Илюстрация Увеличаване Смаляване Българката Емма Шопова - с корени в

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Българката Емма Шопова - с корени в
Коментари Харесай

С бъклица и плам

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Българката Емма Шопова - с корени в троянското село Терзийско, и англичанката Лора Лоуена се срещат още в първите образователни дни в фамозния лондонски лицей по дизайн и изкуство Central Saint Martins преди шест години и от този момент не са се разделяли. Приятелството им прераства в креативен тандем, чиито хрумвания незабавно впечатлиха фешън издания от ранга на Vogue, AnOther magazine, i-D и Love. " Снимахме в остарялото учебно заведение в моето село Терзийско. Жените от фрагментите са моята баба, моята майка, лелите ми и локални девойки и едно момче от селото. "

Колекцията, която двете девойки показаха пред аудитория предходната година като част от дипломирането си, е въодушевена от българските традиции и обичаи, а каталогът е сниман от българската фотографка Грета Илиева. Няколко дни по-късно те демонстрираха и дебютната си сбирка, наречена " Кукери ", която обра овациите освен на преподавателите в учебното заведение, само че и на стилните публицисти, които наблюдават от близко завършващите колежа, прочут като люлка за гении. Оттам като с трамплин в огромната мода скачат починалият Аликзандър Макуин, Стела Макартни, Джон Галиано.

2017 е забележителна година за двете девойки, тъй като паралелно с дипломирането си получават и номинация за състезанието на H&M за млади дизайнери. Не печелят огромната премия, само че влизат в полезрението на авторитетни фешън публицисти (като безпощадната Кати Хорин), а упованията на стилната колегия са високи и ги стимулират да работят настойчиво и безрезервно.

Емма Шопова, фешън дизайнер

Кое оказва помощ повече в креативен проект – приликите или разликите?
Споделената ни хармония в работен проект стъпва на хубавичко основа на Лора и нейната любов към графиката. Силната й страна е прочуването и намирането на необикновени креативен концепции, което контрастира на моята мощна женственост и интереса ми към фолклора. Общото посред ни е любовта към цвета, към материята и шарката, играта с контраста. Творческата ни хармония варира от спортно и функционално облекло до пристрастеността ни към фолклора и историческото завещание.

Лесно ли е да се работи в тандем?
Съвместният креативен развой не е елементарно нещо, тъй като всяка от нас си има лични филтри, през които приема света към себе си. Освен това използваме разнообразни канали, с цел да изразим себе си като създатели, и изгодата от това е, че в самото начало, когато към момента сме във фаза изследване, тръгваме от разнообразни места и откриваме разнообразни неща в процеса. Когато стигнем до задънена улица в другите подходи към една концепция, тогава се обръщаме една към друга и прекатурваме позициите си в търсене на пресен взор и решения. Работата в тандем дава тази скъпа опция да имаш странична позиция. И двете притежаваме способността да познаем по кое време едно нещо не е положително и би трябвало да бъде усъвършенствано.

Къде е мястото на България в този развой?
България е ентусиазъм. В работата си използваме към този момент подготвени материи, които рециклираме и преработваме. Не работим с кожа и в сегашния миг вършим всичко в студиото, до момента в който разработим дейна мрежа от дребни заводи сред Англия и България. Много интензивно работим да създадем резистентен марката си и да предизвикваме хората да мислят повече върху това от кое място идва една дреха, по какъв начин е направена. Аз обичам традициите и ритуалните практики. Интересно ми е какво са правили дамите едно време, от тъкането и бродерията до месенето на самун и всевъзможен тип текстил и плетива от региона на Родопите. Обичам посудата, която се прави в Троян, откъдето съм в действителност. Имам или по-скоро имах една доста объркана културна еднаквост, тъй като напуснах България, когато бях доста дребна и отраснах в Ню Джърси. После, на 18 години, се реалокирах в Англия, само че България е била постоянно в сърцето ми. Дълбоко оценявам и обичам страната, от която произхождам, и хората, които са значими за мен там.

Има още една българска диря в представянето на сбирката ви след дипломирането в колежа?
Да, за акцията на тази сбирката работихме с още една българка – фотографката Грета Илиева. България участва блестящо и с избора като модели на дамите от моето семейство и другари. Исках да върна машината на времето и по тази причина снимахме в остарялото учебно заведение в моето село Терзийско. Жените от фрагментите са моята баба, моята майка, лелите ми и локални девойки и едно момче от селото.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР