Илюстрация Увеличаване [meetvincent.com] Смаляване Барселонета, месец юни, 18.00 ч. вечерта.

...
Илюстрация Увеличаване [meetvincent.com] Смаляване Барселонета, месец юни, 18.00 ч. вечерта.
Коментари Харесай

"Запознай се с Винсент" в Барселона

Илюстрация
Увеличаване
[meetvincent.com] Смаляване
" Барселонета ", месец юни, 18.00 ч. вечерта. Само на метри от морето, пред огромна жълта шатра се извива дълга опашка чакащи. Въпреки летните температури хората търпеливо се редят, тъй като са пристигнали да се " срещнат с Винсент ". Това, което ги чака в шатрата, не е галерия, а прекарване от нов вид, основано от специалисти от Музея на Ван Гог в Амстердам. Едно съзнателно излизане от обичайния формат на пътуващите изложения, родено в търсене на нови пътища от изкуството към по-широката аудитория. Това е планът " Запознай се с Винсент ".

Как се ражда концепцията
Всяка година Музеят на Ван Гог в Амстердам притегля над два милиона гости от целия свят. Личността и творчеството на фамозния нидерландски постимпресионист провокират неотслабващ интерес измежду феновете на изкуството, само че музеят избира да държи истинските творби там, вместо да прави пътуващи изложения. За да отговорят въпреки всичко на любознанието на публиката към Ван Гог, уредниците създават този план от нов вид, който самите те дефинират като мултисензорно прекарване.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Илюстрация
Увеличаване
[meetvincent.com] Смаляване

Какво съставлява
Изложбената повърхност е над 1500 кв.м, с шест съществени и няколко спомагателни зали, в множеството от които вървят прожекции, екраните са общо над 20, множеството с размери до 3 метра, настрана има и доста 3D сетове, както и възстановка на детайли от известни картини, като общо съставените елементи са над 10 000.

Всеки клиент получава аудиогид, а обиколката се води като че ли персонално от Ван Гог, тъй като в слушалките звучат думите на самия художник, извадени от кореспонденцията с брат му Тео и с други негови близки. Посетителите получават опция да пипнат неравните линии на репродукции на негови творби, а на моменти се озовават и в аудиоввизуални подиуми, възпроизвеждащи картините, живота или обкръжаващия свят на художника.

Така от шатрата на " Барселонета " посетителите се придвижват на тъмно холандско пристанище, слънчевите полета на Южна Франция или непосредствено сядат на леглото в жълтата къща на художника в Арл. Това е и задачата на уредниците – да пресъздадат една в действителност цялостна картина на живота и творчеството на Винсент ван Гог.
" Инсталацията има и доста мощен учебен детайл ", споделя Арнолд ван дер Уотър, общоприет управител на Музея на Ван Гог в Амстердам.

Илюстрация
Увеличаване
[meetvincent.com] Смаляване

" През XXI век учениците учат освен в учебно заведение, само че и на доста други места. В " Запознай се с Ван Гог " децата ще схванат за какво животът и работата на Винсент към момента са източник на ентусиазъм за милиони хора по света. " Изложбата разрешава на най-младите гости да учат вероятността с картините на художника, да опитват в натюрморта, само че и да пътуват виртуално из разнообразни места, основни в кариерата му като актьор: Нюен в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми и Овер сюр Оаз във Франция. Могат да споделят маса със " Селяни, ядящи картофи ", да седнат на бала сено от " Житна равнища " или да си създадат селфи в " Спалнята " на Винсент. А историята на човек, който до края на живота си следва своите фантазии и прави това, което счита за свое предопределение, е ослепителен образец за подрастващите.

Интерактивното прекарване провокира разнообразни мнения в Барселона. Негативните бяха свързани с избора на сезона - високите температури в града изморяват посетителите още преди да са влезнали в инсталацията; неналичието на пресен въздух в шатрата; не изключително ясната организация на обиколката на другите зали; високата цена и най-много това, че децата и младежите заплащат съвсем цялостна такса (безплатно е единствено за хора над 65 години и деца до 2 години). Липсата на истински творби на изкуството също се оказа разочароващ факт за барселонската аудитория, привикнала на качественото арт наличие в града. Позитивните мнения бяха за прочувствения роман и вдъхновяващия свършек на тура; напълно работещия аудиогид, който следва самостоятелния темп на всеки клиент и се предлага и в специфична версия за деца; многото места, на които посетителите свободно и импулсивно могат да рисуват; приканващите надписи " пипни " и " снимай се ".

Илюстрация
Увеличаване
[meetvincent.com] Смаляване

Въпреки нееднозначните оценки " Запознай се с Винсент " изрично е акцент в културния живот в града тази година и опашките пред краткотрайната апаратура в " Барселонета " не свършват. Проектът дискретно слага въпроса за формáта на пътуващите експозиции и ролята на технологиите в тях оттук насетне. Инсталацията запълва празното пространство сред развлекателните планове и високoкачественото изкуство, като притегля необятната аудитория и прави от посетителите директни участници в историята на художника.

Крайната дата за визити беше удължена с близо месец, с цел да могат в действителност всички искащи да получат достъп до инсталацията. Посетителите досега са над 120 000.

" Запознай се с Винсент " остава в Барселона до 14 юли 2019 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР