Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Статията е част от бизнес доклада

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Статията е част от бизнес доклада
Коментари Харесай

Комуникации зад граница

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Статията е част от бизнес отчета КМаркетинг Factbook, който показва информационния пазар в България в цифри. Научете кои са най-големите рекламни, медийни, PR организации - какъв брой са техните доходи и кои са техните клиенти. Вижте още или купете изданието.

Много от информационните организациите разказват българския пазар като прекомерно дребен, с цел да развият цялостния си капацитет или доста да разраснат бизнеса си. Следствието от това е, че от ден на ден от тях се осмеляват да излязат на непознати пазари и да се борят за по-големи бюджети, само че в мощно конкурентна среда. Някои пък залагат на вложения в данни и разработка на лични цифрови принадлежности, като се приближават от ден на ден до профила на софтуерна компания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Българският пазар обичайно е в изоставаща позиция по отношение на други пазари във връзка с потреблението на новаторски решения в PR и маркетинг връзките. В този подтекст организацията ни се сблъсква с компликации при комерсиализацията и продуктизацията на някои от новаторските информационни решения, които предлагаме ", споделя Мария Гергова-Бенгтссон, собственичка и ръководещ шеф на United Partners. Излизайки на непознати пазари, от една страна, организациите уголемяват портфолиото си с интернационалните планове и притеглят по-големи бюджети. От друга, цените им по отношение на конкурентните в чужбина постоянно са по-ниски, което им дава преимущество по отношение на локалните организации. Миналата година да вземем за пример организацията NEXT-DC откри офис в Лондон, а по думите на изпълнителния шеф Мария Тодорова компанията продължава да работи с " Canon Австрия " за 25 пазара и " Gemcorp Лондон ". От All Channels пък не престават да развиват офиса си във Виена. В края на предходната година бизнеса си разрасна и мрежата за цифрова реклама Httpool, която стана формалният сътрудник по продажбите на Фейсбук на Балканите.

Работата с интернационалните клиенти обаче безспорно изисква повече старания и вложения от страна на организациите за опознаване на спецификите на пазара. " Управлението на растежа, изключително при услугите ни към чужбина, изисква все по-широко познаване на другите локални особености, информационни канали и регулаторни условия. Това допуска и доста повече време за авансово изследване и администриране на плановете ", споделя Христо Радичев, Country manager на Mediapost Hit Mail Bulgaria.

Сравнително по-лесно е достигането на клиенти от непознати пазари за организациите, част от интернационалните групи. Те имат зад тила си различим бранд и към този момент построена мрежа от контакти и експертиза. Това им оказва помощ и на локално равнище, когато по силата на световните подписани контракти на интернационалния холдинг получават локалното обслужване на даден бранд.

Да влязат данните

Една от най-големите промени за информационния бранш безспорно донесе дигитализацията. Тя откри опция пред участниците на пазара да се отличат от съперниците си, като оферират автоматизация на услугите и подробни данни, въз основата на които да построяват тактика за клиентите си. А доста от организациите към този момент се дефинират като консултанти и по тази причина в техен фокус се трансформират вложенията в разнообразни софтуерни системи. Управляващият шеф на Media Club Катерина Буюклиева отбелязва, че през 2019 година се усеща доста по-силно по какъв начин организации, рекламодатели и медии следват динамичността на технологиите. " Невинаги се получава елементарно и бързо, тъй като в тези планове се изисква работа в по-широк екип, а екипната работа изисква приемливост ", добавя тя.

В личен програмен продукт влагат от " Българска медиа организация ", като по думите на шефа Лъчезар Чолаков той е създаден особено за методиката на работа на организацията и надгражда конкурентоспособността й на пазара. Собствен инструмент създават и от New Moment New Ideas. " Заедно с софтуерен сътрудник работим върху инструмент за по-надеждно, отчетно и дейно медийно обмисляне ", споделя ръководещият шеф Ненад Лозович. Комуникационните групи също залагат на вътрешни принадлежности за данни. Dentsu Aegis Network да вземем за пример употребяват две стратегически платформи - за събиране и разбор на данни за медийното държание на потребителите и за разбор на аудиторни сегменти. " Publicis Groupe България " пък употребяват местни и интернационалните принадлежности за проучвания на общности, обществените мрежи и други.

Освен извличането на разнородни данни също толкоз значимо е и анализирането им. Според медиа шефа на Havas Лора Джара " данните дават ориентир и поддържат доказателствено предложенията ни, само че без познаване на потребностите на клиента, спецификата на пазара и без ентусиазъм да дадем най-хубавото, на което сме способни, те са просто статистика ".

Подобно мнение споделя и Александър Дурчев, изпълнителен шеф на All Channels Communication Group. " Като комуникатори, ние от ден на ден сме в ролята на бизнес анализатори и бизнесмени и се стараем да влагаме запаси в своевременен достъп до информация, която да проучваме по този начин, че да бъдем оптимално потребни на клиентите си ", споделя той.

Хората са ни значими

Най-ценният запас за сполучливия бизнес на информационните организации обаче остават хората. През последните години промишлеността изгуби част от своята прелест измежду младите експерти. Затова организациите, от една страна, започнаха да работят над своя работодателски брандинг (от англ. employer branding). От друга, през последните една-две години те все по-активно започнаха да популяризират промишлеността на хората отвън нея, както и да влагат в образованието на рекламистите и PR експертите. " Нужна е мъдра тактика в общуването с младите и надарени хора, която приказва персонално, а не през общоприети маркетингови принадлежности ", споделя Светлана Савова, ръководещ шеф на V+O Communication.

Такава е да вземем за пример платформата Praktika на The Smarts, в границите на която се организират редица образования, обществени полемики и събития. Тази година за пръв път се организира и събитието Noble Academy в партньорство с най-големия рекламен фестивал Cannes Lions. " Целим да поддържаме мотивацията и непрестанно да усъвършенстваме знанията и уменията на екипа, а посредством самодейностите като Noble Academy желаеме да допринесем за повишение на професионалното равнище в промишлеността ", споделя Чавдар Кенаров, сътрудник в Noble Graphics.

Други организации залагат на образования за екипа, било то посредством вътрешни семинари или вложения в присъединяване им на интернационалните събития. " Искаме да създадем среда, в която младежите с упоритост и хъс да се учат от опитните ни специалисти и да ни водят към нови триумфи ", споделя изпълнителният шеф на Digital ID Чавдар Платиканов.

Новото потомство информационни експерти идва и ще откри една изменена и доста по-разширена промишленост. Важно обаче за всички на пазара е да запазят идентичността си и да съумеят да придадат стойност както на обичайните, по този начин и на новите си услуги, с цел да не останат в ролята просто на подизпълнители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР