Илюстрация Увеличаване Смаляване автор: Лив Стрьомквист превод от шведски: Анелия

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване автор: Лив Стрьомквист превод от шведски: Анелия
Коментари Харесай

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
създател: Лив Стрьомквист
превод от шведски: Анелия Петрунова
графична акомодация: Кирил Златков
издателство: " Жанет 45 "
цена: 25 лева

Събрали се Фройд и Флис и решили да оправят мензиса на една жена посредством интервенция на носа ѝ. Звучи като началото на анекдот, само че е същински случай, след който дамата, Ема Екщайн, траяла да страда от течението си, само че с обезобразено лице. Тя и Флис потънали в забвение, а Фройд останал да ни завещае теорията за " завистта към пениса ". Човек впрочем или има пенис, или няма, а който нещо няма - ламти за него... Добре де, ами в случай че обърнем нещата по този начин: човек или има вулва, или няма?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Точно това прави комиксът " Плодът на познанието " (2014) на шведската карикатуристка, писателка и радиоводеща Лив Стрьомквист (р. 1978), който " Жанет 45 " издаде на 14 февруари - прекатурва някои джендър дадености и излага на показ белите им конци и двойни дъна. " Причината, заради която желаех да напиша тази книга, беше, че си спомних какъв брой се срамих от тялото си като тийнейджърка. " В близо 150 страници с рисунки, схеми, фотоси и думи авторката прави портрет на вулвата - онази част от женската анатомия, посредством която дамата най-често е била занулявана през вековете.

Пътешествието стартира със " седем мъже, показали нездравословен интерес " и минава през рапа, религията, рекламата, фолклора, менструацията, Космоса... Това, че огромна част от приведените обстоятелства са стъписващи, е проблем на историята, не на разказвачката, която е илюстрирала занимателно и без взаимни отстъпки, че гнусно може да е насилието, злоупотребата с непознатата воля, дамгосването на идиотски принцип, само че не и някоя част от тялото в естествените си прояви. Жената не е допълнение към мъжа, припомня Стрьомквист, не е противоположното на мъж, сянка на мъж и какво ли още не, което безусловно включва мъжа за сметка на личната ѝ реалност.

" Разликата сред дамата и мъжа е обусловена от средата - е споделила Рита Леви-Монталчини, която макар масивите от непукизъм и фашизъм по пътя си съумя да стане Нобелов лауреат по медицина и да изживее 103 славни години. - Мозъчният капитал е идентичен, само че в течение на историята в единия случай е бил репресиран, а в другия - окуражаван. Това се случва и с цели нации и постоянно е културно събитие. " Дотук нобелистите са общо 950, от които - единствено 53 дами, та за баланс ще изтъквам още една, Олга Токарчук, с имитация на героинята ѝ от " Карай плуга си през костите на мъртвите ": " На хората би трябвало да се споделя какво да мислят. Иначе ще го направи някой различен... "

" Плодът на познанието " в блестящия превод на Анелия Петрунова и грижовната обработка на Кирил Златков (изписал ръчно всяка писмен знак на български) предлага не какво да мислим, а да се замислим. Не сочи верния лагер, а за какво в случай че някой държи да разделя на лагери, евентуално лъже. Стрьомквист " проповядва " не мъжемразство, а великодушие и вместо да ремонтира остарели йерархии, в които някой би трябвало да е изпод, отваря място за разновидности, в които да няма унижени и изключени по изискване. Книгата е превъзходен източник на информация и успокоение и визира всеки, роден от жена - неслучайно на немски и френски заглавието ѝ е " Произходът на света " като фамозната картина на Гюстав Курбе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР