Илюстрация Увеличаване [Киномания] Смаляване Стогодишнината от рождението на шведския режисьор

...
Илюстрация Увеличаване [Киномания] Смаляване Стогодишнината от рождението на шведския режисьор
Коментари Харесай

Бергман мания 2018

Илюстрация
Увеличаване
[Киномания] Смаляване
Стогодишнината от рождението на шведския режисьор Ингмар Бергман (1918-2007) се отбелязва с обсег в България, а огромна част от филмите му ще бъдат показани на огромен екран за първи път.

От 8 до 14 ноември продължава панорамата с негови филми в границите на фестивала " Киномания ". Друга част от творчеството му беше показана и на кино-литературния фестивал " Синелибри " (сред тях и една от огромните му класики – оцененият до всеки кадър " Персона " ), а по-рано през есента в Дома на киното имаше еднократна прожекция на " Лято с Моника ", филмът, въодушевил Уди Алън да стартира да снима (и в доста случаи – имитира).

Три книги, свързани с Бергман, излязоха на българския хартиен пазар: автобиографията му " Латерна магика " се появи в ново издание от " Колибри " (с истинския превод на Васа Ганчева). Книгата е скъпа с това, че за първи път Бергман споделя толкоз непосредствено за детството си в дребния северен град Упсала и по какъв начин то е повлияло на креативния му път.
Илюстрация
Кадър от телевизионната продукция " В наличието на клоуна ", част от панорамата на " Киномания "

Увеличаване

Кадър от телевизионната продукция " В наличието на клоуна ", част от панорамата на " Киномания "

Смаляване

" И баща, и мама бяха перфекционисти, които се огъваха под тежестта на тази безпощадност. Работният им ден беше безграничен, взаимният им живот едва-едва креташе, самодисциплината им обаче бе желязна ", написа Бергман, наследник на свещеник. Детството му е директно ентусиазъм за филми като " Седмият щемпел " и " Фани и Александър ".

" Аз като че се отървах най-леко, тъй като се построих като измамник. Сложих си маска, която съвсем нямаше нищо общо с лицето под нея, с моето същинско " аз ". Но тъй като не разбирах, че би трябвало да диференцирам с оптималната изразителност облика, който създавах за себе си, и своята действителна същина, нанесох си щета, чиито последствия даваха отражение и години по-късно както в живота ми, по този начин и в моята креативна работа. На моменти се утешавах с мисълта, че този, който е живял в неистина, обича истината. "

От " Колибри " и поредицата " Амаркорд " в книжарниците е и автобиографията " Промяна " на Лив Улман, една от актрисите, с които режисьорът работи най-често.

" Лист " пусна " Киноповести ", сборно издание на твърди корици със сюжети към четири от филмите му, с характерен минималистичен дизайн от Костадин Кокаланов.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Бергман вълната в никакъв случай не е отминавала, значително тъй като въздействието и естетиката му пътуват през поколенията режисьори. А в случай че се разровите за някои от най-популярните му филми – последните ревюта за тях постоянно са писани през последните година-две. Киното му е в непрекъснат развой на преоткриване. Повече за креативния му път ще опише документалният филм " Островът на Бергман ". Първата му прожекция в границите на " Киномания " е този петък в " Дом на киното " от 20 ч. И въпреки всичко, в случай че не сме осведомени със света на Бергман, от кое място да стартираме?

" Седмият щемпел " и " Поляната с дивите ягоди " са най-подходящите за тази цел. Те са първите му по-лични филми, които намира свободата да направи след триумфа на " Усмивки от една лятна нощ в Кан ", споделя младата киноведка Мирела Василева. " В тях има всичко, което след това ще развива като тематики - страхът от гибелта, подозрението в бога, любовта като същинското избавление. Тук за пръв път се появяват и съноподобните фигури от неговото въображение. "

В рамките на ретроспективата тя ще изнесе две лекции в " Място 167 " - " Човекът зад маската " на 11 ноември от 19 ч. и " Геният в творчеството " по същото време на идващия ден. Тя също по този начин стои зад Фейсбук страницата Scandinavian cinema, около която стартира да провежда прожекции и полемики за филми от района. " Като цяло считам, че за Бергман, както и за всеки различен режисьор, е хубаво филмите да се гледат хронологично. "

Илюстрация
Кадър от " Поляната с дивите ягоди "

Увеличаване

Кадър от " Поляната с дивите ягоди "

Смаляване

" Поляната с дивите ягоди " и " Фани и Александър " са изборът на Меглена Боденска, превела сюжета на " Персона " в " Киноповести ". Практиката й в действителност стартира от превеждането на есе на Бергман. Понастоящем тя е учител по стилистика на шведския език в Софийския университет. " Важно е хората да открият и Бергман като създател, освен като режисьор. " Малко прочут факт е, че той има три романа. " В писането му има литературна стойност, макар че той не е оценявал доста високо прозата си. "

Илюстрация
Кадър от " Персона "

Увеличаване

Кадър от " Персона "

Смаляване

На интернационално равнище стогодишната от рождението му предизвика появяването на документалния филм Searching For Ingmar Bergman на Маргарете декор Трота, едно от огромните имена на немската нова вълна. Тя наблюдава у какъв брой доста режисьори от разнообразни генерации киното на Бергман е оставило дълбока диря. Междувременно в Шанхай филмите му са погледнати от един много различен ъгъл - галерия наблюдава въздействието на режисьора върху модата през ХХ век.
В " Люмиер ":
" Вълшебната флейта " (8 ноември, 19.00)
" Поляната с дивите ягоди " (9 ноември, 18.30)
" Шепот и крясъци " (10 ноември, 17.00)
" Да не приказваме за всички тези дами " (10 ноември, 18.45)
" В наличието на клоуна " (11 ноември, 15.30)
" Лице против лице " (11 ноември, 17.45)
" Из живота на марионетките " (12 ноември, 18.15)
" Сарабанда " (13 ноември, 18.15)

В " Одеон ":
" Сцени от един фамилен живот " (11 ноември, 19.00)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР