Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Предизвикател- ство за медиите през следващите

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Предизвикател- ство за медиите през следващите
Коментари Харесай

Телевизионна адаптация във време на изолация

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Предизвикател- ство за медиите през идващите месеци ще бъде да задържат рекламодателите. Голяма част от хората, които съблюдават обществената изолираност, прекарват деня си у дома и пред тв приемниците. Извънредното състояние ускори желанието на феновете да бъдат осведомени, а около новините и постоянните брифинги те гледат също повече развлекателни излъчвания, филми и сериали. На пръв взор човек би споделил, че малките екрани ще бъдат измежду печелившите от изключителното състояние. Това обаче не е напълно по този начин.

Телевизиите са сложени пред предизвикването за малко време да приспособяват програмните си схеми и дружно с това да предложат извънредно наличие на феновете. Най-трудната борба на медиите обаче ще бъде задържането на рекламодателите и запазването на цените, които през последните години отбелязваха равномерен, само че непрекъснат растеж.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всички пред тв приемниците

По данни на ГАРБ и Nielsen Admosphere Bulgaria, предоставени от информационната група " Publicis Groupe България ", за интервала 8 - 22 март българските фенове на възраст сред 18 и 49 години прекарват приблизително 1 час повече пред тв приемниците в съпоставяне със същия интервал преди една година. Гледаемостта пораства с 34% и по двете метрики. Двете най-големи медийни групи - " бТВ медиа груп " и " Нова броудкастинг груп ", с главните си канали bTV и Nova обичайно се радват на максимален зрителски интерес.

По данни на пийпълметричната организация ГАРБ от началото на изключителното състояние до 5 април рейтингът на bTV е с 2% по-висок в сегмента 18 - 49-годишни, а на Nova със 114% в съпоставяне със същия интервал предходната година. Според данните, измерени от Nielsen Admosphere Bulgaria, рейтингът на bTV се усилва с 51%, а на Nova с 39%.

Двете медийни групи обичайно влагат доста в лично наличие, което претърпява промени по време на изключителното състояние. И bTV и Nova се концентрираха върху отразяването на пандемията в новинарските си излъчвания, усилиха включванията онлайн и основаването на настоящи излъчвания, свързани с COVID-19. Още първоначално те оповестиха също, че поради ограниченията за сигурност публицистите и водещите им ще работят на ротационен принцип. Двете медийни групи се включиха и с апели към феновете да си останат у дома.

Промени имаше в развлекателните излъчвания. " Шоуто на Николаос Цитиридис " се излъчва от понеделник до четвъртък, а водещият е самичък в студиото, като интервюира гостите посредством видеоразговори. Сериалът " Съни бийч ", новите сезони на " Бригада Нов дом " и " Смени дамата " краткотрайно са спрени, а MasterChef се излъчва един път седмично ", разясняват от " бТВ медиа груп " пред " Капитал ". Шоуто на Nova " Като две капки вода " да вземем за пример пък се организира без аудитория от ограничения за сигурност, а като опция на това включват фенове на жива видеовръзка.

Прекъсване за реклами

Дори нарасналите рейтинги на малките екрани обаче не могат да подсигуряват, че рекламните вложения ще останат на равнищата отпреди оповестяването на изключителното състояние. Сред първите разходни пера, които фирмите редуцират в сложни моменти, е точно това на маркетинга. Медиите са изправени пред предизвикването редом с адаптирането на програмните си схеми да предложат и нови атрактивни рекламни пакети на фирмите.

От bTV разясняват, че новите им пакетни оферти са съобразени както с измененията в потребителското държание, по този начин и с полезностите, с които марките се асоциират сега. " Предлагаме решения за поддържане на краткосрочните продажби или подтекст, посредством който да се задейства задачата на марката. Подбрахме различни рекламни форми, защото непосредствено оферират премиум позициониране и са лесни за реализация, а в това време мощно ангажират зрителското внимание ", допълват от медиата.

Ако допреди месеци малките екрани бяха препълнени с реклами, то през март се вижда забележителен спад в рекламния инвентар. По данни на " Publicis Groupe България " за интервала 9 - 22 март той е приблизително с 28% по-нисък в bTV и Nova на годишна база и с 22% по-нисък в нишовите им канали. Подобен спад не се следи в Българската национална телевизия, където инвентарът е доста по-малко.

През последните години цените на телевизионна реклама гладко се покачваха, както и вложенията на рекламодателите. Според експерти на пазара тази година наклонността ще се наруши като разследване от предстоящата рецесия. " Официална смяна в цените няма, само че някои медии към този момент оферират преференциални условия за април ", споделят Десислава Стоянова, изпълнителен шеф на медийния бизнес на " Publicis Groupe България ", и Светлана Тачева, шеф " Проучвания " в групата. От " Нова броудкастинг груп " разясняват пред " Капитал ", че не плануват смяна на комерсиалната си политика, обвързвана с изключителната обстановка в страната.

Отмяната на редица огромни спортни събития през годината, измежду които Олимпийските игри и Европейското състезание по футбол, които обичайно притеглят забележителна част от разноските на рекламодателите, ще докара до промени за медиите. " Бюджетите за тези събития са част от главния бюджет и сега фирмите би трябвало да решат по какъв начин да трансформират цялостната си връзка по време на изключителното състояние и след него ", разясняват от " Publicis Groupe България ". Десислава Стоянова и Светлана Тачева допълват, че заделеният в началото бюджет за анулираните към днешна дата спортни събития при някои марки ще отпадне, а при други може да остане като част от годишните им информационни разноски.

Инвестиции на изчакване

Според експертите е прекомерно рано да се приказва за забележителен отлив на рекламни бюджети от малките екрани. Фармацията, която обичайно е промишлеността с най-големи вложения, а още повече по време на изключителното състояние, регистрира двуцифрен растеж на вложенията в телевизия (вижте таблицата). Спад бележат секторите " Напитки " и " Хоби, мода и спорт ", което изясняват с прекратените интензивности на един от най-големите рекламодатели - " Национална лотария ".

Според Десислава Стоянова и Светлана Тачева преосмислянето на вложенията в посока отлагането им за второто полугодие крие опасности за посткризисна обстановка, в която малките екрани няма да имат инвентар за пласиране. " Поредицата от години с растящи медийни вложения чакаме да бъде спряна през 2020 година, а според от продължителността на рецесията отрицателните резултати от това ще бъдат в разнообразни степени. Със сигурност ще има повече и по-малко потърпевши медии ", споделят те в умозаключение. Комуникационните канали в изключителна обстановка

Макар да няма формален мониторинг за информационните канали отвън малкия екран, може да предвиждаме по какъв начин ще се отрази обстановката на потреблението им и рекламните вложения.

Освен пред дребния екран по време на изключителното състояние потребителите прекарват доста повече време и онлайн. От " Нова броудкастинг груп " разясняват, че регистрират повишаване на търсенето и потреблението в цифровите платформи на компанията. " Внушително е количеството на видеогледанията на праймтайм наличието, генерирани в онлайн платформите ни ", споделят още те.

Според проучване на Media Club и Digital Connection уеб страниците на осведомителните печатни издания са измежду най-посещаваните за настояща информация. Засилва се ползата на потребителите и към профилите на печатни медии в обществените мрежи, където броят на почитателите им се усилва. По сходен метод се приспособяват и радиата, които интензивно развиват уеб страниците и профилите си в обществените мрежи. " Когато обстановката се успокои, е допустимо да следим по-трайно разбъркване на потребителския микс от интензивности в цифрова среда. Компании, които до момента не са били дейни или не са обръщали внимание на цифровите си послания, ще подхождат доста по-адаптивно и интензивно ", разясняват от браншовото съдружие " IAB България ".

Сериозно наранени от изключителното състояние са събитийният маркетинг и кинорекламата, които на процедура не съществуват сега. Подобна е обстановката и с физическата дистрибуция на хартиени брошури, на които залагаха доста от комерсиалните вериги. Това обаче може да докара до по-масовото им дигитализиране.

Мерките ще се отразят отрицателно и на външната реклама. " Там е мъчно да се реагира с нужната експедитивност в условия на неотложност. В същото време има по-малко хора по улиците, което понижава доста видимостта на посланието и оскъпява цената за контакт ", споделят още от " IAB България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР