Илюстрация Увеличаване Смаляване 3-29.05Поздрави от АвстрияАвстрийският културен павилион FLUCA и

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване 3-29.05Поздрави от АвстрияАвстрийският културен павилион FLUCA и
Коментари Харесай

Календар и домашно кино

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
3-29.05
Поздрави от Австрия

Австрийският културен павилион FLUCA и тази година ще гостува в Пловдив с богата стратегия. Официалното разкриване е на 16 май, само че събитията стартират още от 3–и. На сцената в сребристата кутия ще има подгряващо празненство със Sayulke b2b Mironov, показване на новата книга на Николай Терзийски - " Хроники на неведомото ", независима галерия на Оливие Хьолцл, показване на " Пловдив Fantasy справочник " – комикс справочник на града, и други
В Пловдив, на ул. " Отец Паисий " 40

4.05
Fly away с Лени

Концерт на американския рок и поп реализатор с голям брой награди " Грами " Лени Кравиц. Изпълнението пред българските почитатели е част от международното му турне, на което показва новия си албум – Raise Vibration. В него дружно с китариста Крейг Рос Кравиц самичък продуцира и извършва всичко – от китара, бас, барабани и пиано до бонго, камбанки, клавишни принадлежности и синтезатори, ситар, калимба и други
В " Арена Армеец ", билети от 60 до 140 лева, начало 20 ч.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 4.05
Шах и мат

Нестандартен урок по шах, в който деца от шахматен клуб " Люлин чес " ще покажат главните техники в играта на други деца, които не са играли до момента, само че са любопитни да научат повече. Всички над петгодишна възраст са поканени да се учат от състезателите с опит на международни шампионати, само че в същото време и техни връстници.
В " Мега мол ", от 16 ч., вход свободен

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

4-6.05
Родопски орхидеи

Ботаническата екскурзия " Орхидеите на Източни Родопи " желае да покаже очарованието на орхидеите на фона на вулканичните скали и на скритите в храстите песнопойни птици в покрайнините на Маджарово и региона към Ивайловград. Това е сезонът на дивите родопски орхидеи - пеперудоцветния, елементарния и редкоцветния салеп, пчелиците и дълголистния главопрашник. Периодът е подобаващ и за наблюдаване и снимане на пеперуди, водни кончета, кристали и минерали.
Цената е 175 лева, за деца -145 лева, записване на www.madzharovo.com

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

4.05
" Айляк церемониал "

Над 200 души ще вземат участие в първия " Айляк церемониал ", който ще премине по най-дългата пешеходна улица в Европа, облечени в направени от самите тях костюми, маски и огромни парадни кукли. Всички маски и костюми са тълкования на тематика " айляк ". Парадът завършва на площад " Стефан Стамболов ", където ще има шоу с показване на участниците, музика онлайн, автентичен интерактивен пърформанс – апаратура, в който ще могат да се включат всички присъстващи, с посетители от габровския карнавал, от Handmade Parade от Англия и Stalker Teatro от Италия.
В Пловдив, от площада при подлеза на аптека " Марица ", от 17.30 ч.

7.05
По сложния път към върха

Прожекция на кино лентата " Еверест - наслада и тъга " на Милан Огнянов и Методи Савов във връзка 35-ата годишнина от първата българска експедиция на връх Еверест. Българската национална експедиция през 1984 година реализира второто от единствените две изкачвания по " Жестокия път " – Западния гребен на Еверест, и първия цялостен траверс в масива на най-високия връх в света.
В Полския културен институт, от 18.30 ч., вход свободен

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

7-12.05
Пресечна точка
" Преплитане " е поредност от прожекции на ново кино от България и Финландия, подбрани от Тонислав Христов - сценарист, режисьор и продуцент. Откриването е на 7 май от 19 ч. с Тонислав Христов и полемика след прожекцията на документалния филм " Пощальонът ". На 8-и от 18.30 ч. " Фехтовачът " на Клаус Хярьо, Естония, Финландия и Германия, на 9-и от 19.00 ч. е филмът на Иглика Трифонова " Прокурорът, бранителят, бащата и неговият наследник ". Пълната стратегия е на страницата на " Гьоте институт ".
В Културен център G8, множеството филми са с вход 7 лева

7.05
Комарите нападат

Лекция на Ratio, която ще ни помогне да разберем по-добре комарите и по какъв начин да се предпазим от тях. Д-р Огнян Миков ще отговори на въпросите по какъв начин комарите ни откриват, с цел да пият кръв от нас, за какво в действителност комарите пият кръв, какво се случва с тях и с нас по-късно, какви болести могат да придвижват комарите, можем ли да се заразим от тропическа болест, без да сме напускали България, тигър или тигров комар е по-вероятно да ни ухапе през живота ни. Най-важното е, че след лекцията се чака да знаете по какъв начин в действителност да се предпазите от ухапвания или заразяване с вирусни и паразитни болести.
В City Stage, начало 19 ч.

8.05
Всички обичат шоколад

Това издание на " Наука на борда " е отдадено на шоколада – по какъв начин се прави, какъв брой тъкмо разнородни сортове какао и типове шоколад има, в кои страни се отглеждат какаовите дръвчета и има ли метод производството му да е етично и екологично съгласно. Лекциятa е на специалист Бела Бенова. Тя дава обещание да научите още за потребните свойства на шоколада, за истинските му превъплъщения и за актуалните подходи за производството му.
В " Абордаж ", от 18.30 ч.

8.05-16.06
Тохоку оттатък Фукушима

Изложбата " Тохоку през погледа на японските фотографи " желае да покаже многообразието на този район в североизточната част на остров Хоншу, най-големия остров от японския архипелаг. На това място е една от най-старите японски култури Джомон, известна с керамичните произведения във формата на пламък. Земетресението от 2011 година, което раздруса Япония, нанесе най-вече вреди точно на Тохоку, там е случаят с атомната централа във Фукушима. Хората по целия свят са чували района в репортажите за нещастието, само че малко на брой го познават като климат, природа, просвета, история, метод на живот. Изложбата се състои от фотографии на деветима фотографи.
В Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

8.05
Арабска кухня

Кулинарен курс за арабска кухня с Men in The Kitchen - разядки, месни деликатеси, салати и десерти. Водещите на курса дават обещание да вземат най-хубавото от класическото благосъстояние на арабската кулинарна школа и да го интерпретират по актуален метод – с забавни предписания и артикули.
В кулинарно учебно заведение Yummy Cooking, такса 120 лева

9-12.05
Софийски фестивал на науката

Изданието тази година е с фокус върху персони и събития, чиито годишнини означаваме през 2019 година и които мощно са повлияли развиването на науката – от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано през кацането на Луната до основаването на Периодичната система на химичните детайли, на Българска академия на науките и Международния астрономически съюз. Ще има изложения, отдадени на дълбините на морските води и безкрая на Космоса. Новото тази година е зоната " Направи си самичък ", където деца ще могат да работят с нови технологии.
В " София тех парк ", програмата и билети за обособените събития на: www.britishcouncil.bg
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Домашно кино

Чернобил
На 26 април 1986 година се случва един от най-драматичните произшествия в международната история – нуклеарната повреда в АЕЦ Чернобил. Тя остава ненаселен диаметър от към 150 хиляди кв.км, над 200 хиляди души, евакуирани от родните им места, като зоната към централата и до през днешния ден е изолирана. Петсерийният минисериал на HBO споделя за няколко мъже и дами, които вършат невероятни персонални жертви, с цел да минимализират последствията от злополуката.
Премиера в HBO GO и HBO, 7 май от 22:00 ч.; HBO 3, 10 май от 19:05 ч.; HBO 2, 11 май от 22:00 ч.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
Филм за историята на серийния палач, изнасилвач и некрофил Тед Бънди, разказана от гледната точка на дългогодишната му другарка Елизабет Клопфър. В ролята на екзекутирания на електрически стол Бънди влиза Зак Ефрон, а в тази на съдията по делото – Джон Малкович.
По Netflix

Knock Down The House
Документален филм, проследяващ акциите на четири харизматични дами за Конгреса на Съединени американски щати. Те не са политици, съставляват локалните си общности и се борят за смяна. Сред тях е и сенатор Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк. Филмът печели две огромни награди на тазгодишния кино фестивал Sundance.
По Netflix

Джон и Йоко: над нас е единствено небето
Документален филм за историята на основаването на най-важния албум в соловата кариера на Джон Ленън – Imagine от 1971 година, посредством извънредни изявленията с участниците и непоказвани досега фрагменти. Лентата изследва и връзката сред Джон и Йоко.
Премиера по HBO, 9 май, 22:55 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР