Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване
Коментари Харесай

Голямото завръщане на сериалите

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Имаше интервал в релативно близкото минало, когато българските фенове чакаха съответен ден от седмицата, с цел да гледат обичания си сериал. Телевизионни поредици като " Стъклен дом ", " Столичани допълнително " и " Под прикритие " завоюваха лоялна аудитория. Впоследствие ползата леко понижа, а оттова и производството. Някои останаха, само че в праймтайма множеството бяха заместени главно от риалити, турски сериали и други излъчвания. Но 2018 година дава обещание възкръсване на тези продукции.

Данните на рейтинговите организации за зрителския интерес Nielsen Admosphere - България, и ГАРБ напълно недвусмислено демонстрират, че най-гледани, респективно с най-голямо въздействие на телевизионния пазар са форматните излъчвания и българските сериали (виж таблиците)*.

Как се разви продуцентският пазар през годината и какви нови планове да чакаме през новата? " Капитал " се свърза с някои от най-активните компании на пазара, с цел да ни опишат какви са провокациите пред тях и с какво ще изненадат телевизионната публика. Разговаряхме и с един нов за българския пазар състезател, чиято работа ще следим с внимание през 2018 година

Евтим Милошев шеф в " Дрийм тийм прадакшънс " и ръководител на Асоциацията на телевизионните продуценти.

Проекти: комедийното шоу " Комиците ", сериалът " Столичани допълнително ", риалити форматът " Сървайвър ", профилираните излъчвания " Операция популярност ", " Урок по родолюбие " и " Българските следи ", сериалът " Откраднат живот "

Евтим Милошев

Фотограф: Надежда Чипева
Още по тематиката
По доста от същото

Есенният ефирен сезон залага на познати формати
21 сеп 2017
" Под прикритие " промени позициите на Българска национална телевизия на телевизионния пазар

Програмният шеф на БНТ1 Севда Шишманова, пред " Капитал "
11 юни 2016
Пролетта на тв продуцентите

Основните планове са с " Нова " и bTV, само че към този момент се работи и отвън България
20 фев 2016
Как оценявате равнището на телевизионното наличие през отиващата си година: форматни излъчвания и телевизионно кино?
Пристрастен съм. През изтеклата година се концентрирах в основаването на телевизионни сериали. Смятам, че " Откраднат живот " е важен план в телевизионния ефир - и като гледаемост, и като художествена стойност, и като продукционно качество. От друга страна, виждаме и значително телевизионни планове, които са направени елементарно, бързо и на ниска цена. Оценявам високо работата на сътрудниците продуценти, познавам ги и знам, че всички те поставят огромни старания. Затова се надявам, че тези, които разпореждат наличието - малките екрани, ще имат по-висок аршин във връзка с художествената стойност и продукционното качество, когато избират в какъв артикул да влагат. Защото силата на националните малките екрани би трябвало да е в доверието и престижа, който имат, и в престижа и качеството на продукциите, които оферират. Дъвки за всеобщия фен в интернет всеки може да откри – безусловно гратис и когато и да е. Аз за себе си съм уверен, че цената дефинира качеството, а не противоположното.

Какви са трендовете на пазара на телевизионно наличие, които ще бележат 2018 година? Ще продължат ли да се снимат български тв сериали? Има ли още сила във форматните излъчвания?

Както към този момент означих, през 2017 година се видя резултатът, който провокира големия триумф на " Откраднат живот ", и малките екрани изрично се насочиха към сериалите. Освен четирите сезона на " Откраднат живот " през актуалната година Нова телевизия излъчи още един план – " Ние, нашите и вашите ", и започва продукцията на два нови сериала " Дяволското Гърло ", който го основава моята компания, и комедията " Полицаите от края на града ", която снима Маги Халваджиян. Излъчването им е планувано за 2018 година bTV също ще пусне в ефир многосериен план след Нова година. В сериалите има голям капацитет, само че малките екрани би трябвало деликатно да сортират плановете и фирмите, с които да работят. В противоположен случай има заплаха взривът на българските сериали да се окаже временен, както към този момент се случи преди 4-5 години, когато се появиха планове, които фенът не възприе. Що се отнася до форматните излъчвания - имат още сила, тъй като употребяват най-старата римска формула за трупане на известност измежду народа: зрелището. Те са добре замислени, тествани по целия свят и въпреки от време на време да оставят усещане, че непрекъснато се повтаря едно и също и единствено участниците се сменят, в действителност силата им е в огромните размери, които ги трансформират в табиет, в неизменима част от всекидневието на феновете. Друг е въпросът, че тези излъчвания са еднодневки – животът им свършва с финалния епизод, до момента в който положителните кино планове не престават да вълнуват феновете десетилетия по-късно.

Кои ще са най-силните планове, по които следва да работите през идващата година?

За Нова телевизия работим по основаването на пети сезон на " Откраднат живот ", в който ще има нови забавни герои, а лекарите ще стигнат в действителност до сериозна точка - както в работата, по този начин и в персоналния живот. " Дяволското гърло " е различен план за Нова телевизия, престъпна драма - за пръв път на българския пазар ще се появи план в този род. Актьорският състав е необикновен, магическите Родопи участват не просто като локация, а като персонаж, а що се отнася до историята - имам вяра, че ще предизвика мощно феновете. Създаваме детски сериал за Българска национална телевизия – наличие, което от дълго време липсва в телевизионния ефир. Започваме и фотосите на 13-и сезон на " Столичани допълнително " за bTV – евъргрийн и бестселър. Развиваме и още три плана за многосерийни драми, които се надявам скоро да влязат в произвеждане.

Продължава ли компанията ви да се отваря за работа по планове на външни пазари? По какви интернационалните планове ви следва да работите?

Преди месец завършихме фотосите на игрален филм, напълно продуциран от " Дрийм тийм ", на британски език, предопределен за интернационалния пазар, с американски и британски артисти, и американски режисьор. Проектът се споделя " Умираме млади ", с присъединяване на Жан Клод Ван Дам и го заснехме напълно в България. Самият Ван Дам сподели, че това е един от най-хубавите филми, в които е взел участие. Неговото име се асоциира най-вече с екшън филми и макар че в нашия план има такива подиуми, в действителност " Умираме млади " споделя една дълбока и доста прочувствена човешка история за най-зловещата тайфа в Америка - MS-13 по жесток метод вербува деца, с цел да ги направи съучастници в незаконната си активност. Възлагам огромни очаквания на този план и имам вяра, че ще се получи филм, който ще остави диря.

Ще се отвори ли пазарът тук за интернационалните тв копродукции с присъединяване и на български продуценти? Каквато е наклонността на други европейски пазари.

Има всички условия за това поради обстоятелството, че България е доста уместно място за фотоси – страхотни местоположения, хубава храна и положителни хотели, разнообразна природа и архитектура, продукционни екипи на интернационално равнище, развита снимачна инфраструктура и всичко това на извънредно конкурентна цена. Ние се срещаме постоянно с задгранични продуценти и те в действителност се впечатляват от нашите благоприятни условия. Отскоро създадохме и компания за образни резултати - Липсинк България, която работи за филми и сериали по целия свят. В момента да вземем за пример изпълняваме поръчки за американския сериал, доста известен и в България - " Модерно семейство ". Така че за нас този развой към този момент е почнал. По-важното обаче е, че в взаимната ни работа с задграничните компании, те от ден на ден разчитат освен на продукционните ни благоприятни условия, само че и на нашия изобретателен капацитет.

Андрей Арнаудов и Иван Христов, продуценти и съсобственици в " Междинна станция "

Проекти: " България търси гений ", " Фермата ", Music Idol, " Къртицата ", " Смени дамата ", тв таблоидът " Папараци " и други

Андрей Арнаудов и Иван Христов

Как оценявате равнището на телевизионното наличие през отиващата си година: форматни излъчвания и телевизионно кино? Има ли упоритости вашата компания да се занимава с телевизионно кино?

А. А. Нивото на телевизионното наличие в България е много положително, изключително като вземем поради мащаба и стандарта ни. По отношение качеството на продукцията държим положително средноевропейско равнище. Изхождам от това, което персонално ние сме виждали като телевизионни артикули в Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия. По отношение на телевизионното кино мога да кажа, че за " Междинна станция " 2018 година ще бъде първата, през която ще стартираме да произвеждаме и подобен формат продукции.

И. Х. И тази година българските малките екрани бяха на равнище. Заради естеството на нашата работа ни се е постанова непрекъснато да пътуваме и да трупаме наблюдения от всички европейски телевизионни пазари. Наясно сме и с качеството на продукциите в съвсем целия свят. Нескромно, само че с горделивост мога да заявя, че качеството на българските телевизионни артикули може да бъде съотнесено към най-хубавите в региона.
Когато към уравнението се добави и лимитираният финансов запас на българския пазар, тогава към този момент излизаме напълно на върха. Някак си това е български гений. С запаси в пъти по-малки от европейските ни сътрудници ние реализираме качество в пъти по-добро. Говоря за всички. И за нас в " Междинна станция ", и за Нико Тупарев, Маги Халваджиян, Евтим Милошев, Слави Трифонов, екипите ни... всички. От две години създаваме кино сериал.

Какви са трендовете на пазара на телевизионно наличие, които ще бележат 2018 година? Ще продължат ли да се снимат български телевизионни сериали? Има ли още сила във форматните излъчвания и от кое място идва тя?

А. А. Като продуценти с Иван можем единствено да бъдем щастливи от наклонността за смяна в профила на аудиторията, която следим през последните години. Зрителите дават сериозна поръчка, че от ден на ден търсят и правят оценка смисленото наличие. Като споделям свястно, имам поради, че едно наличие може да бъде качествено и без да е свястно. Има разлика – може да се прави доста жълта, така наречен траш телевизия, която да бъде с високо качество. Но аудиторията сега прави оценка добавената стойност, т.е. смисъла. Хората желаят да останат с чувството, че това, което гледат, ги обогатява по някакъв метод и им носи нещо потребно. Това е едната наклонност на съдържателно равнище във връзка с тв предаванията. Втората е да се създават повече сериали след затишието, което настъпи в това направление. Въпреки всичко резултатите и на двете водещи медии окончателно демонстрират, че по-гледано наличие от това на огромните риалити формати няма. В тях не просто има сила, има голяма разлика в гледаемостта им, като сравним резултатите им с тези на другите тв жанрове в същите слотове. Така че те ще продължат да участват в ефира.

И. Х. Български телевизионни сериали, популярност богу, ще продължат да се снимат и излъчват. Ние също създаваме киносериал. Още сме нови в този род, само че мисля, че нашата продукция ще се окаже доста приятна изненада за всички. И за сътрудници, и за фенове. Разбира се, че има още сила във форматните излъчвания. Вижте " Фермата ". Всеки сезон се трансформира във все по-голям рейтингов шлагер. Енергията във форматните излъчвания се крие в посланията. Това ще бъде и наклонността за форматите през 2018. Ако направиш предаването си надълбоко, с послания, знаци, смисъл и подтекст, тогава феновете ще го оценят, ще се доверят и ще го гледат. Даже се чудя по какъв начин има сътрудници, които още не са го разбрали. Зрителите обаче са безкомпромисни (това е тяхно право) и към този момент за поредна година санкционират с все по-малка гледаемост безсмислиците.

Има ли упоритости компанията ви да работи по планове за външни пазари? По какви интернационалните планове ви следва да работите?

А. А. Задължително е да разгърнем активността си и на външните пазари и доста се надяваме 2018 година да е първата, в която ще го създадем. Нека въпреки всичко напомня, че " Междинна станция " е единствената телевизионна компания, работила отвън България, произвеждайки тв излъчвания. Колегите вършат сериали, които продават и на открито, само че излъчвания сме правили единствено ние. Говоря за продукциите ни в Сърбия и Македония, където имахме много сполучлив интервал, и считам, че бъдещето ни е тъкмо там – да сътворяваме наличие за Източна Европа.

И. Х. " Междинна станция " е единствената българска продуцентска компания, продуцирала продукции отвън България. Правили сме излъчвания за малките екрани отвън България. Освен това вършим всичко допустимо да презентираме нашите кино инициативи също отвън граница. Също по този начин от 2017 година поставихме началото на нови и разнообразни бизнес инициативи, част от които обгръщат и други страни. Като се замисля, много работим. Животът и работата ни са забавни.

Магърдич Халваджиян, продуцент съсобственик в Global Group

Проекти: " Господари на ефира ", " Като две капки вода ", X Factor, " България, търси гений ", сериалът " Седем часа разлика "

Магърдич Халваджиян

Фотограф: Капитал
Как оценявате равнището на телевизионното наличие през отиващата си година: форматни излъчвания и телевизионно кино?

През 2017 година равнището на телевизионното наличие беше доста положително както на риалити форматите, по този начин и на телевизионното кино. Снимането на риалити формати продължи да се развива и качеството на предаванията става по-високо. Що се отнася до телевизионното кино - излязоха нови филми освен телевизионни, само че и на екран се демонстрираха доста нови. Този сезон е и най-силният за сериала " Откраднат живот " на сътрудника ми Евтим Милошев. Отчита най-високи резултати, което го затвърди като добра поредност, която хората гледат. " Нова тв " приготвя още няколко сериала. Включително и нашата компания приготвя един подобен - " Полицаите от края на града ". Телевизионни сериали ще продължат да се снимат, тъй като това е международна наклонност.

Какви ще са трендовете на пазара през 2018 година?

Основният фокус и на малките екрани, и на продуцентски компании ще е върху сериалите, тъй като това е и фокусът на всички огромни малките екрани по света. 15 години царуваха риалити форматите, идва времето на телевизионното кино и българският пазар в това отношение ще се мери с европейския и международния. Трябва нещо ново не да измести риалити форматите, само че да разнообрази ефира и да притегли нови аудитории. Преди сериалите се снимаха доста обикновено, до момента в който в този момент идва времето на по-добре сниманите тв поредици, направени с доста пари, с цел да могат да съперничат на огромното кино.

Има ли още сила във форматните излъчвания?

Има сила и тя няма да свърши, тъй като фенът постоянно ще бъде любопитен да си завира носа в непознатите работи. Формати като игри, надпревари за пеене, за готвене, Big Brother ще не престават да работят. Може би не с по този начин огромна мощ, както преди години, тъй като следва леко да бъдат изместени от сериалите.

Най-силните планове, по които следва да работите?
Новият сезон на " Като две капки вода ", който ни следва да заснемем. Надяваме се да продължи да дава положителни резултати, както в петте сезона до момента. Сериалът, който приготвяме, " Полицаите от края на града ", също чакаме да ни донесе положителни резултати и да се радва на зрителски интерес. Той е жанров - от една страна, полицейски, от друга, комедия.

Ще се отвори ли пазарът тук за интернационалните тв копродукции с присъединяване и на български продуценти, каквато е наклонността на други европейски пазари?

Да, тъй като американският пазар си е задоволителен самичък за себе си. Той има задоволително пари, които да може да влага и да си ги връща. Виждаме взрива на американски сериали - дневно излизат по няколко. Това ще се случи и в Европа и към този момент е почнало да се случва, само че Европа в никакъв случай не е имала финансовата мощност на развития американски пазар, с цел да може да се оправя сама. Отделните страни влагат в сериали, които не са чак толкоз положителни като американските и по тази причина стартират да се сплотяват, тъй като когато три малките екрани от три страни създадат копродукция, тогава естествено цената на всяка една стартира да пада и по този начин сериалът им излиза по-евтино. Вече има такива опити и България, по които се работи сега. Така че, да, това е един от пътищата, само че аз считам, че този път е много сложен, тъй като да убедиш три-четири страни да работят дружно това е огромен проблем и лишава доста време и не считам, че тази наклонност ще бъде доста мощна. Да, ще бъдат правени опити, ще се случват тези неща, само че не считам, че това е резистентен модел.

Михаил Менкаджиев, изобретателен продуцент и съосновател на Viva La Tele

Проекти в България: сериалът " Скъпи наследници " (предстои). Работи и за интернационалните платформи като Netflix, НВО и испанската Movistar
Илюстрация
Михаил Менкаджиев MVM

Увеличаване

Михаил Менкаджиев MVM

Автор: Капитал Смаляване

Какви са трендовете на пазара на телевизионно наличие, които ще бележат 2018 година?
Тенденцията е единствено една. Идват доста нови и хубави български сериали. Досега тук липсваше ежедневен български сериал с кино качество и фактът, че bTV се осмели да купи едновременно 170 наши епизода значи, че пазарът и аудиторията са подготвени за доста от това наличие. В България нямаме финансовите благоприятни условия както в доста други страни, няма бизнес, само че има гений и предпочитание. Има работа, има също надарени режисьори, сценаристи и артисти. Опит огромен няма, само че с малко повече невзискателност можем да се научим. " Млъкни и снимай! " е новата книга, която би трябвало всички дружно - продуценти, медии и страна - да стартираме да пишем колкото е допустимо по-скоро.
За да се сътвори бизнес среда и да можем да изнасяме наши сериали на открито, би трябвало да произвеждаме универсално наличие. Също по този начин медиите би трябвало да оферират на продуцентите партньорски контракти, а държавните институции да дават всички вероятни финансови и законодателни насърчения, с цел да се случва това.

Кои ще са най мощните планове, по които следва да работите и очаквате да заслужат зрителския интерес?

Те са доста, само че първият е неповторим. Стартираме от 15 януари по bTV " Скъпи наследници ". Вече говорихме доста за мащабите на продукцията - за това, че създадохме цяло село - построихме късчета от най-красивите родопски балкански села, говорихме за качеството на снимане Това е първата продукция от подобен мащаб, на която телевизия се е доверила напълно и е вложила милиони в толкоз доста епизоди още преди да е излъчен и един от тях в ефир.

По какви интернационалните тв планове работи компанията ви и по какви следва да работи?

Подготвяме две мегапродукции, по " Граф Монте Кристо " и " Островът на съкровищата ", които ще се снимат в Румъния, Испания, Казабланка - Мароко и България. За българския пазар работим по музикална и футболна комедийни драми.
Името на новата българска мега продукция за 2019 година е конфиденциално, единствено мога да кажа че ще са 155 епизода ера, драма и екшън.

Работите за интернационалните цифрови платформи - по какви планове и какво е предизвикването да работиш с тази авторитетна платформа?

В момента с доста мои сътрудници работим непосредствено и косвено за огромните цифрови платформи като Netflix, НВО и испанската Movistar. Работим за разнообразни продуцентски компании, организираме усъвършенстван снимачен развой с най-новите технологии, като имаме опит в основаването и на креативен концепции, в обезпечаването на костюми и доста други. Разполагаме с 6 милиона облекла атрибут, част от тях могат да се видят в сериали като " Марко Поло " и " Викинги ".

С какво ви е забавен българският пазар и в какво се състои капацитета му?

Българският пазар занапред ще основава продукции, които ще се изнасят в доста други страни. Мисля, че моята компания взаимно с bTV може да развие този капацитет.

Ще се отвори ли пазарът в България за интернационалните тв копродукции с присъединяване и на български продуценти? Каквато е наклонността на други европейски пазари.

Той към този момент е отворен. През 2018 година ще създадем всичко допустимо да консолидираме новите продукции в България, Испания и Румъния. А за 2019 година се приготвяме за Истанбул и Хавана. Турските сътрудници от дълго време дават образец за това по какъв начин се прави същински ефирен бизнес. В жанра теленовела те са най положителните и към този момент работим с компании като Ау уаpim y Intermedya (една от най-влиятелните продуцентски компании на турския пазар - бел. ред.). Работим и със скандинавските и немските сътрудници, от тях ще забележим и научим доста в жанра седмичен сериал през 2018.
Нашите направления са две, интернационален сървис на конкурентни цени и основаване на универсално наличие от България. Има потребност и от една дребна държавна помощ, както се случва в доста други европейски страни. Не разбирам за какво постоянно би трябвало да сме последни.
Една добра вест - през януари в България дружно с сътрудници от интернационалния кинопазар откриваме продуцентска къща - хъб - Viva La Tele, със сценаристи, режисьори и продуценти от целия свят.

*Данните за най-гледаните излъчвания на " Нова " и bTV за януари-ноември 2017 са предоставени на " Капитал " от телевизиите

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР