Илюстрация Увеличаване [Блок Кино] Смаляване Новото българско кино е затворено

...
Илюстрация Увеличаване [Блок Кино] Смаляване Новото българско кино е затворено
Коментари Харесай

New films on the block

Илюстрация
Увеличаване
[Блок Кино] Смаляване
" Новото българско кино е затворено във фестивали, случват се стеснен брой прожекции единствено в някои киносалони в центъра на София. А в действителност то има потребност от феновете, които да му оказват помощ да се оформи, да пораства и да заякне ", споделя Адриана Панева.

Тя и Стефан Маринов от съдружие " Ас " към този момент пета година пробват да трансформират това с плана си " Блок кино ". Организират безвъзмездни прожекции на български филми от последните петнадесет години навън в разнообразни столични квартали – от " Младост " до " Люлин ", също по този начин в " Изток ", " Княжево ", " Св. Троица " и други. За пет години към този момент са организирали над 70 прожекции на български пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Силното предпочитание на Адриана Панева и Стефан Маринов е да доближат до хората, които нормално не вървят на кино и не са гледали нови европейски или даже български филми. И съумяват – " прожектирахме филми в 13 столични квартала, преброили сме над 5000 фенове на сезон ".

Успяват да докарат фенове и на Витоша, на хижа " Планинарска ария ". Интересен е и панелът за българска анимация, който демонстрира на деца в начална учебна възраст друго кино, отвън модела на огромните задгранични студиа. Прожекциите се вършат в класните стаи на няколко столични учебни заведения при започване на пролетта, участват и самите аниматори. Важна самодейност са гостуванията в Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания и лишени от родителска грижа " Алеко Константинов " в квартал " Надежда ". Прожекции на български филми са провеждани и в Център за настаняване на бежанци " Военна рампа ". Постепенно с годините " Блок кино " получава поддръжка от Столичната община и от IKEA, които провеждат детски кътове за най-малките.

Тази година прожекциите стартират на 29 юли в двора на 26 СОУ в квартал " Княжево " с кино лентата " Гoрата на Димо " на Христо Симеонов и " Посоки " на Стефан Командарев.

Илюстрация
Кадър от " Тайният живот на Вера "

Увеличаване

Кадър от " Тайният живот на Вера "

Автор: Александър Станишев (оператор) Смаляване

И по-късно всяка вечер: на 30 юли в парк " Света Троица " " Синът " на Христо Симеонов и " Снимка с Юки " на Лъчезар Аврамов, на 31 юли в парк " Младост " " Брак " на Слава Дойчева и " Ага " на Милко Лазаров. На 1 август софиянци ще имат шанса да видят още веднъж в парк " Младост " " Тайният живота на Вера " на Тонислав Христов.

Пълната стратегия е качена на www.blok-kino.com. На уеб страницата има и графа " Критиците от блока " с рецензии за филмите, включени в програмата. Целта е оптимално да се приказва и чете за българско кино, да се промотират и показват историите, актьорите и режисьорите.

Q&A: Адриана Панева, съдружие " Ас "

Как се промени концепцията на " Блок кино " за тези пет години?
-
Основните хрумвания на плана не са се трансформирали - да разпространяваме ново българско кино, с цел да може то да доближи до по-широка аудитория, както и да създадем забавни събития в крайните квартали, само че към този момент демонстрираме и документални и анимационни филми. Подготвени сме за дъжд и вятър по време на прожекции, както и за другите реакции на публиката.

Променя ли се тя през годините?
- Вече има доста хора, които наблюдават прожекциите ни и чакат " Блок кино " в своя квартал. Смятам, че тази аудитория се промени - знае какво да чака от прожекцията, следи програмата на кината, по-информирана е. Другата част от публиката ни е същата - хора попаднали и инцидентно, само че привлечени от атмосферата и концепцията да гледат филм в квартала.

Кои са обичаните ви филми от тези, които сте прожектирали? - Всяка година обичани ми стават документалните филми, част от нашата стратегия. Тази година още веднъж е по този начин - " Манчестър Юнайтед от Свищов " на Стефан Вълдобрев, " Тайният живот на Вера " на Тонислав Христов. В тези истории има, както усмивки, по този начин и парадокс, а сигурно и ще съумеят и да те натъжат.

Какви филми избира българската аудитория?
- Трудно е да се прави сходно резюме, и въпреки всичко публиката на " Блок кино " харесва старите български филми и занапред се учи да харесва новото българско кино. Дори и от време на време скептични първоначално, феновете на нашите прожекции остават впечатлени и постоянно разчувствани от филмите, което е най-важното.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР