Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Градините се намират в малкото холандско

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Градините се намират в малкото холандско
Коментари Харесай

Лале ли си, зюмбюл ли си

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Градините се намират в дребното холандско градче Лисе, ситуирано на към 30 км югозападно от Амстердам и напълно близо да крайбрежията на Атлантическия океан. Украсена от безкрайни цветни полета и водни канали с типичните мелници, тази част на Холандия през пролетните месеци е като картина, която с изключение на да радва очите, носи приятното благоухание на зюмбюли и морски бриз.

Ако първата ви точка е Амстердам, има няколко метода да се придвижите до " Койкенхоф " (Keukenhof).
Най-бързо ще стигнете с кола. Градините са лесни за намиране с помощта на табелите, които стартират още преди влизането в Лисе. Паркът разполага с голям заплатен паркинг, където организацията е безупречна. Не забравяйте да платите паркинга, преди да се отправите към изхода.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Друг вид е да се запишете за групова екскурзия, което значи и организиран превоз с рейс от столицата и експресен вход за парка на цена 30 евро, който може да резервирате онлайн. По време на пътуването, което е с дълготрайност 55 минути, ще научите забавни детайлности за градините, от видеопрезентацията и брошурите на разнообразни езици.

Може да употребявате и публичния превоз, с цел да се придвижите до такава степен. Вземете директния трен от Амстердам до летище " Схипол " (Schiphol), а оттова рейс 858 (Keukenhof Express). Ако желаете да стигнете с колело, което е може би най-популярният превоз в Холандия, използвайте велоалеите от Лисе и го оставете за предпазване на входа на парка.

Кога да посетите парка

Тази година паркът отвори порти на 21 март и ще затвори за гости на 19 май. Времето е лимитирано, защото това са месеците, в които цъфтят лалетата, зюмбюлите, нарцисите и другите пролетни цветя, които се засаждат годишно тук. Ако посетите " Койкенхоф " при започване на сезона, допустимо е огромна част от цветята към момента да не са разцъфтели. Въпреки невероятните грижи за флората метеорологичният фактор е от голяма важност и по тази причина, най-подходящото време за посещаване е втората половина на април и първите дни на май.
" Койкенхоф " е една от най-големите атракции в Холандия и гости от целия свят идват тук всяка година, с цел да се насладят на хубостта на градините.

Паркът е огромен и има място за всички, само че в случай че предпочитате да избегнете тълпите от туристи, предвидете си посещаване през седмицата. Сутрин рано и следобяд е по-спокойно, а тогава и светлината е подобаваща за фотоси. Паркът отваря в 8:00 сутринта и затваря порти в 19:30 ч.

За да избегнете опашките за билети, купете ги авансово онлайн. Цената е 17 евро за възрастен (онлайн) и 18 евро на гише. Купеният по-рано билет освен ще ви спести време и пари, само че ще ви обезпечи по-бърз достъп до входа. Децата до 4 години влизат гратис, а от 4 до 18 години са с билет от 8 евро.

Цветята

Всяка година цветята в парка се аранжират по особено заложена тематика. Тази година тя е Flower Power и препраща непосредствено към хипи придвижването от 70-те години на XX век и посланието за мир и обич.

Тази пролет аранжорите са основали седем разнообразни градини с този общ претекст, само че с друга интерпретация. В сантименталната Love&Peace Garden може да оставите обръщение за обич, написано на хартиена лента. Strawberry Fields Garden е въодушевена от The Beatles и също участва като фон. Happiness Garden, Flower Power Garden, Ibiza Garden, Forest Cabin Garden, The Green Machine Garden са идеалните места, където да си извършите незабравими цветни фотоси с шарен фон. Тук цветята са над 100 типа, като доминират естествено лалетата и зюмбюлите.

В парка се намират и разнообразни павилиони, където се организират изложения и събития, свързани със света на цветята. Ако нямате шанс с времето и не може да се разноските из парка, там на закрито може да се насладите на изтънчено аранжирани цветни фигури, които се трансформират всяка седмица. В Павилиона Oranje Nassau също всекидневно се организират демонстрации по аранжиране и сте поканени да наблюдавате непосредствено изкуството на основаване освен на красиви букети, само че и на разнообразни форми и фигури от нежните цветя.

История

Историята на градините Койкенхоф датира още от XV век, когато те са били зеленчукова градина на двореца Teylingen.

По късно през XIX век холандският проектант Ян Давид Цохер и синът му Луис Пол Цохер преобразяват образа на градините към двореца по модела на британските паркове. През 1949 година група видни производители на цветя вземат решение да трансфорат градините в парк за изложби на цветя и на идната година " Койкенхоф " е публично открит за гости.

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

С деца

Както всеки един парк, " Койкенхоф " също е една от желаните дестинации за превозване на деня с децата, защото е безвредно и забавно място даже за най-малките. В центъра на парка се намира зона с домашни животни, където децата да погалят дребните свине, кокошки, козички, овчици и зайчета. Има и площадка за игра с катерушки и люлки за всяка възраст. Само следете децата да не късат цветя, защото незабавно ще ви бъде направена забележка.

Ами куче?

Може да вземете своя домакински любим, с цел да се полюбува на впечатляващите миризми и гледки, би трябвало единствено да е на каишка.

Къде да отседнете

Тъй като паркът е недалече от Амстердам и напредването до него е елементарно, най-вече туристи отсядат там. В Лисе също има хотели и частни домове, които оферират жилища и стаи за туристи. Ако разполагате с кола, то тогава може да се настаните и в някое от прилежащите градчета, които се намират на атлантическия бряг, а даже и в модерния град Ротердам, който се намира на към 50 км.

Ресторанти

В парка има разнообразни заведения за хранене с разнообразна кухня, както и фургони, които оферират гофрети, хотдог, сладолед, плодове и други закуски. Разбира се, може да си извършите и пикник, влизането с храни и питиета е разрешено и има задоволително красиви места, където да се разположите за по-дълго.

Наемете колело

Въпреки че в парка не е разрешено да влезете със лично колело, на входа се дават колела чартърен за спокойна разходка из покрайнините.

Поглед от високо

През уикендите до 5 май се провежда полет със аероплан Royal DC-3 Dakota, който излетява от летище " Схипол " и лети над градините и цветните полета в покрайнината.

Разходка с лодка

В парка се провеждат и разходки с лодка по канала. Разходката, която минава през полетата, засадени с разноцветни цветя, е с дълготрайност 45 минути и коства 8 евро за възрастни и 4 евро за деца.

Официален уебсайт на парка за информация и билети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР