Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване - Сделката мина скоростно през всички

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване - Сделката мина скоростно през всички
Коментари Харесай

Кой купи Общинска банка

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване


- Сделката мина скоростно през всички институции, което приказва за мощен политически тил на новия притежател

- Безкритичното и експресно утвърждение на Българска народна банка зачертава доста от репутацията на централната банка

- Комбинацията от политическа поддръжка и подозрения за действителния притежател ускоряват опасенията, че Общинска банка може да се трансформира в нова КТБ Още по тематиката
Бързият банков бракоразвод на София

Продажбата на Общинска банка мина с поддръжката на съвсем всички общински съветници, само че градската администрация трансферира отговорността за избора на нов притежател на Комисия за защита на конкуренцията и Българска народна банка
19 яну 2018
Лихтенщайнският фонд Novito подписа контракта за Общинска банка

Сделката ще бъде финализирана, откакто новият притежател заплати 46 млн. лева за 67.64% от кредитната институция
15 яну 2018
Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл "

Сделката беше утвърдена светаквично и опонира на досегашната процедура на регулатора да не позволява локални предприемачи
11 яну 2018 Българска народна банка си има тактика - нелицеприятните вести постоянно се пускат в петък. Ако са толкоз извънредно значими, че по опция никой да не ги прочете - дори в събота. По този обичай с уикенд интензивност посред августовските отпуски на 2016 година безаварийно и с леко напудряне бяха поднесени резултатите от инспекциите и стрес-тестове в бранша.

Затова четвъртъчното известие за обещано ден по-рано утвърждение за покупател на Общинска банка макар обществения заряд към непрозрачната и бърза приватизация звучи като сериозен гаф. Въпросният 11 януари обаче беше не просто четвъртък - комбинацията от разкриване на българското европредседателство и девет митинга по най-различни тематики обещаваше банковата тема дейно да бъде изтласкана от дневния ред на медиите и сведена до къса дописка.

Е, резултатът ненапълно беше реализиран. Ръководството на Българска народна банка съумя най-малко краткотрайно да приглуши негативите от евентуално най-компрометиращото си единично решение за последните 20 години (тук не включваме хроничното решение да си затвори очите години наред за ставащото в КТБ, и не само). То занапред ще я преследва, тъй като с разрешената покупка на банката, държаща 40% от средствата на общините, с пари на петролен състезател с много петна в биографията регулаторът зачертава до момента сполучливо налаганата си от 15 години негласна процедура да не позволява до бранша (повече) локални лица и групи с други бизнес ползи, които разумно водят до прелъщение парите на вложителите да отидат за планове на притежателя. А скоростното прехвръкване на договорката през всички други институции и огъването на Българска народна банка приказват за напън и подкрепи от високо равнище. Което пък дава учредения за хипотези, че зад така и така задоволително подозрително звучащия участник " Инса ойл ", може да стои и още по-скандален действителен надзор.

С аматьорски сюжет

Големият репутационен проблем за Българска народна банка е, че тя приема безрезервно една много съшита с бели конци история и я продава на публиката като чиста монета. Накратко купувачът на контролният дял от 67.65% в банката на Столична община е неотдавна учреден различен фонд, наименуван Novito Opportunities. Той е основан от лихтенщайнското ръководещо сдружение CAIAC Fund Management със 100 000 евро капитал в поименни акции. Нужните за покупката 46 млн. лева идват от " Инса ойл ", само че българската компания придобива дялове без право на глас и затова официално няма надзор.

" Съгласно устава и проспекта на заявителя посоченото сдружение не взе участие в упражняването на надзор и въздействие върху банката, защото е вложител в акции без право на глас или капиталови дялове, а не директно в акции на банката. Всички решения, свързани с упражняването на правата, произлизащи от акциите на банката, се вземат от CAIAC и неговото ръководещо сдружение. Както бе посочено, в случай че това се промени, би трябвало да има друга процедура, а точно " авансово утвърждение за придобиване на индиректен надзор ", изясни пред " Капитал " подуправителят на Българска народна банка, виновен за " Банков контрол ", Димитър Костов.

Извън този педантизъм обаче е пределно ясно, че който заплаща, поръчва музиката. Основният бизнес на CAIAC е да основава и ръководи фондове за клиенти и е разумно, че би изпълнявал условията и нарежданията на единствения вложител в Novito. И обвързване на всеки регулатор е да прегледа всеки подобен проблем в дълбочина.

Плитката инспекция

В този дух са и написаните правила на европейските надзорни органи, кръстени " Съвместни насоки за пруденциална оценка на придобивания и нараствания на квалифицирани участия във финансовия бранш ", които Българска народна банка е заявила, че ще следва. Там категорично се показва, че " надзорните органи, отговарящи за контрола на договорката, следва да смятат за настоящи в съгласие всички юридически или физически лица, които решат да придобият или да усилят квалифицирано присъединяване в сходство с категорично или безмълвно съглашение сред тях ". А също и че " когато до контролен орган, отговарящ за контрола на договорката, не е изпратено съобщение, доказващо, че избрани лица работят в съгласие, това не би трябвало да му пречи да изследва дали в реалност тези лица работят в съгласие ".

Има изредени и описи с критерии, които би трябвало да се съблюдават, като те категорично са посочени като неизчерпателни и регулаторът може да търси и други връзки, а настрана има опция да се наблюдава и освен директен надзор, а и " доста въздействие ". Или в резюме казано, Българска народна банка има задоволително учредения да премине и към задълбочена инспекция освен на номинално ръководещия CAIAC, а и на финансиращия придобиването " Инса ойл ".

Още по-рестриктивни условия има и в лицензионната политика на Българска народна банка, призната още през 2007 година Например: " До банковия пазар ще бъдат допускани единствено участници, способни да допринесат за рационализиране на банковото ходатайство, да прибавят нова стойност на пазара, предлагайки новаторски артикули и услуги. " А също и: " Желанието на обособени сполучливи бизнес групи да основат лични банки, без да са потвърдили благоприятни условия да ръководят финансови активи и да обслужват сполучливо отговорностите си, няма да бъде третирано без запаси. " От Българска народна банка обаче разясниха, че този документ третира единствено лицензирането на нова кредитна институция, а не и за пруденциална оценка на придобивания и нараствания на квалифицирани участия в съществуваща кредитна институция. Димитър Костов категорично акцентира, че Българска народна банка в никакъв случай не е прилагала принцип за " недопускане на локални предприемачи в банковия бранш ", което би било дискриминационно и противоконституционно, а отводите са били свързани със законоустановените критерии за оценка. Статистически видяно, за последните над 15 години единствените нови банкови придобивания от локално лице са влизането на свързани с " Химимпорт " компании в Тексимбанк и на Цветелина Бориславова в БАКБ през 2011 година, като самата тя е с банкерски опит и явен генезис на средствата - продажбата на каузи й в СИБанк.

И въпреки всичко кой

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Формално за " Инса ойл " и притежателите й Георги и Иванка Самуилови не могат да се открият директни връзки, сочещи към някой виновен фактор в страната. Същевременно обаче оборотите, на които договорката профуча през всички институции, с цел да стигне до сключване на контракта три седмици след одобряването й от Столичния общински съвет, приказват за форсиране и поддръжка от най-високо равнище. Преди Българска народна банка на Комисия за защита на конкуренцията й лиши единствено седмица да утвърди договорката още преди да има утвърден покупател, а общинарите поддържаха продажбата без значителен спор на последното си съвещание за годината.

Цялата процедура също бе по този начин структурирана, че да понижи оптимално възможен интерес от стратегически вложител. Продажбата бе стартирана с съобщение на 3 октомври, като нямаше нает съветник, а периодите за due diligence и за правене на оферта бяха пределно скъсени. Отделно над ориста на Общинска банка към момента виси и делото на обвързваните с Христо Ковачки акционери в банката, които имаха блокираща квота, само че с намесата на Българска народна банка правото им на глас бе краткотрайно отнето и по този начин бе изменен уставът в интерес на Столична община. Така за всеки евентуален претендент има и риск Върховният административен съд да върне контрола в ръцете на Ковачки, което естествено в допълнение свива интереса и цената (по оценка на " Грант торнтън " с 15 млн. лева.).

Всичко това приказва за други ползи зад договорката и най-често спряганото име във финансовите среди е на Делян Пеевски. За това няма доказателства, като следените от депутата медии отразяват неутрално новината. Друга догадка е, че зад покупката стоят виновни фактори в ръководещата ГЕРБ, като в интерес на тази версия се акцентира, че Novito счита да резервира мениджмънта. След връщането на контрола от Ковачки Общинска банка действително се управлява от болшинството на ГЕРБ в СОС, като за малко през 2014 година неин изпълнителен шеф беше актуалният финансов министър Владислав Горанов.

" Представено е и решение на управителния съвет на банката, с което те удостоверяват подготвеност и опция да продължат да извършват отговорностите си в границите на показаната от заявителя бизнес тактика, която е развита на основата на досегашния бизнес модел на банката ", обясниха от Българска народна банка за " Капитал ".

Има и вид да става въпрос за самобитен консорциум на заинтригувани. Сделката мина с гласовете на ГЕРБ, само че няма рецензии от парламентарната съпротива. Единствените остри политически реакции пристигнаха от извънпарламентарната " Да България ", която изиска оставка на държавното управление. " Капитал " се свърза с Георги Самуилов, който отхвърли коментар на този стадий, само че даде обещание повече елементи за договорката скоро.

Останалите въпроси

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сделката за Общинска банка, въпреки и да издава тревожни сигнали за положението на защитните механизми на финансовата система, надали ще създаде мигновени земетресения. Със своите 1.5 милиарда лева активи тя е от междинните по мярка играчи и не е редовно значима, а в случай че премине към по-агресивно държание в жанр " КТБ " в опит да притегли повече депозити, това ще е очевидно, а и ще отнеме време. А с нейния капитал от малко над 90 млн. лева значи, че без солидна инжекция не може да финансира и планове над 10 - 12 млн. евро. За средствата на общините няма непосреден риск, доколкото те по закон са обезпечени с блокирани ДЦК, тъй че даже и при банкрут на банка те са обезпечени. По тази причина и обслужването на локалните управляващи с изключение на обезпечени размери и обороти не е изключително доходоносно. Същевременно самата банка с нейните 42% от общинското финансиране може ненапълно да е лост за въздействие върху кметове при публични поръчки и така нататък, само че това би важало главно за по-задлъжнели и дребни общини.

Иначе официално поръчката на новия притежател е да резервира настоящия профил на банката. Няма изясненост обаче какви са гаранциите за това и до каква степен след снизходителното утвърждение Българска народна банка ще има опция и воля за суровост. Отделен въпрос е и дали общините и техните сдружения биха желали да продължат да работят с банката и до каква степен новият частен акционер ще може да се финансира при същите условия. Лакмус за това ще е по какъв начин ще се отрази продажбата на Ba3 рейтингът на Общинска банка - 4 степени под даваните от Moody’s Baа2 на държавното управление. От организацията разясниха пред " Капитал ", че все още правят оценка въздействието на смяната на собствеността.

Не е ясно и по какъв начин се обезпечава резистентност при тази скица с финансиране от акционер без право на глас. Според Българска народна банка заявителят е поел задължения за обезпечаване на спомагателен капитал за развиването на банката при нужда. " В Стратегическия проект за развиване на банката са показани и оценки за евентуалния размер на такава поддръжка. Инвеститорът в различния капиталов фонд ( " Инса ойл " ) е декларирал предпочитание и подготвеност за спомагателни вложения, с което да поддържа задачите на ръководещото сдружение във връзка на вложение на средствата на фонда в банката. Възможностите на " Инса ойл " за такава спомагателна инвестиция са оценени както на основата на финансовите доклади, по този начин и на получените банкови референции ", изясни Димитър Костов.

Това не значи, че към договорката не остават тревожни въпроси. Най-очевидният - защо е цялото това бързане. Има логичност просто да се търси скоростно затваряне на тематиката, която генерира медийни рецензии. Финансист, с който " Капитал " беседва, видя допустима връзка и с процедурата по продажба на Първа капиталова банка. Според него би било разумно да се бърза с придобиването, с цел да може някои репутационно или финансово проблематични експозиции да се рефинансират там, преди да влезе възможен нов вложител. Сред огромните клиенти на ПИБ са компании, свързвани с Пеевски и Ковачки.

При цялото бързане обаче е позволен и пропуск, който може да забави завършването. Въпреки скоростните утвърждения от Комисия за защита на конкуренцията и Българска народна банка няма такова от Комисията за финансов контрол. Банката е едноличен притежател на лицензирано и контролирано от нея ръководещо сдружение. Чрез договорката се сменя контролът и над него и по закон би трябвало да се получи утвърждение и от нея, само че от КФН споделиха пред " Капитал ", че такова искане не е постъпвало. Така че не е ясно до каква степен подписаният на 14 януари контракт сред СОАПИ и купувача не е в нарушаване на закона и дали няма да последва глоба от КФН. Съдейки по реакцията на другите регулатори обаче, това надали ще е спънка за дълго. А по-страшното е, че великодушните в този момент надзорници надали ще сменят отношението си към приватизатора на Общинска банка и бъдещите му дейности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР