Илюстрация Увеличаване [Brooklyn Museum] Смаляване Само въпрос на време беше

...
Илюстрация Увеличаване [Brooklyn Museum] Смаляване Само въпрос на време беше
Коментари Харесай

Хроника на една предизвестена изложба

Илюстрация
Увеличаване
[Brooklyn Museum] Смаляване
Само въпрос на време беше напредването на френския актьор Джей Ар от Сан Франциско до Ню Йорк, където при започване на октомври беше открита първата му огромна галерия " Хроники ".

Домакин е Brooklyn Museum, който се включи в американската щафета на един от най-прочутите фотографи на десетилетието, който съгласно неговите лични думи е в действителност " провалил се графити актьор ". През лятото на тази година в Сан Франциско Джей Ар (какъвто е креативният псевдоним на родения в семейство на имигранти от Тунис Жан Рене) показа цифрова снимка на огромна стена пред музея за съвременно изкуство в града, като част от изложбата, която продължи доникъде на септември. Запазеният знак на френския актьор са гигантските лица и фигури, които оживяват в черно-бели фрагменти, напомнящи персонален фотоархив.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За задачата Джей Ар и правилният му екип обикаляли две седмици Сан Франциско в търсене на герои и истории, които да демонстрират достоверния темперамент на града и публичните връзки. Всъщност това е рецептата, по която се движат съвсем всички фотографски планове на Джей Ар, който изтъкнат френски арт критик назова чак Анри Картие Бресон на новото време.

Илюстрация
Увеличаване
[Brooklyn Museum] Смаляване

Не е изненада, че актьорът, който употребява най-активно в палитрата си черно и бяло, избира и тази тоналност за дрешника си. Джей Ар постоянно се движи с неизменимата черна шапка, черно сако и черни слънчеви очила, които смъква рядко. Дори когато идва със забавяне на откриванията на личните си изложения. Френският галерист Еманюел Перотен, който открива гения му за международната арт сцена, е безапелационен, че честата конкуренция с времето е типична за 36-годишния Джей Ар и не е резултат от криворазбрана суетност или чувство за популярност.

" Скромността му е пословична. Както и леката ненормалност да завладява върхове, освен това напълно безусловно ", разяснява Перотен и споделя следната история: " Преди няколко години в клона на галерията ми в Хонконг представихме предходен негов фотографски план, въодушевен от имигрантите, които при започване на ХХ век са дошли и са били настанявани на остров Елис в Ню Йорк. Знаете, че в Хонконг има доста небостъргачи. И с Джей Ар влязохме в съществени разногласия дали би трябвало да прави опити да се изкачи на всеки покрив, с цел да ревизира гледката. В душата си Джей Ар е останал едно любопитно към света дете, което желае да показа видяното. И е огромен късметлия, тъй като съумява да живее един не неприятен живот, с помощта на фантазията си ", счита Перотен.

Започнал кариерата си като възпитаник в покрайнините на Париж, Джей Ар бързо схваща, че му липсва храброст, по личните му думи, с цел да остане графити актьор. В телевизионно изявление за CBS признава, че когато направил това изобретение " от някой, който оставя следи, се трансфорах в някой, който документира тези следи ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Хрониките на Джей Ар в музея " Бруклин " е внушителна експозиция, която показва фотографски план, сниман особено за изложбата. Хиляда и двеста поданици на нюйоркския квартал са снимани в границите на два месеца, до момента в който преносимата фотолаборатория на френския актьор обикаля всички локални герои и забележителности. " Джей Ар и неговият екип съумяха да издирят най-колоритните герои на квартала, да ги снимат и запишат техните истории. Всеки клиент, който влезе в музея, ще има опцията да ги чуе с помощта на особено мобилно приложение ", разяснява кураторът на изложбата Дрю Соуър. Някои от героите на Джей Ар театралничат пред камерата, до момента в който работят, други – до момента в който вървят или бягат, а трети – до момента в който се хранят. " Това, което впечатлява, е размерът, несъмнено, само че той е толкоз присъщ за Джей Ар – една гигантска пощенска марка, която споделя история ", приключва кураторът.

В изложбата е включен и десетминутен документален филм за работния развой по снимането на огромните фотографски платна, а при започване на 2020 година е планувана втора среща с френския актьор – полемика върху работата му и провокациите по пътя.

Хрониките на Джей Ар остават в Brooklyn Museum до 3 май 2020 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР