Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал
Коментари Харесай

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Ипотеките в Съединени американски щати не нарастват толкоз бързо, колкото при започване на века. По време на финала на 39-ия шампионат на Националната футболна лига Superbowl през 2005 година върви реклама за ипотечни заеми на компанията Ameriquest. " Не съдете прекомерно бързо ", гласи слоганът й. " Няма ". Ameriquest спонсорира и шоуто на полувремето, което Пол Маккартни открива с песента Drive My Car. Две години по-късно компанията към този момент не съществува и стана част от голямата рецесия на ипотечния пазар, който стана причина за световна криза и съвсем срина финансовата система. Единадесет години по-късно, на 50-тото издание на Superbowl, се появява сходна реклама на различен заемодател - Rocket Mortage. Магьосник, колоездач и даже малко дете се пробват да употребяват мобилното му приложение, с цел да аплайват за финансиране. " Натисни бутона, вземи ипотечен заем ", гласи слоганът. До Superbowl през 2018 година компанията твърди, че е най-големият кредитор, карайки американците да се чудят дали са си научили урока след световния срив.

Промяна на регулациите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Банковите регулации безспорно бяха изменени. През 2000 година по-голямата част от тях са били с фокус към непоклатимост на обособените банки (т.нар. микропруденциална регулация). Сега макропруденциалната (свързана по-скоро с цялата финансова система) регулация се е трансформирала в норма. Идеята е да се обезпечи, че финансовата система може да издържи на неприятни изненади. Макропруденциалната политика е потребна в свят с ниски лихвени проценти. Когато заемите са евтини, хората могат да " наддават " при покупка на жилища до неустойчиви равнища на цените. Но откакто покачващите се лихвени проценти не подхождат на потребностите на необятната стопанска система, са нужни целенасочени ограничения. Броят на богатите страни, употребяващи макропруденциални политики, се е удвоил от началото на XXI век.

Във Англия не повече от 15% от новите ипотечни заеми могат да бъдат за жилища на стойност 4.5 пъти повече от приходите на кредитополучателя. Сингапур и елементи от Канада лимитират покупки от чужденци. Всичко това може да постави завършек на огромния растеж на кредитирането. Максимално мъчно стана за високорисковите претенденти да получат ипотечен заем, а това е една от аргументите, поради които собствеността на парцели измежду младите е намаляла. Банките редуцират интервенциите по ипотечни заеми. " Ипотечният бизнес има все по-ниска възвръщаемост, защото новите регулации прибавят както обилни разноски, по този начин и по-високи финансови условия ", написа през 2016 година Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase.

По-високи опасности

Но рисковете се усилват. През последните години небанковите ипотечни кредитори (група, която включва Quicken Roans, предлагащ Rocket Mortgage) се усилват. Те имат половината ипотечни заеми в Съединени американски щати. Все повече икономисти считат, че регулаторите би трябвало да наблюдават изкъсо сходни компании. Много сенчести банки (това са така наречен институции, наподобяващи на банки, работят като банки, само че не са припознати от регулаторите като банки - бел. ред.) завземат пазарен дял, тъй като оферират същински потребни артикули.

Базираната в Чикаго Safe Rate предлага нов вид ипотека. Когато цените на локалните жилища понижават, понижават и месечните вноски на клиентите. Ползата за потребителите е, че пестят пари и вероятността да не си платят вноските е доста дребна. Предимството за вложителите е, че посредством попречване на възбрани ще продължи ипотечното кредитиране и е по-малко евентуално цените на жилищата в даден район да тръгнат надолу. Някои сенчести банки обаче съществуват чисто като средство за заобикаляне на строги банкови разпореждания. В Съединени американски щати те са доста по-слабо контролирани от обичайните. Изследване разкрива, че възходящата регулаторна тежест е причина за към 60% от растежа на небанковите институции през 2007 - 2015 година (В страни като Англия разликата в регулаторната тежест сред обичайните и сенчестите банки наподобява по-малка и растежът на кредитирането на последните е по-малък.)

Ипотеките в Съединени американски щати не нарастват толкоз бързо, колкото при започване на новия век. Според публични данни единствено дребен дял от ипотечния портфейл на Quicken е в неволя. Въпреки това доста сенчести банки не престават да разчитат на краткосрочно финансиране от обичайни такива, тъй че в случай че обичайните кредитни пазари замръзнат още веднъж, доста американци ще изгубят достъп до ипотечно финансиране. Вместо да държат ипотеки в балансите си, не-банките са склонни да ги продават - не е най-хубавият тласък да бъдат свръхпредпазливи, споделя Амит Серу от Stanford Graduate School of Business. Банките в сянка също, наподобява, обслужват по-малко кредитоспособни получатели. Докато регулаторните органи не се оправят с небанковите кредитори, работата по регулирането на ипотечния пазар в Съединени американски щати ще бъде единствено на половина свършена.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР