Илюстрация Увеличаване Смаляване Кризата с коронавируса даде възможност на производството

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Кризата с коронавируса даде възможност на производството
Коментари Харесай

Слънце за 3D принтерите

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Кризата с ковид даде опция на производството посредством 3D принтиране най-сетне да открие своята огромна цел, с която да покаже дали в този модел на работа има бъдеще. За момента резултатите са обнадеждаващи - от единици запалянковци до големи конгломерати, заредени с хиляди 3D принтери, всички сили (и ролки фламент, посредством който се " печата " ) са ориентирани към запълване на дупките в здравното съоръжение по света.
Примерите са много, и то в целия свят. Има и в България (повече за българската самодейност прочетете тук). Може би първият станал прочут случай пристигна от Бреша, Италия, където компанията Isinnova " напечата " 250 съоръжения за дишане и в това време си навлече гнева на истинския производител поради нарушение на патентните права.

В Нешвил, Съединени американски щати, компанията SmileDirectClub, която всекидневно употребява принтерите си за произвеждане на шини за зъби, към този момент извършва разнородни поръчки от лечебни заведения за изработката на разнообразни типове здравно съоръжение. Чешката Prusa Reseach направи 10 хиляди шлемове за лекари и сестри. Производителят на архитектурен програмен продукт AutoDesk пусна гратис продуктите си за основаване на 3D модели.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разбира се, в индустриалното произвеждане има и доста по-големи планове. Китайската архитектурна компания Winsun направи цели стаи за карантина във към този момент угасналото огнище в Хубей.

Големите компании също се включват. Консорциум, формиран от имена като HP, Seat, Navantia и Airbus, воден от екипа на софтуерния център Leitat в Барселона, стартира производството на респиратори посредством 3D принтиране. Липсата на задоволителен брой респиратори е един от най-големите проблеми по света сега, като цели браншове стопират активността си, с цел да произведат нужното съоръжение. Частите за респираторите могат да бъдат 3D принтирани, като те към този момент са клинично тествани и е доказано, че директното им потребление е допустимо.

Примерите фактически са прекомерно доста. Те демонстрират и нещо друго - 3D принтирането ще излезе от сянката и ще спре да бъде едва позната технология, която се употребява единствено от относително дребен брой компании и неколцина запалянковци. Ще проличи и големият плюс от обвързвания свят - опцията за предаване на познание под формата на подготвен модел за секунди, тъй че да стартира мигновено произвеждане на другия завършек на света.

Докато единиците почитатели на 3D принтирането до момента правеха най-вече дребни елементи, в този момент те могат да впрегнат сили, с цел да създават маски и шлемове. Компаниите, чиито индустриални принтери обслужваха характерни задания вътре в системата, ще излязат от тесните си коридори в необятния свят, където има повече от задоволително работа за тях. А съответно сега - и извънредно огромна потребност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР