Илюстрация Увеличаване Смаляване Четиридесет и седем годишната японска артистка Чихару

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Четиридесет и седем годишната японска артистка Чихару
Коментари Харесай

За нишките и хората

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Четиридесет и седем годишната японска артистка Чихару Шиота призна с наслада на откриването на най-голямата си независима галерия до момента, че в родната й Япония никой от публицистите не й е досадил с въпроса " Какво е да си ученичка на Марина Абрамович ". Настойчивостта на европейските и американските публицисти, които чакат да схванат повече за въздействието на Абрамович и методите й на работа, е надалеч от деликатността и кроткото вглеждане в елементи и знаците, които занимават повече японските медии. Изложбата " Трептението на душата " гостува на музея Mori Art в Токио.

Музеят носи името на своя основател Минору Мори – фамозен японски фабрикант, който влага в творби на изкуството с вярата, че културата облагородява и провокира човек да бъде най-хубавата версия на самия себе си. В тази посока са и артистичните търсения на родената в Осака, само че израснала сред Лондон и Берлин Чихару Шиота. Инсталациите й са внушителни, вдъхновяващи и магични. Напомнят баснословен фон, в който човек се губи елементарно, само че Чихару постоянно оставя независимост на избора на приказката, в която всеки желае да се откри. " Работите ми са предизвикани от персонални прекарвания, страсти, срещи, фантазии, разочарования, страхове. Често ми задават въпроса за какво инсталациите ми са постоянно толкоз огромни. Всъщност с годините разбрах, че мащабите са от решаващо значение за първото усещане, за това да спечелиш доверието на публиката и да я поведеш в своя артистичен свят. Никога не съм намирала за належащо да изяснявам какво желая да кажа с тази или онази апаратура, тъй като имам вяра, че всеки има способността да разкодира посланието, заложено там ", разяснява в изявление за платформата The Talks любимката на френския козметичен и парфюмериен колос Guerlain.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Една от най-красивите и екзотични произведения на Шиота се намира в централата на компанията в Париж и съставлява гигантска бяла рокля, от която излизат стотици черни влакна. " Нишките са моят непокътнат знак. Използвам ги доста и в никакъв случай не преустановявам да се сюрпризирам от способността им да наподобяват друго и да влизат с лекост в разнообразни сюжети. Ефирността им ми припомня за космоса, за нощното небе и вселената ", изяснява Шиота. Освен с материята тя обича да опитва с цветовете, тъй като намира, че те са най-простият метод да съобщи страст или отношение. " Когато употребявам алените влакна, ви карам незабавно да си помислите за кръвта, за човешкото тяло и връзките сред хората, а когато в тази образна игра се намеси бялото, което в Япония е знак на гибелта, се появява един мощно изразен колорит на безплътността, на празнина във вселенския смисъл на думата, на вечността. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В студентските си години Чихару Шиота разкрила, че рисуването не й е задоволително, и се впуска самоуверено в търсене на други материали и техники. Пътува доста и посещава някои от положителните арт учебни заведения в Лондон и Берлин в средата на 90-те. В немската столица се записва в класа на Марина Абрамович, а в Лондон специализира при Рони Хорн. " Опитвах все нови и нови неща. Много постоянно посягах към артистични практики, които не бих избрала интуитивно, единствено и единствено да изляза отвън зоната си на комфорт. Това би трябвало да прави и всеки актьор, другояче е изгубен в клопката на егото си. "

И до момента в който в Европа медиите постоянно търсят пресечената точка с Марина Абрамович, японските публицисти подчертават върху корените й и въздействието на будизма в изкуството й. " Никога не съм желала да бъда припознавана като японски актьор, тъй като изкуството няма народност. Ако търсите японското в това, което върша, следите ще ви отведат към будизма. Единствено единствено това, всички други тълкования са надалеч от истината. " Въпреки това национално културно разграничаване през 2008 година Шиота получава огромната премия на японското държавно управление за просвета, а през 2015 година показва Япония на 56-ото Венецианско биенале.

" Трептението на душата " е първата й огромна ретроспектива в родината и наблюдава артистичната й кариера през последните 25 години. В експозицията са включени съоръжения, статуи, видеоматериали, фотографии, рисунки и записи на нейни пърформанси в разнообразни музеи и галерии по света. " Тази експозицията е доста персонална, тъй като работата по нея стартира преди година, когато след 12-годишна ремисия се появи още веднъж сянката на моята болест. Не прекъснах плана, тъй като се върнах още веднъж там, откъдето стартира всичко за мен като актьор – напускането на зоната на комфорт. Сблъсъкът със гибелта прави индивида по-честен, а когато се случи с актьори, това се отразява и върху работата му. За мен тази галерия е разговор със самата мен, срещата ми с моята гола душа. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР