Илюстрация Увеличаване Смаляване Дори и любимото ви занимание да не

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Дори и любимото ви занимание да не
Коментари Харесай

Ново място: Музей на илюзиите

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Дори и обичаното ви занятие да не е ходенето на изложения, има доста огромна възможност най-новият музей в София да ви хареса. Музеят на илюзиите отвори порти на 26 декември. През последните години този вид музеи за деца и възрастни набират от ден на ден известност в европейските столици. Има няколко разнообразни концепции за сходен вид музеи - едната е тази на музеите на илюзиите в Белград и Виена, а музеи от същия франчайз като този в София към този момент има във Вилнюс и Краков.

Първите са по-скоро интерактивни и пригодени за ефектни фотоси за шерване в обществените мрежи, до момента в който вторите, какъвто е и музеят в София, са по-образователни и механически. Фигурата на Ястров, вазата на Рубин, безкрайното огледало и невъзможните форми са единствено част от забавните оптични илюзии в музея. Дискът на Ойлер, класическите оптични играчки, както и един от най-интересните експонати - цветната тайнственост от светлини и стената със сенки, са по-интерактивни, като за мистерията от светлини са нужни най-малко двама души.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Литофанът, двойният портрет и сканимацията пък са творби на изкуството, създаващи заблуда. Експонатите са непрекъснати, като последователно ще се прибавят нови. Има хрумвания за колаборации с разнообразни актьори и разнообразни събития по-нататък. Кои са експонатите, към които посетителите имат максимален интерес? " Обърнатата стая и столът - тъй като са забавни за фотоси, никой не ги пропуща ", безапелационна е Зара, която работи като гид в музея.

Най-древни тук са Китайските вълшебни огледала, които датират от времето на китайската династия Хан (206 година прочие Хр. - 24 година сл. Хр.). Те са направени от бронз, с диаметър 15-20 см, като предната част е лъскава и полирана и може да се употребява като огледало, а откъм гърба има релефно изображение. Когато светлината се отразява от огледалото към стената, виждаме шарката от задната страна прожектирана на стената. Има сходни вълшебен огледала и в Япония, само че се счита, че китайските са извънредно рядко срещани. В Европа за първи път се появяват в Париж, само че такова огледало е виждано там за последно през 1844 година Днес се счита, че последният производител на вълшебен огледала в Япония е Ямамото Акихиса, който до този миг не е разкрил изцяло тайната на техниката им.

Друг обичан експонат е плазмената топка на Никола Тесла, цялостна със примес от благородни газове, с високоволтов електрод в средата. Дизайнът на версията, която може да видите в музея в София, е изобретена от Бил Паркър през 1971 година Коя ли ще бъде вашата обичана заблуда?

Работно време всеки ден от 10 до 20 ч., бул. " Княгиня Мария Луиза " 16. Входът е 21 лева за възрастни и 17 лева за студенти, възпитаници и пенсионери. Децата до 7-годишна възраст влизат гратис (максимум 3 деца с 1 възрастен), а музеят предлага и фамилен билет (2 възрастни + 2 деца над 7-годишна възраст) за 65 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР