Илюстрация Увеличаване Смаляване Журналистът Жак Перети разследва най-важните бизнес сделки,

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Журналистът Жак Перети разследва най-важните бизнес сделки,
Коментари Харесай

Бизнесът ще спаси света

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Журналистът Жак Перети проверява най-важните бизнес покупко-продажби, които трансформират актуалния живот. Книгата му " Уговорено " (преведена и на български) проучва първостепенни световни въпроси като: ще изчезне ли кешът; по какъв начин петте софтуерни колоса ще владеят света; човешки роботи или роботизирани човеци; захарта като общопризнат опиат.Жак Перети е проверяващ публицист от Лондон, който работи за медии като BBC, The Independent, The Guardian, Wired, Huffington Post. Автор е на документалните филми за BBC - " Хората, които ни направиха дебели " (2012), " Хората, които ни направиха слаби " (2013), " Хората, които ни накараха да харчим " (2014), " Супербогатите и ние " (2015), " Британски остров за трилион паунда - вътре в Кайманите " (2016). Автор е на книгите " Уговорено. Тайните покупко-продажби, които трансформират нашия свят " (2017) (издадена в България от " Книгомания " ) и " Сделките, които сътвориха света " (2018).

Жак Перети написа аналитично, увлекателно и от първа ръка за най-важните измерения на актуалния живот, като ги изяснява през съответни бизнес покупко-продажби. Например - кое убива кеша и за какво. Или за какво работата се трансформира от нещо, което правиш, в нещо, което си. Разговаряме с него за някои аспекти на покупко-продажбите, които трансформират света, в който живеем.

Повечето световни покупко-продажби, които трансформират живота ни, имат обща идея: да основат проблем и по-късно да продадат решение. Но целият този механизъм е функционалност на актуалната световна стопанска система, на международния пазар. Защо въпреки всичко е значимо да знаем за тези покупко-продажби?

Хората са наясно, несъмнено, че светът се движи от бизнеса. Исках да покажа на читателя, че всичко, което вършим, от пастата за зъби, която употребяваме, през инспекцията на електронната поща още до момента в който сме в леглото, или медикаментите, които взимаме, до пристрастеността ни към захарта - всичко това е резултат от интелигентни нововъведения на бизнес мозъци, които са намерили метод да ни препрограмират и да вкарат незабелязано съответно потребителско държание в живота ни.

Да разгледаме някои от значимите въпроси, които книгата ви слага. Например изгубването на кеша. Позовавате се на невро-психологическо проучване от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Според него, когато плащаме с пари в брой, изпитваме подсъзнателна " невро-психологическа болежка ". Когато плащаме с карта или онлайн – не боли. Изглежда, че кешът е напът да изчезне. Наистина ли ще се случи и до какво ще докара това?

Правителствата по целия свят желаят да се отърват от парите в брой, тъй като по този начин паричните потоци ще станат по-лесни за надзор. Ще могат да таксуват черния пазар, да събират доходи, които преди не са могли и да следят тъкмо придвижването и разпределението на парите, както в никакъв случай до момента. Технологичните колоси също желаят да настъпи краят на кеша, тъй като това ще значи, че те ще могат да поемат ролята на банките. Но иронията е, че колкото повече се пробват да сложат юзди на кеша, толкоз повече той ни залива - в никакъв случай до момента не е имало толкоз доста пари в обращение. Това е по този начин, тъй като банкнотите се употребяват като валута от последна инстанция по метода, по който златото преди. Парите са нужни освен на нарушителите, само че и на големи финансови институции. Винаги ще има потребност от валути, които да работят отвън контрола на държавното управление. Ето за какво напоследък толкоз значими стават биткойн и блокчейн (данните като нов вид валута). Не можете да убиете концепцията за пари, даже в случай че убиете банкнотите.

Описвате казуса с данните преди разгара на международния скандал с Фейсбук и " Кеймбридж аналитика ". Всъщност и съгласно вашия разбор по-големият проблем с данните е, че петте огромни софтуерни компании, които споменахте - Фейсбук, Гугъл, Microsoft, Amazon и Apple, се борят да имат пространството сред онлайн транзакциите. Защото то съдържа данните за нас. Ние самите се трансформираме във валута. Как ще се развие тази наклонност?

В Китай Си Цзинпин вкарва " Социален заем " - всеки мъж, жена и дете получават оценка на техните обществени данни, съгласно това до каква степен съумяват да бъдат положителни жители. Измерването се дефинира от всичко, което вършат: какъв брой постоянно заплащат налози, техните онлайн покупки и историята им в интернет, даже дребните шофьорски нарушавания. Целта е да се сътвори тотално следен жител. Тази оруелска визия сега се изследва от немското и английското държавно управление, с цел да се откри по какъв начин общественият заем може да се употребява в демократичните общества. Мисля, че това ще бъде върхът в потреблението на данните като инструмент за насърчаване и управление на положителното държание. Тези, които не одобряват избрани правила, безусловно ще стават не-граждани - с второкласно здравно обслужване, обучение и така нататък

И банково обслужване. Според вас петте огромни софтуерни компании ще заменят потребността от банки точно посредством властта си върху данните и посредством посредничеството при онлайн разплащанията. Но хората ще продължат да имат потребност от заеми или от физически медиатор - банковите чиновници да вземем за пример. Как ще се контролират тези взаимоотношения?

Цялата финансова система е построена върху дълга. Дължим пари на банките посредством ипотеки или заеми, само че банките дължат на държавното управление, а държавните управления са длъжници едни на други. Китай в действителност е просто една гигантска HSBC банка, Дойче банк или Bank of America, която удължава лимита за овърдрафт на страни като Съединени американски щати. Що се отнася до софтуерните компании, които стават банки, те просто ще ни дават пари, както банките вършат в този момент. В Кения мобилният колос M-Pesa отпуска пари на физически лица, които нямат банкови сметки. Технологиите през днешния ден дават опция остарялата парична система да бъде изцяло заобиколена. M-Pesa революционизира парите, като разрешава на хората, в последно време и все по-често - дамите - да ръководят бизнес за пръв път, като парите са в дигитален портфейл, а не в брой, както в предишното, когато дамите са ограбвани или изнудвани, което прави започването на бизнес мъчно. M-Pesa отстрани нуждата от банкова сметка и се трансформира в банка по дифолт, ето за какво Марк Зукърбърг се интересува толкоз от метода, по който работи M-Pesa, и от това по какъв начин Фейсбук може да приспособява тази тактика за целия свят.

Първите служащи в света, които напълно са сменени от изкуствен интелект, са 34 чиновници на японската застрахователна компания Fokoku Mutual Life. Това става през март 2017 година Така за една година софтуерът Wаtson икономисва на компанията 1 милион паунда. Това е единствено образец за бързото нахлуване на роботи и изкуствен интелект (AI) в стопанската система. Но кои са рисковете в този развой съгласно вас?

Роботите и бъдещето са огромният въпрос. Илън Мъск и починалият Стивън Хокинг нарекоха AI най-голямата опасност за човечеството след изобретяването на нуклеарната бомба. Застъпниците на машинната ера, като Гугъл Deep Mind да вземем за пример, фанатично отстояват потреблението на AI - от логаритми, които да ръководят лечебните заведения, до роботи, работещи в атомни електроцентрали. Те не виждат разлика сред роботите и хората и споделят, че хората са просто тип машина, която работи въз основата на биологичен код, наименуван ДНК.

Кой знае какво ще бъде бъдещето, само че допускам, че действителността ще бъде завършена от кръстоска сред индивида и робота. Ще има 100% хора и 100% роботи в двата края на спектъра, а всичко в средата ще бъде амалгама от двете с разнообразни степени на човещина и роботизация.

Ще станем частично машини с софтуерни хакове, като да вземем за пример нанороботи, които ще почистват нашия кръвен поток, или пък с генните редакции на Crispr-9 - за премахване на наследствени болести. Някои роботи ще станат хуманоидни като модела Blade Runner 2049 от кино лентата - с хора, които имат аватар сътрудници. А откакто машините са направени от когнитивна тъкан, те ще бъдат форма на живот и надлежно ще желаят и права. Неравенството сред хората ще стане и биологично, а освен икономическо - сред елементарните хора и Човек 2.0: - по-богатата и усъвършенствана версия. Но по този начин или другояче, до тогава може да живеем и на обособени планети.

От друга страна, съгласно вас EdTech, просветителните технологии, ще дадат късмет на децата да се върнат към отвореното образование и откривателството. Пишете, че децата се трансформират в " роботизирани " участници в пазара на труда посредством промени като тази на държавното управление на Тони Блеър от 2000 година насам, тъй като, вместо да бъдат подтиквани да мислят, децата би трябвало да вземат решение проби. Днес обаче, с роботизацията на стопанската система, става известно, имаме потребност точно от оптимизация на човешките ни умения. Какви са правилните ни ходове в тази обстановка?

Интересно е, че сега " Google " да вземем за пример търси да наеме по-скоро хора, които са изучавали лирика и изкуство, в сравнение с шифроване и механически науки. Пътят, по който хората да оцелеят и след революцията на роботите, е да максимизират своето USP (от термина в маркетинга unique selling point - извънредно предложение за продажба - бел. авт.) като човешки същества. Ерик Браньолфсон и МакАфий от MIT са пресметнали, че цялото човешко държание може да бъде оценено през четири категории - ръчно, неръчно, когнитивно и некогнитивно. Те считат, че машините ще могат да осъществят три и половина от тези четири категории. Затова ние, хората, би трябвало да можем да работим върху тази половина, която остава - креативното и латералното мислене, което ни прави индивиди. Но кой знае - може да се появи логаритъм, който да репликира и него.

А кое е по-опасно - че роботите ще наподобяват повече на хора или че хората ще наподобяват повече на роботи?

Добър, само че и сложен въпрос. Ние към този момент роботизираме нашето държание и може би надценяваме това, което ни прави специфични като индивиди. AI специалистът Мартин Форд споделя, че няма потребност роботите да стават по-човешки, а просто да правят характерни действия на работното място, които по този начин или другояче са доста лимитирани. Обикновено вършим грешката да сливаме двете неща. Мисля, че бъдеще като това в Star Wars или Blade Runner, където мъчно се разграничава човек от робот - ще бъде мъчно да се узакони.

Бил Гейтс има предложение работата на роботите да се полза с налози. Доколко това е добра концепция?

Универсалната работна заплата е концепция на дневен ред, само че съгласно мен тя възпроизвежда проблемите, които работодателите и в този момент имат с заплащането на чиновниците си. Затова мисля, че ще има голямо оттегляне от корпорациите, които няма да виждат смисъл да се автоматизират, в случай че на роботите ще се заплаща.
Вместо роботи, които вършат хората непотребни, може да стане противоположното.

Автомивката е образец за това по какъв начин автоматизираното миене на коли се заменя в градовете с хора. Машините остаряват, костват повече, с цел да бъдат поддържани, и се създават постепенно. А на хората може да се заплаща минимално, да се местят на разнообразни места в града и да не се съблюдават трудовите им права. Конфронтацията сред хората и роботите може да докара до сходни непредвидени резултати, въпреки и не безусловно окуражителни за нас, хората. Бъдещето може да бъде и цялостна претовареност за всички хора на нулева заплата.

От днешна позиция това звучи плашещо. Както и климатичните промени, замърсяването и така нататък, които са в резултат на това, че от 1950 година насам животът на Земята става антропоцентричен. Вие твърдите, че повратна точка в този развой ще бъде моментът, когато бизнесът открие, че повече пари може да се изкарват от спасяването, а не от погубването на планетата. Колко близо сме до тази повратна точка?

Там сме към този момент. Рисковите вложители и бизнесмените в Силициевата котловина приказват, че технологиите са златна мина отпреди 20 години, а спасяването на Земята е златна опция. Те я назовават apocatunity (от apocalypse - края на света, и opportunity - опция - бел. авт.). Ние сме в жизненоважна повратна точка в нашата история като тип и настойник на тази планета. Пиша нова книга за последната ера на Земята, в която описвам за тези изключителни проекти, които се излюпват от бизнеса сега. Бизнесът, който счита, че държавните управления нямат нито воля, нито дарба да прокарат сами проекта за избавяне - информация - конференцията в Париж за измененията в климата.

Друг значим аспект на живота ни е изхранването на човечеството. ..

В книгата на Капушчински " Императорът " етиопският водач Хайле Селасие дава отговор на въпрос на Би Би Си за какво е позволил гладът да надделее в страната му по този начин: " Съжалявам, не разбирам въпроса. Глад има от хиляди години и постоянно ще има. " Ние оформяме нашето схващане за планетата през призмата на белия мъжки западен постпросвещенски мироглед, че нещата могат и би трябвало да се подобрят. Аз персонално имам вяра за разлика от Селасие, че имаме властта да променим живота на Земята за най-бедните и това е наше обвързване. Дали това е и ролята на бизнеса - питайте бизнеса. Хора като Пол Полман от " Юниливър " приказват за голямата корпоративна отговорност за оправянето с промените в климата и неравенството в света и виждат в тези проблеми късмет и за добър бизнес, и за осъществяване на честен дълг.

Какви са усещанията ви от срещата с най-богатия китаец, Уанг Джанлин?

Когато се срещнах с Уанг, на опашка да се видят с него чакаха английският министър председател Дейвид Камерън и кметът на Лондон Борис Джонсън. Те чакаха както всички и не бяха по-специални. Урокът, който научих, беше, че властта в света е изместена - от политиците към супербогатите. Сега международните водачи се усещат удостоени с огромна чест да са в наличието на бизнес магнати, до момента в който преди време беше противоположното. Вижте единствено по какъв начин сенаторите се отнасят към Марк Зукърбърг.

Пишете, че при започване на ХХ век притежателите на медии внасят сеизмични промени в политиката. Как стои въпросът с истината през днешния ден, когато подправени вести могат да повлияят на избирането на президента на Съединени американски щати?

Истината постоянно е била конструкт. Чия истина? Моето мнение е, че " истината " е отклоняване, неестественост - като цялостната претовареност или пък националната страна. След ужаса на двете международни войни се появява нужда от декларацията на Организация на обединените нации за правата на индивида и базова линия, с която да измерваме човешкото държание като морално или не. Може би възходът на подправените вести съответства с ерозията на възприятието за правдивост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР