Илюстрация Увеличаване Смаляване Фотографията е странен феномен. Човек се доверява

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Фотографията е странен феномен. Човек се доверява
Коментари Харесай

По пътя с Инге Морат

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Фотографията е чудноват феномен. Човек се доверява на окото си и се отваря за среща с другите ", с това самопризнание, изписано на една от стените във възобновения палат на италианска фамилия от Падуа, ситуиран в центъра на Тревизо, стартира първата огромната ретроспектива на фотографката Инге Морат (1923 - 2002) – " Живот. Фотография. "

Родена в фамилията на научни откриватели в Грац, Австрия, кариерата на Инге като фотограф стартира по концепция на огромния френски фотограф Анри Картие-Бресон. Двамата работят дружно върху репортажи за организация " Магнум " – Бресон е зад обектива, а Инге Морат отразява видяното като публицист. Полиглот, със мощно изразен интерес към другите култури и нации, Инге пътува доста и по време на няколкодневна екскурзия във Венеция се обажда на Бресон, с цел да го помоли да й прати фотограф, с който да създадат репортаж. " Нямам свободен човек. Снимай ти, виждала си по какъв начин работя, следвай инстинкта и героя си ", е насоката, която Анри Картие-Бресон дава по телефона от Париж. Уж на смешка, Инге употребява фотоапарата " Лейка " подарък от татко си, и дава фрагментите на Бресон.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изложбата в Casa dei Carraresi, Тревизо, продължава до 9 юни.

" Оттук нататък пътят й във фотографията е необятно отворен. Запазеният знак за фотографиите на Инге е любознанието към хората и историите, които споделя през фотообектива. Говорила е няколко езика съвършено – немски, британски, френски, испански, съветски, румънски и мандарин, който научава за няколко месеца преди пътуването си за Китай, с една-единствена цел – да може да поддържа връзка с локалните хора и да научава повече за живота им ", споделя австрийският фотограф Курт Кайндл, който е куратор на изложбата в Casa dei Carraresi в Тревизо.

Той и брачната половинка му са асистенти на Инге Морат през последните години от живота й, и след гибелта й получават правото от нейната щерка, филмовата режисьорка Ребека Милър, да провеждат архива й. Така попадат на любопитни фрагменти от многочислените пътешествия на Морат по света и срещи с забавни хора, измежду които Пабло Пикасо, Александър Калдер, Хенри Мур, Фидел Кастро, Мерилин Монро. Срещата с Монро се оказва повратна точка и в персоналния живот на Морат.

Илюстрация
Мерилин Монро през обектива на Инге Морат

Увеличаване

Мерилин Монро през обектива на Инге Морат

Смаляване

През 1961 година Инге Морат получава покана от режисьора на кино лентата " Непригодните " Джон Хюстън да се включи в екипа му като формален фотограф. На снимачната площадка се среща със звездите в продукцията – Мерилин Монро и Кларк Гейбъл, както и със брачна половинка на филмовата легенда – писателят и драматург Артър Милър. Няколко месеца по-късно, до момента в който е по работа в Париж, й се обажда Милър с молба да му изпрати портретен кадър, от който той има потребност. " Разбира се, че всичко е било режисура. След краха на брака му с Мерилин Артър прави всичко допустимо да се свърже с Инге и откакто намира телефонния й номер, му хрумва да я потърси във връзка неговата фотография ", изяснява кураторът Курт Кайндл.

Стават семейство през 1962 година, а три години по-късно пътуват дружно до тогавашния Съветски съюз, където Морат снима няколко репортажа и изявленията за списание Lifе – къщата на Борис Пастернак, библиотеката на Пушкин и дома на Чехов. При завръщането си в Пекин, този пък като госпожа Артър Милър, Инге Морат съумява да издейства позволение да снима спалнята на китайския комунистически водач Мао Дзедун.

Илюстрация
Пред Бъкингамския замък, 1953 година

Увеличаване

Пред Бъкингамския замък, 1953 година

Смаляване

Писателят Филип Рот, който Морат снима през 1965 година, я дефинира като " внимателен и извънредно образован наблюдаващ, на който човек е податлив да опише всичките си секрети. Тя е гальовен посетител с невидима камера ".

Почти постоянно работните й контакти с артистите, които снима, прерастват в дългогодишни другарства. През 1958 година се среща с илюстратора Сол Стайнберг, с който стартират работа върху забавен взаимен план, предизвикан от една ексцентрична поява на Стайнберг в ателието й, с хартиена торба на главата с нарисувано лице. През идващите няколко години снимат по този метод и няколко известни фигури от артистичния свят на Ню Йорк.

Успоредно с работата си за организация " Магнум " Инге Морат е формалният фотограф зад кулисите на съвсем всички театрални постановки на брачна половинка си Артър Милър, както и формален фотограф на снимачната площадка на кино лентата " Лов на вещици ".

Изложбата в Casa dei Carraresi, Тревизо, продължава до 9 юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР