Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване За да се потопим по-надълбоко в

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване За да се потопим по-надълбоко в
Коментари Харесай

Камион желание

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
За да се потопим по-надълбоко в нашумялата в последно време у нас просвета на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от предстоящото – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, прочут тексаски скотовъд, взема решение да трансформира остарял фургон на американската войска в кухня, и основава гражданска война в познатите до тогава способи на предложение на храна в полеви условия. Няколко години по-късно на към 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот доставя с прозорци дребен фургон и го паркира пред офиса на локален вестник, а пайовете и сандвичите му незабавно стават шлагер измежду публицистите и преминаващите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачите на храна, последователно изместват познатите до тогава chuckwagons. Пространството и сигурността, които носи тежкият боен фургон, се трансформират в незаместим плюс пред теглените от коне дребни каручки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В актуалния свят вариациите на фууд тръковете прескачат от музикалните камиончета за сладолед, които познаваме от филмите, до добре познатите ни каравани за ход-дог, скара и бира, които обслужват потоците от туристи по българските курорти още от 90-те насам.

Но през 2015 година бързото хранене у нас най-сетне претърпя дълго чаканата от толкоз доста кулинари авантюристи промяна. Дълго чакана, тъй като гурмето в street food културата от дълго време се развива в чужбина, само че тук към момента прохожда.

Плътна пара, микс от аромати, огромни огньове, свежа музика и бръмчене на мотори – това е, най-общо казано, атмосферата, в която си приказваме с представителите на няколко от най-търсените поп-ъп заведения за хранене в България през днешния ден.

" Chilli Hills Street Kitchen " е план с дълга история, чийто мотор все още са Александър Кюркиев, основател на фермата за люти чушки Chilli Hills, и Олег Караганов, барабанист в скейт пънк рок бандата Piranha и притежател на GrindHouse скейтклуб. Здравото им другарство довежда до това след дълга пауза фермата на Сандо и неговата брачна половинка Боряна да се върне назад в играта на мобилните кухни. Така през 2018 година те се появяват на " Капана фест " в Пловдив за първи път в новата си групировка. Самият бранд Chilli Hills се ражда някъде в Кокаляне на българска улица без име, където след завръщането си в България Сандо основава своята домашна плантация за люти чушки.

Изпреварил времето на food truck културата у нас, след близо две години работа на колела той поставя на пауза Street Kitchen плана си, с цел да се отдаде напълно на основаването на предписания за люти сосове и подправки, като през 2014 година излиза първата серия на марката, от чушки, отгледани в личната му градина.

Илюстрация
" Чили хилс ", отляво надясно: Александър Кюркиев и Олег Караганов

Увеличаване

" Чили хилс ", отляво надясно: Александър Кюркиев и Олег Караганов

Автор: Фани Михайлова Смаляване

Интересът към марката бързо се усилва и по този начин на пазара се постанова нова категория български естествен артикул. Откриването на личен магазин не закъснява и при започване на 2018 година Chilli Hills Farm Shop отваря порти, а огромна част от сътрудниците им от мобилните кухни употребяват техните сосове. " В България съществува заблудата, че българите ядем доста люто и че всеки е привикнал с лютото на баба си, само че продуктите на Чили Хилс са в пъти по-люти от всичко, което нашите кулинарни обичаи познават. И това изненадва хората и ги притегля. А и ние предлагаме усет за всеки рецептор ", споделя Олег. Може би точно това е повода през август тази година екипът да завоюва първо място в категория " Best Burger " на European Street Food Awards – Bulgaria, с рецептата за техния " Bulleit " бъргър, изработен с хитовия им Bulleit барбекю сос, с възложен от Bulleit България бърбън.

Андре Токев, Васил Якимов и Луис Монтеро са професионалното жури, което прави оценка уменията на 15 участници. Караваната не стига до финала в Швеция, само че все пак извоюваното първо място е горделивост за цялата общественост, а присъединяване на България в сходно събитие е самопризнание с огромна стойност.

Ограниченото пространство за работа и предпазване, електричеството, неналичието на свободно течаща вода, местата за изхвърляне на мръсната, наклонът, на който ще разположиш камиона – с все едни и същи компликации се сблъсква всеки притежател на поп-ъп ресторант у нас. За съпоставяне - в чужбина съществуват обособени паркове, сезонни и целогодишни, които дават нужните условия за лесна работа на една каравана. Общото мнение е, че в България спънка за основаването на сходни места би била неосъвременената система, която постоянно пречи на притежателите на този тип бизнес да вложат силата си в развиване. С издействането на измененията ѝ са се заели от Българската асоциация на мобилните кухни и питейни заведения.

" Обществото на мобилните кухни се образува, когато през декември 2017 година се състоя първият Sofia Food Truck Fest, където участвахме пет плана. Големият мраз ни сплоти. Оказа се, че можем да работим дружно, без да си крадем клиентите, и дори, когато работим дружно, публиката става още по-голяма. И по този начин незабавно започнахме да си приказваме за идващия фест и групата ни стартира да се усилва. Помагаме си, предаваме опита си едни на други. Засега всички ние сме пионерите в тази нова просвета за България и сред нас има взаимност ", споделя Константин Георгиев, основател на " Симбиоза ".

Илюстрация
" МанджаВан ": Константин Терзийски и Мартин Синджирлиев

Увеличаване

" МанджаВан ": Константин Терзийски и Мартин Синджирлиев

Автор: Фани Михайлова Смаляване

Инженер по обучение, Косьо е притеглен от кулинарията от дълго време и не се отхвърля от заниманието си даже до момента в който работи по специалността си. Първо идва ресторантът " Делфинчето ", а преди четири години с жена му Силвена отварят и стилната каравана, която намираме паркирана пред бизнес парк " Експо 2000 ". Оказва се, че бизнесът на мобилните кухни е наложил основаването и на бизнес, който предлага висок клас подготвени кулинарни решения. За достигането до крайния вид на храната готвачът в караваната би трябвало да бъде оптимално улеснен, като огромна част от подготовката ѝ е направена авансово и това никога не понижава качеството ѝ. Месото се готви постепенно, по су тип технология, а продуктите се опаковат интелигентно.

" Ние сме актьори на улицата, актьори с черпаци " – това е обобщението на Константин за този нов за страната ни облик, който мобилните кухни основават. За него достижение на " златното сечение " е да покажеш способността си да работиш без остатъци в кулинарните технологии. Затова слага работата в караваната стъпала над тази в ресторант. И когато клиентът дава противоположна връзка персонално на индивида с черпака, а той от своя страна предлага положителни визия, мирис и послевкус, магията се случва и това те зарежда за идната " борба ".

Илюстрация
" Симбиоза ": Константин Георгиев и Силвена Георгиева

Увеличаване

" Симбиоза ": Константин Георгиев и Силвена Георгиева

Автор: Фани Михайлова Смаляване

Една такава любопитна " борба " за " Симбиоза ", е посоката " стационарен формат ". Проектът изпреварва този на караваната, само че едвам в този момент му следва да види бял свят. Качеството и разнообразието на храната е общ принцип на всеки ван. Независимо дали става дума за женитба, детско празненство или gaming събитие всеки от тях се старае да се съобрази с публиката си. Затова и менютата им търпят промени според от тематиката, като постоянно се плануват веган и вегетариански варианти. Свобода, която липсва на готвача в ресторант. Мисията е никой да не остане гладен, а доволните да бъдат колкото се може повече.

За задачата zero waste си приказваме с Константин Терзийски и Мартин Синджирлиев, основатели на " Mangia Van ", като и на напълно скоро появилата се на " Кристал " " Манджа Station ".

И двамата поддържат тази философия, която има за цел да те научи да намалиш оптимално отпадъка, който оставяш след себе си. Въпреки че не съумяват да я следват изцяло, те поставят старания да спестят на природата каквото могат. Пластмасата е заместена с компостируеми артикули, сламките са хартиени, а съдовете им са за многократна приложимост и се мият в новото попълнение – миялната машина, която хаби много по-малко вода.

Целта им е да спрат потреблението на найлонови торбички от доставчиците, с които работят, като дават образец какъв брой елементарно в действителност се случва това в чужбина, когато и двете страни са подготвени да създадат някакъв тип компромис с комфорта си, с концепцията да спестят нещо на планетата.

User friendly визията на Станцията, както и тази на караваната, още веднъж е дело на художничката Точка Илиева и носи своето обръщение – анимацията е един по-кратък път да грабнеш вниманието на човек и да предизвикаш у него положително въодушевление. И реализира това освен у децата.

Да канят гост-готвачи е другата концепция на Мартин и Косьо, която са решили да развиват отсега нататък. До момента част от нея са били техни другари, професионални готвачи и фенове, сред които и познатият ни от MasterChef Олег Ефремов. Предизвикателството дружно да разработят рецепта, която да показват в границите на обещано събитие или тематична седмица, води до завършения освен за хората на тиганите, само че и за публиката.

И в случай че за българина е мъчно да одобри, че може да се храни на крайник и да заплаща цена, типична за удобствата на огромните заведения за хранене, то с популяризирането на уличната кухня и налагането на нови стандарти в качеството ѝ посетителите несъмнено стартират да гледат на нея с други очи, оценявайки опцията да се допрян до храна " без непотребните искания на белите покривки ".

Този месец имаме две благоприятни условия да се потопим в атмосферата на уличното кулинарно майсторство. На 14 и 15 декември, ул. " Иван Вазов " в София , навръх гърба на Народния спектакъл, ще се трансформира в платформа за food taste и полемики на тематика " Food Waste ".

Инициативата " Don’t waste, taste " в партньорство с " Манджа Ван ", " Street Chefs ", " Travel cocktails " и Столична община има за цел да обърне вниманието ни към големите количества годна за приложимост храна, които се изхвърлят. Всяка каравана, участник в събитието, ще показа waste предложение в менюто си.

Между 16 и 22-декември е Sofia Food Truck Fest – Christmas edition’19, който се организира за трета поредна година и следва да събере най-вече камиони от всички свои издания досега. Локацията е ул. " Ангел Кънчев " 22 и Dj Мартен, Dj Emil Prize и Исус Ангелов са единствено част от имената, включени в музикалната стратегия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР