Илюстрация Увеличаване Автор: Велко Ангелов Смаляване Още по темата Ще

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Велко Ангелов Смаляване Още по темата Ще
Коментари Харесай

На кого му дреме за "Графа"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Велко Ангелов Смаляване
Още по тематиката
Ще гоним всички до край за качествено осъществяване, разгласи основният проектант на София
от Дневник,5 окт 2018
Арх. Иво Пантелеев за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " в София: Скъпи сънародници, не убивайте в зародиш нещо положително
от Дневник,4 окт 2018
Фотогалерия: Първите забележими резултати от ремонта на улица " Граф Игнатиев "
от Дневник,2 окт 2018 Най-видимият ремонт на София - този на " Графа " (ул. " Граф Игнатиев " ), провокира следващата вълна неодобрение и даже нормалните пояснения на Йорданка Фандъкова този път звучаха поразклатени (виж " Строителя " ). Но до момента в който хората се вторачваха в некачественото осъществяване и кривите плочки, друго остана в сянка.

Изпълнител на плана за 23 млн. лева е " Джи Пи Груп " - най-голямата по доходи строителна компания у нас, която напълно неотдавна се оказа оплетена в мрежа от консултанти, взели участие в процесите по подготовка и възлагане на извоюваните от нея поръчки. Строителният контрол пък е предоставен на консорциум " Проджект контрол София ", в който взе участие " Трансконсулт - БГ ". Въпросният надзирател, който против сумата от 1 млн. лева е нает от общината да следи дали " Джи Пи Груп " си прави качествено работата, е в действителност много непосредствен със строителната компания.

" Трансконсулт - БГ ", както и обвързваните с него " Трансконсулт - 21 " и " Трансконсулт - 22 " (фирмите споделят един офис и телефони, а притежателите им са в роднински отношения), са постоянни сътрудници на " Джи Пи " в други публични поръчки. Те работеха дружно по Западната дъга на столичното околовръстно, а сега се състезават за Южната дъга. Тандемът взе участие в търговете за автомагистралата до Калотина, за пробива на бул. " Тодор Каблешков ", както и в прекратената при започване на 2016 година процедура за автомагистрала " Хемус ", където обединяването им бе определено за победител. Това, несъмнено, не значи наложително съгласуваност, само че когато една компания е в толкоз доста бизнес инициативи с друга, е мъчно да се одобри, че ще бъде справедлив и самостоятелен надзорник на работата й.

Общината би могла да уточни, че е избрала най-хубавата оферта и няма директна съгласуваност. И двете са официално правилни. Но " забележимите резултати " от ремонта потвърждават, че този избор е можело да бъде много по-добър.

Сега вземете поради, че множеството от тези поправки се случват, тъй като има едни европейски пари, които би трябвало да се изхарчат до 2020 година Очевидно по какъв начин ще се изхарчат, е по-маловажно от въпроса кой ги харчи и кой ги получава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР