Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Кучето е част от нашето семейство

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Кучето е част от нашето семейство
Коментари Харесай

Куче на борда

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
" Кучето е част от нашето семейство и почивка без нея е немислима " – Симона е собственичка на джак ръсела Пипет и както доста други стопани постоянно преценява задграничната си отмора с опцията да вземе кучето със себе си.

Когато възнамеряват фамилната почивка в чужбина, доста хора изключват кучето, защото чакат пътуването с животно да е комплицирано за образуване, проблематично и скъпо. Но истината е, че туристическият бизнес от ден на ден се приспособява към условията на тези, които избират почивка с домашния си любим.

Какво би трябвало да имаме поради, когато пътуваме с нашето куче отвън граница, какви са условията, възможните проблеми и тестваните туристически дестинации.

Изисквания и документи

Също като нас, нашето куче би трябвало да бъде разпознато при излизане отвън граница. Необходим е европейски паспорт, който се издава, подписва и подпечатва от ветеринар. Кучето би трябвало да има и микрочип, който да дава отговор на условията за сертификация ISO 11785.

Важно е да се информирате за условията по отношение на имунизациите, които всяка страна изисква. В рамките на Европейския съюз наложителна е имунизацията срещу бяс, която обаче би трябвало да е сложена най-късно 21 дни преди пътуването. Важно е да има дата на слагане и дата на годност, защото една толкоз дребна детайлност може да бъде от голяма важност.

Марсел споделя за горчивия си опит с дребната Ноа:

" При пътуването ни до Англия с ферибот не ни позволиха, тъй като ветеринарят беше пропуснал да запише датата, до която е годна имунизацията, макар че всички ваксини срещу бяс са годни най-малко една година. Наложи се бързо да търсим ветеринар, който да подпише паспорта, и единствено за този автограф ни се наложи да платим 60 евро. "

Освен имунизацията за бяс, в случай че пътувате към Англия, Ирландия или Финландия, кучето ви би трябвало да е имунизирано и срещу тения Echinococcus multilocularis.

За да пътува отвън граница, кучето би трябвало да е минимум на 3 месеца, защото това е минималната възраст за слагане на нужните ваксини.

Какво да носим

Нашият домакински любим също има потребност от малко багаж: с изключение на наложителната каишка, намордник, клетка (ако пътува в самолет), купичка за вода, храна, чанта, в която да го пренасяте, каишка срещу лай, в случай че животното е по неспокойно, каишка с GPS, ако се изгуби.

Транспорт: Пътуване със аероплан

Ако сте решили да пътувате със аероплан и вашият четирикрак другар тежи по-малко от 8 кг (Alitalia позволява до 10 кг), може да ви придружи непосредствено в кабината. За задачата е належащо да се намира в специфична чанта, която да стои при вас. Ако кучето е още кутре, предлагаме ви да сложите в чантата пелени, защото от време на време пътуването може да се окаже по-дълго от предстоящото.

По-големите кучета би трябвало да пътуват в клетка, която остава в багажното поделение. Важно е да ревизирате дали вашето куче не е от порода, за която не се предлага да пътува в тези условия заради сензитивност към температурни разлики или стрес. Сами преценете дали пътуването ще е безвредно за вашия любим.

И в двата случая кучето би трябвало да пътува в клетка или чанта. Важно е да знаете, че:

- Клетката би трябвало да е задоволително огромна, с цел да може кучето да се изправи
- Да има купичка с вода
- Да има достъп до въздух
- Да се отстранен колелцата, преди да се съобщи в багажното поделение.

Пътуване с автомобил

Важно е да се погрижите за сигурността както на кучето, по този начин и на пасажерите. Вашето куче може да пътува в клетка или да употребявате специфичен колан, който да го защищити при възможен случай, а и би оказал помощ да избегнете санкция, ако ви спре локалната полиция.

Rent-а-car: Допитайте се до съответната компания дали политиката им разрешава да пътувате с куче. В множеството случаи няма проблем, само че имайте поради, че в случай че животното изцапа тапицерията на колата, най-много поради космите, които остават, може да бъдете таксувани за разчистване.

Ферибот: На множеството кораби, в случай че пътувате с кола, кучето би трябвало да остане вътре в колата по време на пътуването.

Влак: Вашият домакински любим може да ви съпровожда съвсем на всички места, само че в другите страни има разнообразни условия дали животното да е в клетка, дали да се заплати цялостен билет.

Автобус: Не е разрешено.

Дестинации

Възможно е да планирате, както градски туризъм, по този начин и почивка из природата с вашето куче. В първия случай опциите са по-ограничени, защото визитите на музеи и галерии с куче не са позволени и ще се наложи да го оставите в хотела.

Швейцария

Идеалната дестинация за туризъм измежду природата е Швейцария. Може да изберете един от многото направления в националните паркове, където да се насладите на чист въздух, красиви пейзажи и цялостно отделяне от градския стрес.

Сред най-препоръчителните направления са тези през парковете Gantrisch и Gruyère Pays-d’Enhaut, до езерото Oeschinen или просто разходка из живописните улици на Берн.

Испания

Испания е една от европейските страни, които се отнасят най-хладно към домашните любимци на път. В градския превоз кучета не се позволяват, метрото на Мадрид разреши наличието им едвам преди година, а макар обширната плажна линия на Иберийския полуостров плажовете, позволени за кучета, са относително малко. Все отново има доста кътчета, които може да посетите с домашния си любим (паркът " Доняна " в Андалусия не е измежду тях).

Идеални дестинации из природата са планинските области на Каталуня Монтесени (Montseny), каталунските Пиренеи и Аигуестортес (Aigüestortes), също по този начин провинцията на Астурия, където може да се насладите на зеленината и свежия въздух на Върховете на Европа (los Picos de Europa). Силно ви предлагаме разходка до езерата Енол и Ерсина (lago de la Ercina), а селцата в провинцията също заслужават внимание.

Ако пътувате из Южна Испания, значимо е да се погрижите за отбраната на вашия любим от външни паразити, най-много комари, инфектирани с лайшманиоза, защото тук тази болест е много постоянно срещана.

Повечето заведения за хранене не позволяват кучета с изключение на на външните си тераси, а единственият шопинг център, където може да се разноските, съпроводени от кучето си, е El Corte Inglés.

Англия и Ирландия

Документите и имунизациите са същите като за останалите страни от Европейския съюз, само че в допълнение се изисква ваксина против тения.

Ако не желаете вашето куче да пътува в багажното поделение на самолета, разновидността е да пътувате с кола през евротунела или с ферибот, където вашият другар би трябвало да остане в колата или настанен в клетка по време на пътуването.

Веднъж пристигнали на Острова, може да се насладите както на дълги разходки из природата, по този начин и на градски туризъм. Лондон е много гостолюбив град за кучета. Може да пътувате в метрото, да се разхождате из многочислените паркове, където е разрешено даже да пуснете кучето свободно да потича (освен Грийн парк, където то би трябвало да е на каишка).

Франция

Важно е да знаете, че националните паркове във Франция не позволяват кучета, даже да са с каишка, само че все пак има задоволително места измежду природата, които да посетите.

Нормандия е чудесна дестинация - дребното селце Етретат предлага ослепителни гледки към океана от високите нормандски крайбрежия, плажовете на десанта на Нормандия и безкрайните зелени полета на провинцията.

Ако сте решили да заведете кучето си в Париж, имайте поради, че в доста от парковете на града е неразрешено за кучета, даже да са на каишка. По отношение на градския превоз: дребните кучета могат да употребяват всички типове превоз, само че огромните кучета се позволяват единствено във влаковете РЕР, и то с намордник. В заведенията за хранене и кафенетата няма да срещнете проблем, в случай че влезете в компанията на вашето куче. Отворени за посещаване с куче са Люксембургските градини, Bois de Boulogne, Champs de Mars, Parque de Versailles, паркът Montsouris, Jardines de las Tuileries, паркът Buttes Chaumont, църквата " Санта Рита ", туристическият бус на Париж, както и някои от круизите по реката.

Италия

" Bello ", " bellissimo ", " spettacolare "! Нашият Джъмбо непрекъснато получаваше похвали по време на разходките ни ", споделя Анна, собственичка на 40-килограмов боксер. Анна пътува с Джъмбо из Италия към този момент три следващи години и споделя, че италианците са извънредно другарски настроени към кучета. Тя предлага пътешестване до покрайнината на езерата Гарда (Garda), Комо (Como), Брачиано (Bracciano) и градовете Бергамо, Милано, Портофино, Позитано, Неапол.

Ако сте решили да споделите la dolce vita с вашия домакински любим, предлагаме ви къси разходки из градовете, съчетани с разходки из националните паркове като El Abruzzo, или El Italia Dolomiti Belunes. Едно посещаване на Le Cinque Terre комбинира по малко от всичко. Мястото е забавно с типичната архитектура на дребните италиански селца и разкрива гледки към средиземноморския бряг на Лигурия.

Градове като Рим, Венеция, Верона Флоренция са музеи навън. Не във всички заведения за хранене ще ви позволен с вашето куче, само че постоянно може да седнете на външната тераса, където няма проблем да ви придружи.

Германия

Може би най-приятелски настроени към кучета са германците. Повече от 55% от хотелите в Берлин биха ви настанили, даже да пътувате с домакински любим.

В Германия вашето куче може да ви съпровожда съвсем на всички места: заведения за хранене, кафенета, магазини (с изключение на хранителни магазини). Прави усещане какъв брой добре са възпитани локалните кучетата, тъй като те са добре признати единствено и само, в случай че се държат добре, в противоположен случай не се съмнявайте, че ще ви бъде направена забележка.

Амстердам, Брюксел и Люксембург също ще приветстват вас и вашето куче с добре пристигнали.

Дарина има наблюдаване, че когато пътува с нейния дребен дакел Чарли, хората са по-топло настроени към нея, в сравнение с в случай че пътува сама: " Забелязвам, че хората обръщат повече внимание на дакелчето, в сравнение с двегодишния ми наследник. В Белгия в дребен ресторант първо ни донесоха купичка с вода, а едвам по-късно видяха, че детето има потребност от столче. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР