Илюстрация Увеличаване Смаляване Мисълта за това, че всички сме смъртни

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Мисълта за това, че всички сме смъртни
Коментари Харесай

Sweet Dreams

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Мисълта за това, че всички сме смъртни и че е добре да се приготви за неизбежната разлъка с двете си дъщери, е причина за изненадващата галерия на певицата Ани Ленкъс (вокалистка на дуета " Юритмикс " ) в Музея за модерно изкуство в Масачузетс, Съединени американски щати. " Само една майка може да разбере всичките терзания и страхове, които не ми позволяваха да вдишвам свободно ", споделя Ленъкс в изявление във връзка изложбата, оповестено в " Ню Йорк Таймс ".

Сега, когато децата й са към този момент огромни, 64-годишната Ленъкс хвърля взор обратно и взема решение да намерения за това, което ще остави. Четири награди " Грами ", една статуетка " Оскар " и 80 милиона продадени албума са доказателство за изключителния й гений, само че изложбата в MASS MoCA разкрива една нова, непозната страна от творчеството и личността на певицата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тя споделя по какъв начин е почнала да колекционира най-различни предмети, свързани с предишното - от персоналните архиви на фамилията й до находки от битпазарите. " Никога не съм възнамерявала да върша сбирка, само че тя се оформи сама и заживя собствен личен живот. Стари фотографии, книги втора употреба, сервизи за чай, бижута - всички тези неща, които съхраняват в себе си духа на предишното ", разказва Ани Ленъкс.

Специално за изложбата " Сега ви пущам да си тръгнете " тя композира и четири пиеси за пиано, наречени Lepidoptera. 34-минутната музика, която озвучава една от инсталациите, включена в експозицията, Ленкъс дефинира като пощенска картичка, адресирана с обич от нея до всички гости на изложбата.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Една от инсталациите в експозицията е музикалната стая на предишното, в която акцент са няколко от гайдите, завещани на Ани Ленъкс от нейния татко (тя е родена в Шотландия - бел.ред.). " Баща ми свиреше на гайда. За мен гайдите са един от най-личните моменти в тази галерия. "
Друг любопитен детайл в изложбата, която съставлява странствуване в света на Ани Ленъкс, е инсталацията, въодушевена от майчинството. В нея са събрани доста от обувките на дъщерите й, ситуирани върху стените като в обреден танц. Част от 250-те предмета, включени в " Сега ви пущам да си тръгнете ", са деликатно разхвърляни върху купчина пръст: несесерът й с гримове от турнетата, шевната машина на майка й, маска от Фестивала на мъртвите в Мексико, подарък от някогашен другар и няколко плочи от музикалната й кариера с " Юритмикс ". Пирамидата от мемоари е увенчана с пиано.

Изложбата Now I Let You Go в Massachusetts Museum of Contemporary Art продължава до пролетта на 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР