Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Колко инвестира БНТ

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Още по темата Колко инвестира БНТ
Коментари Харесай

Футболна жега на екрана

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Още по тематиката
Колко влага Българска национална телевизия в международното състезание по футбол...

... и по какъв начин ще завоюва от него
14 юни 2018
Златните футболисти

Милиардните контракти за телевизионни права изстреляха приходите на европейските топ клубове. Напомпаните обороти разрешават големи разноски за прехвърляния и заплати на футболисти
21 юли 2017
Миграцията на спортните права

Телекомите се включват в наддаването за спортни права
28 апр 2017 На всеки три години малките екрани, които излъчват спорт, изпадат в особена тресчица. Това е интервалът, в който изтичат договорите им и би трябвало да се премине през неприятната процедура по предоговаряне на изискванията с фирмите - държатели на спортни права. Обикновено неприятното чувство идва от желанието на огромните спортни лиги за по-високи цени и да получават повече от продажбата на телевизионни права. А още по-нервно става, когато се появи нов състезател, искащ да се намеси в пазара на спортно наличие.

Това лято е изключително горещо, а дъждовете по никакъв начин не охлаждат обстановката. На пазара излязоха не едно и две шампионати, а цели четири значими продукта – Шампионската лига и Лига Европа на УЕФА, италианската Серия А и испанската Ла Лига. Докато Българска национална телевизия излъчваше мачовете от международното състезание, зад кулисите се разпределяха част от най-гледаемите футболни стратегии. Градусът се подвигна от упоритостите на телекома " А1 България " да развива спортните си канали MAX Sport. Това означаваше повече конкуренция и евентуални загуби за някоя от малките екрани, които досега излъчваха спорт.

Към днешна дата обстановката наподобява по този начин. А1 съумя да отнеме половината Шампионска лига и цялата италианска Серия А от " БТВ медиа груп ", които от своя страна резервират другата половина от Шампионската лига. Излъчването на Лига Европа остава както до момента – Българска национална телевизия ще има първи избор, а " БТВ медиа груп " - втори, като формалното удостоверение се чака до дни. Ситуацията към испанската Ла Лига остава неразбираема поради проблемите на продаващата организация MP&Silva (виж карето).

Необичайно пасивни са представителите на " Нова броудкастинг груп ", които държат каналите Diema Sport, само че това може да се изясни с продажбата на компанията и трудностите пред договорката в Комисия за защита на конкуренцията. Единственото деяние оттова беше към този момент обичайното повдигане на цената на пакета Diema Extra с 1 лев с обяснението за " повишаващите се цени на спортно наличие ". При тях напрежението ще стартира да се подвига от зимата, защото към този момент са в третата година от контракта за британската Висша лига и ще би трябвало да влязат в нова процедура по договаряния.

Шампионска лига " 2 в 1 "

За пръв път от 2009 година Шампионската лига ще се излъчва по два канала – MAX Sport и bTV Action. Разликата от предходни практики е, че няма да има първи и втори избор, а едната телевизия ще излъчва мачовете във вторник (MAX Sport), а другата – в сряда, като те ще вървят по традиция по bTV Action, Ring и Voyo.bg. Програмата на Шампионската лига е направена по този начин, че всяка телевизия да излъчи еднакъв брой мачове на всеки участващ тим. Тъй като от тази година УЕФА промени леко схемата на шампионата, към този момент ще има два часови слота – 19.55 и 22.00 часа, което значи обезпечено двойно повече излъчени мачове във всеки от дните. Финалът ще се излъчва по едно и също време и в двете малките екрани. Догодина той ще се играе на 1 юни на новия стадион на " Атлетико " (Мадрид) - " Уанда Метрополитано ".

" Пазарът на спортно наличие се промени доста през последните няколко години и тази наклонност се вижда в цяла Европа, а и в световен мащаб. Повече и разнообразни платформи към този момент демонстрират интерес към първокачественото футболно наличие и това промени метода, по който то се нарежда и продава в целия свят ", разясниха от " БТВ медиа груп " загубата на половината права за Шампионската лига.

На доктрина ще има конкуренция сред двете медии, само че на процедура тя ще е доста условна. Цялата продукция на Шампионската лига ще се прави от екипа на bTV, както и до момента. Визуално студиата ще наподобяват еднообразно, водещите и коментаторите на мачовете също ще са идентични. Единствената разлика е, че мачовете във вторник ще могат да се гледат единствено от потребителите на MAX Sport, а тези в сряда ще са налични за всички фенове. Другият забавен миг при подялбата на излъчването е моделът за продажбата на рекламно време в границите на спортното събитие. Ако за bTV той е по-скоро явен, защото си има рекламен отдел, който да приготви цените, то " А1 България " за пръв път няма да е в позицията на рекламодател. Компанията ще има опция и да продава рекламно време в спортните си канали. По информация на " Капитал " в скоро време се чака телекомът да разгласи рекламни цени за Шампионската лига.

Доскоро каналите на " А1 България " бяха налични единствено за техни клиенти, само че към този момент са почнали продажба и на други оператори. " Спортните ни канали към този момент могат да се гледат и от клиентите на други оператори. Като образец могат да се посочат Networx ( " Нетуоркс България " ) и ComNet ( " Комнет България холдинг " ), които по-рано тази година започнаха да оферират MAX Sport в своята мрежа. Отворени сме към оферти за продажба на каналите MAX Sport и на други кабелни и телекомуникационни оператори ", разясниха от компанията за " Капитал ". Там преглеждат спортните си канали като конкурентно преимущество по отношение на останалите оператори. " Според нас наклонността за закупуване на повече от 2 телекомуникационни услуги от оператор ще се ускори. Ексклузивното спортно наличие, което съответно А1 дава с каналите MAX Sport, сигурно ще бъде сериозен тласък за закупуване на пакетните услуги, които предлагаме сега ", прибавиха от телекома.

Италианска спекулация

В последните години италианското футболно състезание мъчно се задържа на едно място. След като в един интервал беше предавано от Тв7, а по-късно попадна в Ring, в този момент към този момент е в пакета на " А1 България ". Шампионатът загуби своя искра, откогато звездите се ориентираха най-вече към британските и водещите два-три испански клуба. Но пък може да се окаже и добра инвестиция, в случай че италианските клубове стартират да влагат повече в играчи. Първата стъпка е направена – с прехвърлянето на Кристиано Роналдо от " Реал " (Мадрид) в " Ювентус " вниманието още веднъж се насочи към Калчото. А1 закупи правата за идващите три години, а уредниците на Серия А дават обещание осем часови слота от новия сезон, което значи с по два мача повече в телевизионния ефир спрямо последните сезони.

Загубата на италианския футбол доста пресушава откъм наличие телевизия Ring, която е в пакета на " БТВ медиа груп ". На процедура цялата група остава със доста по-малко спортно наличие – обстановка, която не е нова и прилича на 2009 година, когато Pro.bg влезе нападателно на телевизионния пазар. " Ring постоянно e предложил по-голямо многообразие с изключение на футбол - бойни и рискови спортове, ветроходство, моторни спортове, хайлайт излъчвания и коментарни студиа. Обогатяваме програмата на канала с още разнородни спортни шампионати – да вземем за пример предлагаме влиятелния International Champions Cup, само че и друго наличие отвън футбола ", разясниха за " Капитал " от " БТВ медиа груп " на въпрос какво ще бъде бъдещето на канала и дали ще продължи да съществува. Според компанията намаляването на спортната продукция няма да се отрази и на bTV Action, където главно се излъчваха дуелите от Шампионската лига. " bTV Action се развива като канал, който предлага наличие в доста жанрове, а междинната гледаемост е резултат от разнообразния програмен микс, който включва и висококачествени филми и сериали да вземем за пример ", прибавиха от компанията. Испанското състезание е на пазара

Испанското състезание, което в последните три тригодишни интервала вървеше по TV+ и Film+ в мрежата на " Булсатком ", към момента е на пазара. Първите мачове от новия сезон са в края на август, само че компанията медиатор, която продава за България, изпадна във финансови усложнения. MP & Silva купи правата за Ла Лига за България и още няколко страни от района през януари. В средата на юли стана ясно, че компанията е пропуснала заплащания към британската Висша лига и Европейската федерация по хандбал. MP & Silva също по този начин води каузи с ФИФА по контракта си за правата на международните шампионати през 2018 и 2022 година за лъчение в Италия. Възможно е въпреки всичко компанията да се пробва да продаде правата за Ла Лига, с цел да набере пресен капитал. Другият вид е да ги върне на Ла Лига и тя в къси периоди да стартира да търси купувачи. Българска национална телевизия HD към този момент няма да става напълно състезателен

Въпреки че е изпълнен главно със спортно наличие, Българска национална телевизия HD към този момент ще остане в сегашния си тип. " Моделът, който следва Българска национална телевизия в своето развиване, е одобряването на един главен политематичен канал и няколко нишови програмни спътника, които ще се развиват поетапно. Спортните стратегии остават основен детайл от цялостната програмна политика на Българска национална телевизия и в този смисъл спортните излъчвания остават разпределени сред БНТ1 и Българска национална телевизия HD, като в програмата на Българска национална телевизия HD спортът остава главен програмен съставен елемент ", разясниха от националната телевизия за " Капитал " бъдещето на канала.

В момента в програмата на Българска национална телевизия HD предлага стартовете от Световния рали шампионат, " Дакар " сериите, Световен шампионат по мотокрос MXGP, планинско колоездене, ветроходство, Формула Е. Българска национална телевизия ще продължи да излъчва мачове от Лига Европа, като ще добави и срещите от новия футболен шампионат Лига на нациите за национални тимове, както и евроквалификациите за шампионата на Европа по футбол през 2020 година Българска национална телевизия ще излъчи от София международните шампионати по волейбол и художествена гимнастика. Националната телевизия държи правата и за идващото международно състезание по футбол в Катар през 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР