Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бумът на еднорозите подобно на дотком

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бумът на еднорозите подобно на дотком
Коментари Харесай

Три кандидата за следващия голям икономически балон

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Бумът на еднорозите сходно на дотком манията в последна сметка ще създаде своя дял от печеливши мегакомпании. Част от тематиката Светът и България 2020
Първата година на Лагард в ЕЦБ ще бъде цялостна със събития

Тя се надява да помогне на банката да вдигне равнището на инфлацията и да заглуши строгия звук от северните страни

България по вълните на бизнес цикъла

Местната стопанска система продължава да се носи по течението на европейската, до момента в който прозорецът за промени постепенно се затваря

Какви са възможностите за срив на имотния пазар през 2020?

Цените на жилищата се възвърнаха и на доста от най-големите пазари в света са покрай или над предходните си максимуми.

Как ще наподобява светът през 2050 година

Уроци от предходни опити, с цел да гледаме надалеч напред

Трескава политика, залитаща стопанска система

Започващата година ще бъде доминирана от президентските избори в Съединени американски щати и световното закъснение
Преди триста години английският парламент приема документ, който става прочут като " Закон против балоните " (Bubble Act). Тогава в стопанските системи в Северозападна Европа се появяват редица акционерни сдружения, наричани на всекидневен език " балонени сдружения ", най-известното от които е " Компания на южните морета " (South Sea Company). Балонените компании процъфтяват от съвсем истеричния възторг на вложителите, с което съумяват да привлекат капитал. Законът против балоните се пробва да възвърне реда, като изисква от новосъздадените компании да имат Кралска харта, удостоверяваща тяхната легитимност пред монарха. Въпреки това манията се разраства със зрелищна скорост. До края на годината South Sea Company (уж основана за да управлява търговията с Южна Америка, само че в реалност средство за финансови схеми, включващи държавен дълг) понижава цената на акциите си с към 80%.

Катастрофата от 1720 година бележи " пукането " на първия огромен интернационален финансов балон. Три века по-късно вложителите са също толкоз податливи на финансовите мании, колкото са били постоянно, макар тежките уроци от историята. Икономистите считат, че има някаква повтаряемост, както и причина за пукането на икономическите балони. Обикновено те се появяват от правдоподобни истории за това по какъв начин измененията в стопанската система биха могли да основат благоприятни условия за голяма облага. Балонът със South Sea Company се случва паралелно с появяването на обществено търгуваните застрахователни сдружения с лимитирана отговорност и по време на еуфорията към капацитета на търговията с двата американски континента. Балоноподобните пазари през днешния ден се базират на същата основа и през 2020 година няколко от тях могат да се спукат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-очевидният - бързо разрастващият се американски софтуерен бранш

Първият и най-очевиден е бързо разрастващият се американски софтуерен бранш. През последното десетилетие Силициевата котловина и други софтуерни центрове създаваха непрекъснат поток от започващи компании, които се стремят да преобладават в нови браншове. Фирми като Uber, Slack, WeWork и Airbnb сътвориха визия за технологиите и новите бизнес модели, че могат да реализират изключителна възвращаемост посредством завземане на всички пазари с обещания от вида " спечелилият взима всичко ".
Доходността на американските облигации, въпреки и на исторически ниски равнища, наподобява висока спрямо негативните лихвени проценти, предлагани в Германия, Франция и Япония.

[Shutterstock]
Големите вложители наливаха пари в тези инициативи, пораждайки явлението " еднорог " - частна започваща компания на стойност най-малко 1 милиарда $. Тези " създания " в миналото бяха необичайност, само че в този момент скоростно се умножават. А моментът на истината следва. Печалбите се оказват по-неуловими, а тоталната доминация на пазара е по-трудно постижима от обещаното. Цените на акциите на компании като Uber и Slack понижиха устойчиво след първичните им обществени предлагания през 2019 година Други компании като WeWork отложиха проектите за IPO на фона на възходящия софтуерен песимизъм. Бумът на еднорозите сходно на дотком манията в последна сметка ще създаде своя дял от печеливши мегакомпании. Но оттатък това 2020 година ще докара до земетресения и доста загуби за вложителите, защото кандидатите схващат, че към този момент не могат да поддържат аурата на финансовата непобедимост.

Стабилни ли са държавните облигации

Балоните намират своя път и към относително постоянния пазар на държавни облигации. Облигациите фрапантно превъзхождаха акциите през последната година като естествено продължение на дългия бичи пазар. Търсенето на държавен дълг набъбна през последните години – цените на облигациите внезапно се покачиха, до момента в който лихвите, които държавните управления можеха да предложат, паднаха. Доходността на американските облигации, въпреки и на исторически ниски равнища, наподобява висока спрямо негативните лихвени проценти, предлагани в Германия, Франция и Япония. Купувачите на облигации може да залагат на муден напредък и незначителна инфлация. Някои пък могат да предпочетат да влагат в сигурни активи на фона на несигурността, обвързвана със забавянето на международната стопанска система и китайско-американската комерсиална война. Големи институционални вложители като мениджърите на пенсионните фондове и застрахователните компании натрупаха облигации през миналата година, като използваха валутни залози, с цел да извлекат по-висока рентабилност по отношение на държавните облигации, плащащи свръхниски лихви.

Дългосрочният напредък на цените на облигациите, наподобява, е убедил вложителите, че пазарите на облигации се движат единствено в една посока. Това обаче постоянно е знак за балон. Обратното изменение на цените на облигациите или непредвиденото поправяне на стойностите на валутата може да принуди уязвимите вложители на облигации да изоставят залозите си, което ще докара до спомагателен безпорядък на пазарите. Някои сигурни облигации като държавните скъпи бумаги евентуално ще се показват добре и при земетресения в стопанската система. Но други като италианските може да имат по-малко шанс. Проблеми за всичко
Най-големите песимисти показват трети претендент за балон – цените на активите като цяло. Въпреки геополитическите несигурности като неразбираемата орис на Европа, споровете в Близкия изток и размириците сред Съединени американски щати и Китай пазарите отхвърлиха да се свият фрапантно. Спокойните пазари и високите цени на акциите имат съвършен смисъл в свят, който остава почти толкоз кротичък и толкоз глобализиран, колкото чакат вложителите. При разнообразни условия обаче може да се стигне до трагична преоценка на цената на всичко – от жилища през акции до артикули. Инвеститорите на South Sea Company са считали, че Новият свят ще е извънредно печеливш. През 2020 година, както и през 1720 година, те може да открият, че това не постоянно е по този начин.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР