Илюстрация Увеличаване [https://twitter.com/NobelPrize] Смаляване Още по темата Швейцарец, американец и

...
Илюстрация Увеличаване [https://twitter.com/NobelPrize] Смаляване Още по темата Швейцарец, американец и
Коментари Харесай

Британец и двама американци печелят Нобеловата награда за химия

Илюстрация
Увеличаване
[https://twitter.com/NobelPrize] Смаляване
Още по тематиката
Швейцарец, американец и британец печелят Нобеловата премия за химия

Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън са отличени за основаването на така наречен криоелектронна микроскопия
4 окт 2017 Британецът сър Грегъри Уинтър и американците Франсис Арнолд и Джордж Смит са тазгодишните лауреати на Нобеловата премия за химия. Тримата са отличени за " преодоляването на еволюцията " за производството на нови ензими и антитела.

От Шведската кралска академия на науките, която връчва наградите, показват, че тримата учени са " поели надзор над еволюцията и са употребявали същите правила - генетични промени и асортимент - с цел да развият протеини, които вземат решение химични проблеми на човечеството ", оповестява " Дневник ". Арнолд, която работи в Калифорнийския софтуерен институт (Калтек), ще получи половината от паричното изражение на премията, която е общо 9 млн. шведски крони (около 1.01 млн. долара), а Уинтър и Смит ще си поделят другата половина. Британският академик е откривател в Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж, а американският му сътрудник работи в Университета на Мисури.

Изследванията на тазгодишните носители на премията за химия са довели до създаването на нови горива и фармацевтични артикули посредством потреблението на естествените еволюционни процеси, което е довело до теоретичен прогрес в региона на медицината и на околната среда, оповестява Guardian.

Проучванията на Арнолд са в региона на еволюцията на ензимите – протеини, които форсират химическите реакции. Чрез въвеждането на генетични разновидности в ензимите и проучването на резултатите от това тя е съумяла да селектира потребни разновидности, позволяващи на ензимите да работят в среда, в която другояче не биха работили. Наблюденията й в този момент намират приложение в създаването на биогорива и медикаменти. Американката е петата жена, която получава Нобеловата премия за химия, след Мария Кюри (1911 г.), Ирен Жолио-Кюри (1935 г.), Дороти Кроуфут Ходжкин (1964 г.) и Ада Йонат (2009 г.).

Уинтър и Смит от своя страна са отличени за работата си в региона на " представянето на бактериофаги на пептиди и антитела ". Бактериофагите са вируси, които могат да инфектират бактериите и да ги накарат да ги възпроизвеждат. Смит е създал способ, който разрешава бактериофагите да бъдат употребяват за развиването на нови протеини. Сър Грегъри Уинтър е употребявал същия метод, с цел да основава нови медикаменти – измежду които антитела, които могат да обезвреждат отрови, да се борят с автоимунни болести и да лекуват рак с метастази, написа " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР