Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал
Коментари Харесай

Най-големите търговци на дребно: Скок над върха от 10 млрд. лв.

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
10 милиарда лева Това е психическата граница, която най-големите 100 търговеца на дребно са минали за пръв път през 2018 година, като се вземат общите доходи от продажбите им. Ръстът на пазара пък е 9%, което е съвсем толкоз, колкото беше и година по-рано. Като цяло 2018 година продължава позитивния ритъм от предходните години на растеж на търговията на дребно и това е видно от резултатите на фирмите. От стоте най-големи вериги, намерили място в класацията, едвам при една десета има спад на приходите спрямо година по-рано. При съвсем всички от тях той е в границите на 1-3%. Изключение вършат двете компании в бранша мода – Terranova и Forever 21, при които понижението на продажбите е надлежно 10 и 23%.

От общия пазар на топ 100 на най-големите вериги за търговия на дребно 60% от продажбите са при фирмите за бързооборотни артикули. Съответно по 13 и 12% от продажбите се падат на веригите от бранш " За дома " (където влизат магазините за мебели, DIY и строителните хипермаркети), както и веригите за техника. Магазините за дрехи и обувки държат 8% от пазара на най-големите 100 търговеца, а козметиката – 3%. Има някои огромни търговци, които влизат в ноп 100, само че не попадат в нито един от петте съществени бранша. В графата " други " са вериги за детски артикули, книжарници или оптики. Те генерират 4% от продажбите в топ 100. Разликата от предходната година е, че бързооборотните артикули отстъпват с 2% дял в интерес на " За дома ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Победители и губещи

Ако се гледат приходите от продажбите, общо 20 компании имат над 20% растеж за 2018 година по отношение на миналата, а междинното нарастване при тях е 34%. Най-голям е растежът при веригата от бранш мода Orsay (98-ма позиция) – 74%, въпреки да потегля от ниска база – 17.6 млн. лева доход за 2018 година при 10.1 млн. лева за миналата. На второ място по растеж е търговецът на техника " Контракс " (35), който има нарастване на продажбите 70% и доближава близо 62 млн. лева продажби.

Други 29 компании имат нарастване на приходите от продажби сред 10 и 20% и междинен растеж 14%. Това е казусът при четири от веригите в топ 10.

При разбор на облагата, картината наподобява малко по-различна. През 2018 година се е нараснал броят на търговците, които са работили на загуба, и те са към този момент 11 компании. Година по-рано на загуба са били едвам шест вериги. По-интересните случаи тук са на веригата за бързооборотни артикули Billa (4), която през 2018 година има 2.45 млн. лева загуба, до момента в който година по-рано веригата към момента беше на облага от 4.2 млн. лева Същата наклонност се следи и при веригата за техника " Техномаркет " (9), която през 2018 година има 3.3 млн. лева загуба при близо 3 млн. лева облага година по-рано.

Веригата за мебели Jysk (41) също има дребна загуба от 115 хиляди при облага 1.6 млн. лева през 2017. Тази смяна е обяснима с обстоятелството, че компанията влага в построяването на нов логистичен център покрай София и открива нови магазини.

Спадът в оборота при Terranova (78) се отразява и на финансовите резултати на веригата. Компанията има загуба 1.9 млн. лева при дребна облага от 333 хиляди лева година по-рано.

С най-голяма облага е номер едно в класацията – немската верига за бързооборотни артикули Kaufland – 70.8 млн. лева Това обаче е спад със 7% по отношение на година по-рано. Общо осем вериги имат облага над 10 млн. лева, половината от които са в бранша на бързооборотните артикули.

Топ 10

В класацията на най-големите 10 търговеца на дребно няма смяна в подредбата през 2018 година по отношение на година по-рано. Тук влизат представителите на два бранша – за продажбата на бързооборотни артикули (седем вериги) и на техника (три вериги). Техният общ оборот е малко над 6 милиарда лева, или 58% от продажбите на всички 100 компании. Общият им растеж е 7% по отношение на година по-рано, което е по-малко от междинния за топ 100.

За разлика от предходната година през 2018 година всички вериги от топ 10 имат нарастване на продажбите. Другата смяна е, че три от най-големите 10 вериги имат загуба. През 2017 година Само " Т-Маркет " беше на минус. Позитивното при тази верига е, че има нарастване на продажбите с 19% и понижава загубата си от 9.5 на 5.6 млн. лева

Тези 10 вериги имат съвсем 24 хиляди души личен състав, което обаче е спад с 2% по отношение на 2017 година

Прави усещане, че за последните три години единствено една компания в топ 10 има непрекъснат и постоянен растеж на облагата – българската верига за бързооборотни артикули " Фантастико ". През 2016 година обединяването от компании, които влизат в групата на " Фантастико ", е имало 23.4 млн. лева облага, а през идващите две години надлежно 24.4 и 26.2 млн. лева При всички останали облагата се движи неравномерно нагоре и надолу.

Другото, което прави усещане, е, че Kaufland забавя темповете си на напредък, които се следиха през предходните интервали. Следваща наклонност е, че към този момент ясно се откроява отстоянието сред Lidl (2) и тогавашния водач в класацията Metro Cash&Carry, който в този момент заема трета позиция в подредбата. Ако през предходната година двете вериги бяха с доста дребна разлика в продажбите, в този момент Lidl изпреварва съперника си с 10 млн. лева продажби. Обяснението е в новите обекти.

От 11 до 50

Първите 50 от най-големите 100 търговски вериги имат общи продажби за 2018 година в размер на 9.25 милиарда лева Това значи, че втората половина в класацията генерира едвам 1.3 милиарда лева Ако се извадят топ 10 обаче, на веригите от 11-а до 50-а позиция се падат 3.2 милиарда лева продажби, което е 30% от целия топ 100 пазар. Общото нарастване в тази група е 13%, което е по-голямо от растежа на веригите в топ 10.

В тази група към този момент има по-голямо многообразие от позиция на секторни представители. Най-многобройни са веригите за бързооборотни артикули – 11, и от групата " За дома " – отново 11. Веригите за мода са 9, за техника и козметика – по 3, и има още 3 в графата " Други ".

От бързооборотните вериги с максимален оборот - 140 млн. лева, е ЦБА (13), а с минимален – " Нюанс БГ " (49) с 40.6 млн. лева " Нюанс БГ " е профилирана верига за безмитна търговия на летищата в Бургас и Варна. С максимален растеж в тази група е русенската верига " Пацони " (45) с 44% по-високи продажби по отношение на година по-рано. Компанията има оборот 47.6 млн. лева, само че облага едвам 330 хиляди лева

Общият оборот на веригите за бързооборотни артикули в групата 11 - 50 е 839 млн. лева, което е с 12% растеж по отношение на миналата година.

Другият необятно показан бранш – " За дома ", има общ оборот в тази група сред 11-а и 50-а позиция 954 млн. лева и това е с 14% повече от година по-рано. Веригата с максимален оборот от продажби тук е Praktiker със 168 млн. лева и растеж 18%. Най-малката е Jysk с 51.5 млн. лева продажби, само че растеж 44%.

Модата влиза в тази група, а и в цялата първа половина на класацията топ 100 с общ оборот 571.5 млн. лева и растеж 19% по отношение на година по-рано. Тук са компании като H&M, която има две следващи години доходи от продажби в границите на близо 132 млн. лева, само че пък растеж на облагата 68% - до 3 млн. лева Последна в тази група е веригата Reserved с 37.8 млн. лева доходи от продажби и растеж 33%. Печалбата на компанията също пораства – с 18%, и доближава 1.5 млн. лева

С изключение на две компании всички други от 11-а до 50-а позиция имат нарастване на пазара, което е приблизително 15%. По-малко от миналата година са продавали " Ейвън козметикс България " (43), представител на Avon, както и " Баумакс България " (25). И при двете компании спадът е 3%.

Само две сдружения са работили на загуба през 2018 година – това са Jysk и онлайн магазинът за облекла втора ръка Remix. Причината при Remix е, че компанията претърпя случай, в който изгоря главният й логистичен център и това съществено засегна бизнеса и резултатите й.

Втората половина

Веригите от втората половина на класацията топ 100 на най-големите търговци на дребно генерира общ оборот от продажби 1.3 милиарда лева и има растеж 8% за 2018 година по отношение на 2017 година Общо 8 компании в тази група имат спад на оборота за предходната година. Това са веригите за храни и питиета HIT (55), " Болеро " (59) в Бургас, " Водолей 13 " (63) със своите супермаркети " Младост " в Несебър и Слънчев бряг, " Магазинъ 345 " (70), както и веригата за плочки " Сико " (65) и трите фешън компании MDL Shop (76), Terranova (78) и Forever 21 (23).

Общо шест компании са работили на загуба.

В тази втора половина на класацията секторът " За дома " е показан от 12 вериги, модата – с 13, бързооборотният бранш – с 14. Техниката и козметиката имат по три представителя. Веригите от вида " други " са 5. Методология

Класацията " Регал 100 " подрежда най-големите търговци на дребно в България, като включва сдруженията от пет бранша плюс осем вериги, обединени в групата " Други ". Петте бранша са " Бързооборотни артикули ", " За дома " (включва търговците от вида " Направи си самичък ", магазините за мебели и обзавеждане и строителните хипермаркети), " Техника ", " Мода " (състои се от търговците на дрехи, обувки и спортни стоки) и " Козметика " (обединява дрогерийните вериги и аптеките, в които козметичните артикули са забележителна част от асортимента). Данните в " Регал 100 " са събрани от подадена от фирмите информация, от обществени източници на информация, регулаторни органи, бази данни, информация от Търговския указател.

Основният аршин при класирането на най-големите 100 компании са чистите им доходи от продажби за 2018 година Представена е и информация за облагата и броя на личния състав през миналата година. Някои от данните са от неодитираните доклади на сдруженията поради по-късния законов период за легализация. Затова е допустимо да има разминаване с информацията от одитираните доклади.

Секторните ранглисти са направени въз основата на чистите доходи от продажби на сдруженията. В класациите " За дома ", " Мода " и " Козметика " огромните търговски вериги за бързооборотни артикули (Metro, Billa, Kaufland, Jumbo) участват единствено с приходите, които са заявили от продажбата на съответните стокови групи. Аналогично, в секторната ранглиста " Техника " с изключение на огромните вериги телекомите също участват единствено с приходите, които са заявили в съответните секторни групи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР