Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Искаме от децата да ни подражават

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Искаме от децата да ни подражават
Коментари Харесай

Детство мое, виртуално и вълшебно

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Искаме от децата да ни подражават за доста неща, само че не и в моментите, когато сме втренчили взор и забили пръст в пъстрота тъчскрийн на личните си електронни играчки. Но, несъмнено, децата вършат тъкмо това. Интернет прави родителите гузни и нещастни, като броим и обстоятелството, че мобилните устройства се оказват превъзходен инструмент за отмора от децата. За тази нова домашна обстановка към този момент имаме фразата " отсъстващо наличие ".

Добре пристигнали в света на детските канали

В международен мащаб възрастта, на която децата за пръв път хващат мъдро устройство, пада от ден на ден и те прекарват от ден на ден време пред екраните. Като доказателство за това не е нужно особено проучване, а просто да се прегледат статистиките на Youtube.

В света на възрастните е събитие, когато даден канал надвиши няколко милиона гледания за по-малко от седмица и това нормално се дължи на автентично наличие, международна звезда, влогър звезда, тежко промотиране и шерване в медии и обществени мрежи. Затова за човек насмалко дете може да прозвучи като потрес, че всеки месец в топ 50 класацията за най-гледани канали в света сред 15 и 20 са с детско наличие, като дневният брой гледания за всеки от тях може да надвиши 20 милиона.

Техните клипове нямат промоция и споделяния, не са познати от малкия екран и не са свързани с известни персони. Повечето от тях са правени в домашни условия от предприемчиви родители, като наличието им не се трансформира изключително, само че честотата на издание може да стигне до два пъти всеки ден. За какво става въпрос?

Над 740 милиона гледания досега има видео с красноречивото заглавие 100+ cars toys GIANT EGG SURPRISE OPENING Disney Pixar Lightning McQueen kids video Ryan ToysReview.

Видеото демонстрира малко момче в детската му стая, спящо в легло на Макуин Светкавицата от " Колите ". То бива събудено от родителите си и получава гигантско яйце, от което вади – досетихте се, над 100 играчки с герои на " Дисни " и " Пиксар ". Това, общо взето, е всичко.

Момчето е Райън, а неговият канал Ryan ToysReview държи първо място в Съединени американски щати и второ място в света, предвождан само от индийския музикален T-Series. Баща му основава канала през 2015 година, когато той е едвам на 3 и половина. В клиповете дребният разопакова нови играчки, по детски изяснява усещанията си, преоблича се в костюми на екшън герои, играе с родителите си – всекидневието на едно дете. По това време такива " ревюта на играчки " към този момент съществуват и самият Райън обича да гледа такива, само че упоменатото видео е първото, което за малко реализира подобен невиждан триумф.
Има ли излаз

Изтриването на историята на гледанията оказва помощ най-малко краткотрайно да се заличи основания логаритъм на предложени видеа. Но отвън това за момента никакъв автоматизиран филтър не може изцяло да спре вълната от непрекъснато адаптиращ се детски спам. Ако детето ви употребява мобилно устройство, живото наличие е незаменимо. Ако пък му е неразрешено, само че самите вие прекарвате време пред смарт телефона, това няма да остане неусетно. Изследванията разделят децата на две доста разнообразни групи, като настояват, че тези под 3-годишна възраст мъчно свързват това, което се случва на екрана, с действителния живот. Нещата се трансформират обаче, когато преживяването е интерактивно.
Оттогава името на Райън се появява в голям брой изявления, описващи този нов феномен и най-младата youtube звезда. И понастоящем неговият канал продължава да е преди всичко в Съединени американски щати и на второ място в света в класацията на tubefilter, воден само от индийския музикален канал T-series. Всъщност 15 канала от топ 50 класацията са на детска тема и тук не броим Vevo каналите на Джъстин Бийбър и Disney Music.

Райън получава оферти от разнообразни компании да посещава техните изложби на играчки, тъкмо както се случва с авторитетните персони в модата и водачите на мнение при огромните. Но в случай че съзираме в това интрига на производителите, отново ще сбъркаме. Три години по-късно към този момент съществуват безусловно стотици канали за деца, които вършат милиони гледания на видео и не се нуждаят от спонсор или медийно рамо. Оказва се, че детските клипове нямат потребност да са реклама на нещо друго – те самите са бизнес, който най-малко съгласно спекулациите в мрежата може да носи милиони на предприемчиви родители посредством програмата AdSense на Youtube.

Междувременно тематиката също се е развила и надалеч не се изчерпва с играчки и изненади; видеата на Райън са задоволително безобидни, с цел да застанат под светлината на прожекторите, само че в случай че задълбаем, можем да забележим един по-смущаващ пейзаж. Например на четвърто място измежду най-гледаните клипове за 2016 година съгласно tubularinsights под Риана и преди Ариана Гранде се подрежда видеото Bad Baby Real Food Fight Toy Freaks Family със 141 милиона гледания единствено за първия месец (и над 600 милиона до момента). То показва татко и двете му дъщери на 6 и 8 години, смучещи биберони и облечени като бебета. Бащата пробва да храни " бебетата " с консерви фасул и сардини, които те с писъци повръщат. След това ги завежда до магазина, купува им още храна, която те отново с крещене разсипват по седалките на колата.

Каналът Toy Freaks – също непроменяемо в международния топ 50 – е може би най-мразеният от родителите и в случай че потърсим името му, ще попаднем не на публикации в бизнес издания, а на петиции за възбраната му и ужасени постове в голям брой конгреси. Форматът Bad Baby/Real Life, в който деца вършат пакости, плачат, крещят и чупят предмети дружно с вдетинените си родители, разумно се оказва не по-малък тренд от играчките: единствено през днешния ден в платформата са качени над 4000 клипа с тази фраза в заглавието, над 2000 – с фразата surprise eggs.

Най-младата таргет група на света

Те всички са ориентирани към най-малката публика, която в доста случаи не може да написа или даже да приказва, само че може да скролва и да натиска екрана. За това най-красноречиво приказва фактът, че нормално половината мнения в такива видеа са случайно натискани букви (другата половина нормално са на възмутени родители). Тази публика не чете заглавията и оригиналността на видеата: значими са извънредно цветните заглавни изображения с обекти, които децата могат да разпознаят – играчки, герои от анимационни филми, близалки, яйца с изненади. Как тогава децата доближават до това наличие?

Ако децата не могат да четат, то логаритъмът за рекомендации на Youtube може – и това е изцяло задоволително за задачата. Заглавие като Bad Baby Victoria Gum balls Surprise Eggs Gross Annabelle & Crybaby Daddy Toy Freaks (300 милиона гледания) или Spiderman Fishing for Frozen Elsa in the Toilet! w/ Joker, Shark, Venom & Maleficent in Real Life (77 милиона) може да не приказва нищо на елементарния простосмъртен, само че споделя всичко, което е нужно на така наречен Recommendation engine, изключително комбиниран с дълъг лист от основни думи в метаданните на клипа. Този лист най-често обгръща всички детски трендове за момента – от героите на Дисни, прасето Пепа и Маша и Мечока до упоменатите bad baby и всичко допустимо, което дава опция на клипа да се появи като сходен на различен подобен. Защото в случай че приемем, че невръстната публика най-вече скролва и натиска изображения, то единственото, от което може да избере, е точно описът с рекомендации под видеото.

Илюстрация
Всеки ден в мрежата се качват над хиляда разновидността на песента Johny Johny Yes Papa - за пръв път появила се като анимация на основата на известната Twinkle, Twinkle, Little Star през 2009 година и в този момент превърната в същински капан за гледания. Още през 2014 година в reddit се основава група за пародии на песента, която сега е превърната в канал за промоции на нови клипове и на места се мъдри по някой уединен пост с въпроса " Какво, по дяволите се случи? ". В актуалните разновидности песента се появява просто официално някъде във видеото сред следващото крадене на бонбони, увиване на баща с тиксо и разчупване на гигантска близалка.

Увеличаване

Всеки ден в мрежата се качват над хиляда разновидността на песента Johny Johny Yes Papa - за пръв път появила се като анимация на основата на известната Twinkle, Twinkle, Little Star през 2009 година и в този момент превърната в същински капан за гледания. Още през 2014 година в reddit се основава група за пародии на песента, която сега е превърната в канал за промоции на нови клипове и на места се мъдри по някой уединен пост с въпроса " Какво, по дяволите се случи? ". В актуалните разновидности песента се появява просто официално някъде във видеото сред следващото крадене на бонбони, увиване на баща с тиксо и разчупване на гигантска близалка.

Смаляване

От 2016 година за него грижата е поел Гугъл Brain - изкуственият разсъдък на Гугъл, употребяващ два пласта софистицирани невронни мрежи, с цел да подбере най-подходящото за съответния консуматор въз основата построен профил, история на гледанията и търсенията. Само че като се изключи системата Content ID, която сканира за предпазено авторско наличие, логаритъмът е кьорав и ням за това, което се случва в тях: той " чете " наличието по думите в заглавието, метаданните, рейтинга, кой различен е гледал клипа и какво друго е гледал дружно с него.

Така посредством общите модели на държание на милиони деца по света елементарно се фиксират модели, от които след това измъкването е мъчно. Хиляди клипове се качват дневно с думата Frozen в заглавието и те елементарно изместват истинското и професионално наличие което, несъмнено, не може да бъде бълвано с такива темпове. Това на процедура значи, че каквато и " детска " дума да въведете в началото в търсачката, рано или късно детето, оставено със смарт телефон, ще доближи до филтърния мехур на повтарящи се до безконечност домашни клипове, куклени театри с играчки и пищящи кино герои, а системата ще му предлага още от същото. Изборът на децата нормално клони към най-цветните заглавни изображения и предмети от техния свят. Времето, за което те задържат вниманието си, е по-кратко, само че това се компенсира с бързината, с която каналите вадят нови клипове.

Вярно е, че системата е способна да се самообучава; казусът е, че това вършат и нашите бизнесмени, които изкъсо наблюдават по какъв начин да употребяват тази система в своя изгода. Например сега новите основни думи в циркулация са fidget spinner и sticky tape – като последното се показва в увиване на деца или родители с цветно тиксо към дивани, шезлонги, пързалки и така нататък

С цел пречистване на наличието за деца през 2015 година е основана приложението Youtube Kids за мобилни устройства, която се оправя с несъответствуващото наличие, както то към момента се схваща по това време – да вземем за пример клипове, изобразяващи принуждение.

Именно по това време стартира и взривът на " детските видеа ", оповестили се в подобаващите категории и изолирани от останалите. Например като " просветителни " са означени милиони видеа с основни думи learn colors , където цветовете се учат посредством големи близалки или оцветени глави на Спайдърмен на фона на безкрайни вариации върху The Finger Family Song, изпети с акценти от целия свят. За разлика от маркираното неуместно наличие Youtube няма и не може да има надзор върху качеството на " подобаващото ". Основният проблем не е единствено в рисковите образци, а че парите са главният мотиватор в този род и към този момент няма аргументи това да спре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР