Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Пътуването с влак вече е един

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Пътуването с влак вече е един
Коментари Харесай

Железопътни дневници

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Пътуването с трен към този момент е един от най-бързите и комфортни способи на напредване в Централна и Западна Европа, който дава опция за опознаване на Стария континент по несравним метод и трансформира пътуването в сантиментално премеждие.

Дестинации
В взаимозависимост от времето, с което разполагате, може да организирате пътуването си напълно с трен или да го комбинирате с други типове превоз. Най-удобно и несъмнено е да започнете влаковото си странствуване от Централна или Западна Европа.

Ако сте рисковано настроени и задоволително смели, започнете пътуването си с трен още от централната софийска гара. От България интернационалните влакови връзки има до Белград, Букурещ, Истанбул и Солун. За разлика от европейските влакове на Балканите железопътният превоз към момента не е осъвременен и влаковете са много по-скромно оборудвани, а пътуването е трудно дълго. В интернет множеството споделени прекарвания, включващи железопътния превоз на Балканите, са отрицателни - остарели и мръсни влакове, неустановеност и продължителни гранични инспекции.

В момента директната влакова връзка София - Белград е анулирана поради ремонтни действия от границата до Ниш, които по информация от БДЖ ще продължат две години. Пътниците би трябвало да слизат на Драгоман и да се прекачват на рейс до Ниш, където още веднъж се качват на трен, с цел да продължат към Белград. Сравнително късото разстояние лишава съвсем 10 часа. Спален вагон няма.

Посока запад
Веднъж пристигнали в Белград, вариантите за последващи дестинации към европейски столици са многочислени. Всекидневно директни влакове потеглят за Будапеща, Загреб, Любляна, Сараево, Скопие, Солун, Подгорица, Виена, Цюрих.

Централна Европа - културна аудиенция
Ако сте от оня вид туристи, които за малко желаят да посетят допустимо най-вече разнообразни места и предпочитате градския туризъм, тогава централната част на Европа е превъзходен избор. Емблематични за европейската просвета градове като Будапеща, Виена, Прага, Загреб, Братислава, Дрезден се намират на относително близко разстояние един от различен, а железопътният превоз посред им е бърз и комфортен. Влаковете са всекидневни, а билети може да купите онлайн или непосредствено на гарата дори броени минути преди заминаването. Всеки от тези градове впечатлява по собствен метод с богата история и забавен културен плакат. Ако се пренаситите на градски пейзаж, добър метод да си починете, без да губите скъпо време от вашата почивка, е просто да вземете един от комфортните Евросити влакове, оборудвани с вагон-ресторант, и на чаша виенско кафе да се насладите на гледките към безкрайните централноевропейски равнини, преминавайки през дребни градчета и селца.

Швейцария

Бернина експрес ( Bernina Express )
Това пътешестване е доста повече от напредване от една точка до друга – " Бернина експрес " е туристически трен, прекосяващ швейцарските Алпи, и е идеалният метод да се порадвате на удивителни гледки през панорамните прозорци. Като опция, може да вземете и районния трен, който минава по същото трасе, само че за разлика от " Бернина експрес " не е пряк, прозорците не са панорамни и не се сервират питиета. Регионалният трен е на всеки час, " Бернина експрес " е по-нарядко и е належащо да резервирате билети авансово. Може да започнете пътуването си с " Бернина " от Койра (Coira), Давос или Сейнт Мориц, а крайната дестинация е Тирано, Италия. Трасето е дълго 122 километра, които се изминават за 4 часа с общо 25 спирки. Цената е 11.50 евро, само че както " Бернина експрес ", по този начин и районният трен са включени в Eurail pass.

Глазиер експрес
" Глазиер експрес " (Glacier Express), прочут като най-бавния експресен трен в света, е на първо място туристическа атракция. Цялостното трасе на влака сред Сейнт Мориц и Цермат (Zermatt) е с дължина 275 км, а осемчасовият " скрийнсейвър " редува високи планински върхове, сочни долини и кристални езера в подножието на стръмни алпийски скатове. Влакът се катери по красиви мостове и минава през цели 91 тунела. Пътуването с този трен е същинско прекарване освен поради забележителните гледки, само че и поради безупречното обслужване на борда. През пролетния и есенния сезон се провеждат тематични пътувания, които дават опция да опознаете разнообразни локални обичаи и да опитате типични артикули от района. Менюто е с цена 35-45 евро на човек, а през септември и октомври най-хубавите готвачи от хотел " Церматенхоф " (Zermattenhof) изготвят особено меню и избират виновност от локалните винарни за дегустация.

Ако макар предлаганите занимания осемчасовото пътешестване ви се коства прекомерно дълго, просто започнете пътешествието от някоя междинна спирка.

Из Западна Европа

В западната част на Европа влаковете са най-бързият и елементарен метод за напредване сред огромните градове. Ако сте решили да пътувате от Париж до Лондон да вземем за пример и се колебаете дали да вземете аероплан или трен, то без подозрение ви предлагаме трен. Вярно, че полетът е много къс, само че пътуването със аероплан лишава повече време, заради обстоятелството, че би трябвало да се придвижите до летището и да пристигнете към два часа по-рано за полета.

Освен бърз и комфортен превоз, пътуването с трен е и идеалната опция да опознаете по-добре разнообразни кътчета на Европа, като се наслаждавате на разнородни пейзажи, в които се редуват планини, равнини и море.
Някои от най-впечатляващите направления, които предлагаме:

Средиземноморски тур с влака Euromed, който свързва Барселона с Аликанте и предлага гледки към Средиземно море по време на цялото пътешестване.

Панорамен трен с гледки към Шварцвалд
Въпреки името на тези планини (от немски черни гори) този маршрут може да бъде избран по-скоро като зелен поради гледките към долини и непроходими гори. Вземете влака от Офенбург в посока Констанца (Constanza) и ще се нагледате на планини и низини, реки и езера, и като изскочили от пасторална картина немски селца с типичните шарени къщички.

Рейнската котловина
Влакът от Кобленц (Koblenz) до Майнц (Mainz) разкрива чудесна гледка към долината на река Рейн и нейните стръмни, осеяни с лозя крайбрежия. При спирка не пропускайте да дегустирате и локалните виновност.

По стъпките на Хари Потър
В книгата Хари Потър и неговите другари поемат към " Хогуортс " от перон 9 ¾. Вие също може да преминете през Шотландия с парен трен, а трасето е магическо освен поради обичаните герои, а и поради живописните гледки към долината и езерата Шиел и Еилт.

Маршрутът на цветята
Безкрайните полета, осеяни с лалета в десетки нюанси, надали ще ви разрешат да се отделите от прозорците, до момента в който пътувате сред холандските градове Хаарлем (Haarlem) и Лейден (Leiden). Имате премного време да планирате това цветно пътешестване за края на март или април идната година.

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Към Северното зарево
Ако сте решили да опознаете Северна Европа и търсите метод да поемете оптимално от несравнимата хубост на скандинавската природа, влаковият превоз още веднъж е най-хубавият избор.
През зимните месеци ви чакат неземни снежни пейзажи и ослепителните цветове на Северното зарево, само че имайте поради, че дните са къси. За да може най-добре да оползотворите времето си, резервирайте спално купе, изключително в случай че сте решили за прекосите огромни дистанции. Влаковете са съвременни, комфортни и сигурни, а билетите са относително евтини за локалните стандарти. Цените варират според от вида трен, разписанието и дестинацията, тъй че в случай че нямате прецизен график, може да организирате пътуването си към промоционалните цени.

Примерни цени

Швеция
: Средно пътешестване с разстояние от 500 км, да вземем за пример Стокхолм - Йостерсунд коства сред 44 и 165 евро, според от класата и разписанието.

Норвегия : По трасето Осло - Трондхайм, дълго 500 км, се пътува на цени от 30 до 100 евро.
Едно от най-впечатляващите влакови трасета в Скандинавия е линията Флам - Мирдал (Flåm & Myrdal), която в действителност е много къса (1час), само че е една от препоръчваните атракции в Норвегия. Стръмното трасе минава през планините на западната част на страната и разкрива панорамни гледки към скалисти планини, реки и дребни селца.

Във Финландия ви предлагаме линията, която свързва столицата Хелзинки с един от най-северните градове, Колари в Лапландия. Пътуването продължава 15 часа (изминават се 1000 километра) на фона на живописни гледки – в рамката на прозореца се редуват се китни селца, гори, езера и реки, както и животни.

На юг/изток
Ако решите да тръгнете в посока юг, от София има директни влакове до Солун и Истанбул.
Директният трен до Истанбул е нощен, със спален вагон.

Interrail pass
Тази карта за неведнъж пътешестване ви разрешава да се возите, с който и да било трен из Европа, в който и да е ден и по което си време пожелаете. Пътуванията може да се резервират и минути преди заминаването. Има разнообразни типове абонаменти според от зоната и броя пътувания.

Пет звезди

Ако сте решили да предприемете първокласно пътешестване под съпровода на сантименталното тракане на влаковите колела, някои от най-известните проведени влакови пътешествия из Европа са:

Португалският президентски трен
Президентският трен в Португалия, строен още през 1890 година за крал Дом Луиш I предлага целодневно странствуване през долината на река Дуро, а на борда му се сервират типични португалски плата и виновност.

Венецианският " Симплон Ориент експрес "
Точно както си го представяте от книгите, " Ориент експрес " е знак на суперлуксозно пътешестване. От Лондон през Париж и Венеция до Истанбул, прекосявате Европа в частно купе, обзаведено в стила на 20-те години на ХХ век.

Транскантабрия Северна Испания (El Transcantabrico Gran Lujo)
Осемдневното пътешестване от Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) до Сан Себастиян (San Sebastian) е идеалният метод да се запознаете с испанската гастрономия, просвета и природа на борда на първокласния трен, украсен като при започване на ХХ век.
Интересни дестинации и директни влакови връзки в Централна Европа

Прага - Дрезден дълготрайност на пътуването 2:20 часа, цена на билета 22 евро

Загреб - Любляна 2:15 часа, 9 евро

Загреб - Будапеща 5:30 часа, 47.50 евро

Будапеща - Прага, нощен трен (стига за 9:30 часа), цена от 22.60 евро; дневен 6:30 часа, 68 евро

Будапеща - Братислава 2:20 часа, 33.20 евро

Виена - Прага 3:30 часа, 69.60 евро

Будапеща - Виена 2:40 часа, 43.60 евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР