се върна в България главно заради две аргументи. Първо, тук видях положителни благоприятни условия за бизнес. Но по-важната за мен причина беше това, че в България имам доста по-балансиран живот.

За акцията
" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство.
Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Твоите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР