Илюстрация Увеличаване Смаляване Иън Макюън - Машини като менИздателство КолибриЦена:

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Иън Макюън - Машини като менИздателство КолибриЦена:
Коментари Харесай

Книга: Иън Макюън - "Машини като мен"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Иън Макюън - " Машини като мен "
Издателство " Колибри "
Цена: 20 лева

" Машини като мен ", най-новият разказ на извънредно продуктивния английски публицист Иън Макюън, се появява в българските книжарници единствено година след премиерата си на британски език.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Макюън, прочут с романи като " Амстердам ", " Изкупление " и последно " В черупката ", отгръща нова страница в писането си, като се заиграва с жанра на различната история. Действието се развива по време на 80-те години на ХХ век, Фолклендската война е в разгара си, само че героите имат достъп до компютри, а обществените мрежи съществуват. Алън Тюринг не е наказан за хомосексуалността си и умрял след самоубийство, а е осъществен и приет академик, прочут и със сприхавостта си по токшоута.Иън Макюън пред " Капитал ", 2018 година: " Винаги съм считал самотата за цивилизационен разкош. Имам възприятието, че в тази високотехнологична ера, с тези дребни компютри в джобовете, тя ни е отнета. "
И най-важното: първата серия хуманоидни роботи са пуснати на пазара, някои от тях към този момент стават работна мощ, което довежда до 23 % безработица в страната. " Все още никой не беше наясно по какъв начин да разубеди змията да не изяде опашката си. "

Макюън вижда техническия напредък и в подтекста на непрекъснатата потребност от разпръскване и консуматорство: " Изкуствените хора ставаха от ден на ден като нас, след това напълно като нас, след това – повече от нас, само че ние по този начин и не се отегчавахме от тях. Те трябваше да ни изненадват. Нищо чудно даже да ни разочароват, само че с нещо, надминаващо въображението ни. Трагедия също беше допустима, само че не и досада. " Въпреки че той стартира " Машини като мен " малко след референдума, предопределил излизането на Англия от Европейския съюз, писателят не вижда директно влияение на " Брекзит " върху сюжета: и въпреки всичко, постепенната алиенация в обществото, която той разказва, сигурно поражда някои паралели.

Илюстрация
Макюън по време на гостуването си в София предходната година

Увеличаване

Макюън по време на гостуването си в София предходната година

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

В романа се редуват страховете и очакванията на основния воин към изкуствения разсъдък с опасенията му на всекидневно и интимно равнище като човек, наскоро трансферирал 30 години, само че към момента без особена непоклатимост в живота си и връзка с по-млада жена, към която стартират да се появяват всякакви подозрения. " Има решения, даже чисто морални, които се оформят в региона някъде под равнището на съзнателната мисъл. "

Преводач на книгата е Иглика Василева.

" Машини като мен " е отдадена на Грейм Мичисън (1944-2018), прочут с достиженията си като академик и математик, само че също по този начин професионален пианист. Мичисън оказва помощ на Макюън в основаването на романа Solar, който споделя за академик, балансиращ живота си сред незадоволително всекидневие и новаторските си открития в региона на слънчевата сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР