Илюстрация Увеличаване Смаляване Издателство: Българска история Цена: 16.90 лв. На

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Издателство: Българска история Цена: 16.90 лв. На
Коментари Харесай

Нова книга: "По пътя към върха" от Димитър Димитров

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Издателство: " Българска история "
Цена: 16.90 лева

На 20 април 1984 година Христо Проданов безусловно и алегорично изкачва най-високия връх в света Еверест, като оставя своя отпечатък в международната история на алпинизма и до през днешния ден въодушевява писатели и режисьори. " По пътя към върха " споделя историята на българския алпинизъм през неговата персонална история. Първите страници непосредствено ни придвижват в 80-те години дружно с патоса на тогавашното говорене - създателят Димитър Димитров, въпреки и 28-годишен, тъкмо е пресъздал формалния дискурс, хвалебствията, възторга, национализма, духа и клишетата на времето.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Самата книга е исторически извор, тъй като огромна част от нея включва дневници, персонална преписка, изявленията, изказвания по медиите, фотоси на участниците в експедицията " Еверест-84 ". Въпреки своята научна рекламация, книгата е завладяваща, изключително във втората си част, прочувствена и вълнуваща.

Голямо внимание е обърнато на взаимоотношенията вътре в групата на алпинистите. Тяхната динамичност се люлее сред любовта и омразата, сред съперничеството им за върха и другарството. Разказан е взаимният им живот високо в планината, съжителството им с месеци в една палатка, изолацията им от светския живот и готовността им в избран миг да жертват всичко в името на покоряването на върха, само че и в помощ на другар планинар, на който до през вчерашния ден са завиждали и подлагали на критика.

" Еверест-84 " за всеобщия четец се свързва с трагичната и героична гибел на Христо Проданов. Проданов е едвам шестият планинар в историята, достигнал Еверест самичък, и деветият, сторил го без О2. Той реализира ранно нанагорнище през Западния гребен - Жестокия път. В същата експедиция Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков сполучливо стъпват и слизат от върха и реализират историческия " Български траверс " на Еверест - никой преди тях не е прекосявал напълно по Западния гребен и не е слизал по класическия път на юг.

Докато чета книгата, се запитвам: за какво партийните функционери през 80-те разрешават и подтикват това героизиране на Христо Проданов, а не на останалите участници? Той не е типичният воин от това време - той е дръзновен индивидуалист, свободомислещ и непослушен. Може би, " оставайки вечно там в името на отечеството ", той се трансформира в сюблимен облик и в случай че хората го помнят като бунтовник, излизащ от едноизмерното, то по-безопасно за властта е подобен облик да остане вечно в леда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР