Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Никола Пенев, доктор по математика от

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Никола Пенев, доктор по математика от
Коментари Харесай

Масовата заблуда "този път е различно"

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Никола Пенев , лекар по математика от Станфордския университет, работещ в Лондон
Спекулативната еуфория води до огромно надценяване. Още по тематиката
Весела Биткойн-леда! Реалността следва

Технологията ще премине доста по-бързо през обичайните цикли на възторг, отчаяние и следващо развиване на постоянна основа
26 дек 2017
Когато банката блокира биткойна

По-голямата част от българските банки лимитират или отказвт прехвърляния, свързани с криптовалути
15 дек 2017
Криптомания 2017: Какво в действителност е биткойн

Криптовалутите не дават отговор на нито едно от изискванията да бъдат пари, това обаче не значи, че технологията няма приложение
14 дек 2017
Няма случай в историята огромен брой хора да забогатеят бързо без труд. Много от нас имат най-малко по един другар, купил биткойн преди няколко години, който през ден с блеснал взор ни осведомява за настоящата цена. В последната година криптовалутата нарастна над 16 пъти. Зашеметяващата траектория пусна от бутилката един остарял дух, който понякога обикаля по света, кара хората да не помнят всевъзможен здрав разсъдък и дави наивниците в море от сълзи. Духът на лесното замогване.

Мнозинство ранни биткойн вложители са инженери, добре осведомени с блокчейн, вложили с религия, че тази технология ще промени света до неразбираемост. Някои от тях през днешния ден са милионери, други съжаляват, че не са купили повече. Всички са удовлетворени, че са се оказали прави. Откакто съществуват пари, съществуват и балони. Откакто съществуват балони, човечеството се затруднява да ги разпознае, преди да са се спукали.

Технологията е едно, балонът е друго

Почти всички финансови произшествия от последния век идват вследствие на всеобща илюзия, че " този път е друго " и надлежно прегряване на пазара. В края на 90-те всеобщият оптимизъм, че интернет вечно ще промени човечеството, докара до дотком балона. Между март 2000 и септември 2002 година показателят NASDAQ загуби съвсем 80% от цената си и чак през 2016 година се върна на равнищата от преди краха. Интернет фактически промени света вечно, само че това по никакъв метод не предотврати спукването на балона. По времето на дотком манията пазарът нямаше задоволително информация, с цел да оцени действителната икономическа стойност на интернет. Спекулативната еуфория докара до огромно надценяване.

Голяма част от груповата слепота при надуването на един балон се дължи на обстоятелството, че съществуват напълно разумни причини в интерес на инвестицията. Ранните биткойн вложители придават огромна тежест на теорията, че блокчейн е гражданска война. Технологията несъмнено обезпечава сигурност, анонимност и известна независимост от държавен произвол. Когато става дума за финансов балон обаче, качествата на самата инвестиция нямат огромно значение. Връзката сред икономическата логичност и цената на инструмента е прекратена заради съществуването на огромен брой търсачи на лесни пари. Тъй като, фундаментално видяно, лесни пари няма по какъв начин да има за всички, когато страстта надделее над разсъдъка, се стига до произшествия.

Теорията за по-големия добряк

Основната функционалност на финансовите пазари е да обезпечават място за среща на купувачи и продавачи. Текущата цена на даден инструмент се дефинира от съществуването на търсене и предложение о т и сключващите се покупко-продажби. Участниците вършат покупко-продажби с разнообразни претекстове, жестоко категоризирани в два вида: фундаментални и спекулативни. Фундаментална причина цената на пшеницата да падне е една добра годишна продукция. Цената на акциите на огромна компания като " Форд " да вземем за пример може да нарасне, отново в случай че пазарът има обосновано очакване, че облагите ще се повишават. Фундаменталният съставен елемент в образуването на цената постоянно идва посредством дейностите на осведомени играчи на борсата (банки, огромни фондове, професионални инвеститори).

Ако огромен борсов състезател да вземем за пример е направил обстоен разбор на пазара на коли и производството на " Форд " и е заключил, че в идващите години компанията ще усилва облагите си, той ще стартира да купува нейни акции и по този метод цената ще се увеличи. Така най-малко частично смяната на цената е резултат на действителен трансфер на информация от борсовия състезател към пазара. Колкото повече " осведомени " участници има на даден пазар, толкоз по-достоверна е настоящата пазарна цена. До някаква степен ранните вложители в биткойн са изиграли сходна роля. В началото за виртуалните валути се мислеше като за средства за обмяна (откъдето идва и името) и съществуваше мощен мотив, че една криптирана, сигурна и неподвластна на инфлация или държавен надзор валута може да улесни доста покупко-продажби (някои от които законни) и това да докара до действителен стопански резултат.

Спекулативният съставен елемент в ценообразуването е по-сложен, основно движен от играчи, които търсят краткотрайни благоприятни условия за облага, без да имат спомагателна информация за продукта. Въпреки ненапълно неприятното си име спекулантите играят скъпа роля на пазара, защото постоянно обезпечават ликвидност. Проблемът настава, когато те преобладават. Огромна част от днешните купувачи на биткойн не търгуват вследствие на действителен разбор на икономическата стойност на криптоинструмента. Те купуват, тъй като считат, че цената ще продължи да се повишава със същата безумна скорост и те ще намерят покупател на доста по-висока цена (теория за по-големия наивник). Не е невероятно " справедливата " цена на биткойн да е в пъти по-висока от сегашната стойност. Никой рационален вложител обаче няма метод да ревизира тази догадка, наблюдавайки пазара през 2017-а, защото той е доминиран от неинформирани купувачи и затова не дава достоверни данни. Сегашната ирационалност значи, че пазаруването на биткойн е най-вече хазартен ход. Това ще продължи най-малко досега, в който цената внезапно падне, прахът се уталожи и осведомените участници още веднъж поемат водеща роля на пазара.

Какви са заплахите

На първо място, както с всяка нова технология, е изцяло допустимо пазарът да я е надценил. Подобно на надценения интернет през 1999 година биткойн няма вътрешна стойност (за разлика от пшеницата), той мъчно може да бъде и същинска валута заради крайната си неустойчивост. (Кой би правил съществени покупко-продажби при съществуването на инфлационна или дефлационна серпантина?) Подобно на златото той е кей за икономисване за хора, които не имат вяра на централните банки и се опасяват от инфлация. В хилядолетната си история като скъп метал златото е минало през голям брой катаклизми, няма причина да чакаме, че виртуалният му еквивалент е застрахован.

Вторият огромен риск е изобилието на краткосрочни спекуланти. При първия спад на цената доста от тях ще стартират да продават, с цел да си подсигурят облагата. Това може да докара до спираловидно и ускоряващо се рухване на цената. Еуфорията може доста бързо да премине в суматоха. Нещо повече - самата технология слага предел на размера транзакции. Ако цената потъва и огромен брой участници решат да продават, е допустимо да се стигне до големи проблеми с ликвидността. При отрицателен сюжет може да се окаже невероятно да ограничите загубите си.

Накрая, в ерата на всеобщо съмнение към управляващите неналичието на регулации притегля доста хора, само че тя носи огромни опасности от измами. Наскоро мой прочут ми сподели, че неговият " биткойн брокер " му е подсигурил 1000% възвращаемост на вложенията през 2018 година, в случай че той му откри нови клиенти. Подобни пирамидални схеми се популяризират с огромна скорост и рано или късно ще доведат до огромни загуби. Нещо повече - измежду изобилието на ICO стартират да се промъкват от ден на ден " койни " на компании без бизнес проект и без действителен късмет за облага. Престъпните схеми ще повлияят на цената и на изцяло законните койн принадлежности.

Митът за лесните пари

Лесните пари са един от най-устойчивите легенди в историята на човечеството. Балоните се надуват и се пукат приблизително един път на десетилетие и по нищо не проличава, че съумяваме да си научим урока. Биткойн манията обаче развява няколко огромни червени флага, с които рационалният вложител би трябвало да се съобрази. Когато огромен брой хора купуват нещо, което не схващат, единствено тъй като се надяват да намерят " по-голям добряк ", комуто да продадат, парите ви са в заплаха. Когато огромен брой хора настояват, че " този път е друго ", парите ви са в заплаха. Когато някой ви обещае, че дадена инвестиция ще ви донесе облага с безспорна сигурност, попаднали сте на лъжец. Когато видите другояче рационални хора да поемат несъразмерни опасности, и вашите пари са в заплаха. Няма случай в историята на човечеството, при който огромен брой хора да забогатеят бързо без труд. Ако нямате никаква експертна информация за криптовалутите, вероятността да се окажете " по-големият добряк " е огромна. Затова и съветът към хората, които в този момент чуват за биткойн и желаят да се включат, е: недейте. Рискът не си коства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР