Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване ВизиткаБьорн Ску Ейлертсен е

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване ВизиткаБьорн Ску Ейлертсен е
Коментари Харесай

Бьорн Ску Ейлертсен: Важни са хората, а не задачите

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Визитка

Бьорн Ску Ейлертсен е основен механически шеф в Milestone Systems. Като подобен той дава отговор за екипите, които създават софтуера на компанията. В неговото звено работят три екипа от общо 400 души, намиращи се в Барселона, Копенхаген и София. Ейлертсен е част от компанията от 2013 година насам, а длъжността механически шеф извършва от октомври 2016 година Преди това е бил част от разнообразни софтуерни компании, като най-дълго време е прекарал в Microsoft като водач в търговски и механически отдели за Западна Европа, сред 2004 и 2011 година В България Ейлертсен гостува през ноември на конференцията на IT промишлеността за Централна и Източна Европа ISTE.

Компанията

Milestone Systems е производител на програмен продукт за видеонаблюдение. Компанията е учредена през 1998 година и разполага с общо към 700 чиновници. Над 150 от тях се намират в софийския център за разработки на компанията. Българското сдружение " Майлстоун системс България " регистрира 13.3 млн. лева доходи за 2018 година, а световната Milestone Systems – 138 млн. $ доходи и 25.3 млн. $ облага. Върху какви планове работи Milestone сега?

- Една от главните ни действия през днешния ден е да развием корпоративната просвета. Част от това, за което приказвах на конференцията, е точно какъв брой е значима културата и по какъв начин представянето на мениджърите е обвързвано с културата. В момента вършим промени на световно равнище и се сблъскваме с алтернативи, които има при основаването на съответна фирмена просвета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какъв вид алтернативи?

- Дилема е да вземем за пример дали да слагаме фокус върху хората или фокус върху дилемите. Даваме насоки на нашите екипи по какъв начин да се оправят с сходни алтернативи. Друга такава би била дали да слагаме фокуса върху продажбите или това, което произвеждаме.

Какъв е отговорът на алтернативата за индивида или задачата?

- Според мен, доколкото е допустимо, фокусът постоянно би трябвало да пада върху хората. Ние следваме тактика, в която хората са преди всичко. Ключовото в тази ситуация е, че даже гъвкавите способи на работа няма да доведат до кариерно развиване и резултати, в случай че не се фокусираш върху хората.

По отношение на технологии върху какво работи Milestone?

- Става дума по-скоро за композиция от неща. На първо място работим по системите ни за видеонаблюдение. Това продължава да е най-голямата част от бизнеса ни, само че светът се трансформира и към този момент навлизат от ден на ден Интернет на Нещата (IoT) устройства. Работим за това тези устройства да могат да събират данни, които по-късно да се употребяват от нашите клиенти. Към това прибавяме и промяната на наклонността към облачни услуги и превръщането на тези технологии в прагматични и комфортни.

Сред продуктите ви има забавни решения, като да вземем за пример термални камери. От какъв вид клиенти се употребяват услугите ви и какво тъкмо търсят те?

- Може би е значимо да споменем, че ние сътворяваме софтуера, само че не и самите камери. Нашият програмен продукт работи с съвсем всяка камера и датчик в света. Конкретно във връзка с термалните камери - те се употребяват за отбрана на граници или тук-там, където има доста ниска видимост. Често те се комбинират и с други видове камери. Работим с над 150 разнообразни снабдители, които създават драйвери за над 8500 разнообразни вида камери и устройства. Така че клиентите ни могат да употребяват нашия програмен продукт, без значение какъв вид камери имат или от какви се нуждаят за постройката си, за паркинга в мола, за болница и така нататък Това ни дава преимуществото да можем да работим с всевъзможни бизнеси – от полицията до градския превоз. По света другите клиенти употребяват камери за разнообразни неща. Това, което следим сега, е прекосяване от нормалното видеонаблюдение, ориентирано към сигурност на хората и активите, към съчетание на разнообразни датчици, с цел да бъдат усъвършенствани процесите да вземем за пример във фабрика, или пък да бъде подсигурено качеството на производството. Ние желаеме да имаме очи върху всичко – върху фабриката, върху камионите, върху контейнерите. Видеотехнологията изземва простата работа на операторите на машини, само че в същото време им разрешава да се концентрират върху други, по-важни задания. Много компании сменят обичайния ръчен труд с видеотехнологии.

От какъв брой души се състои софтуерният екип на компанията, който управлявате?

- В момента са към 400 души, разпределени в три офиса. Току-що отворихме нов център за разработки в Барселона. Имаме подобен център и в Копенхаген, а от осем години – и в София. Самата компания съществува от 1998 година

Как управлявате екипите поради дистанцията и целите?

- Тук още веднъж става дума за корпоративна просвета. За нас е доста значимо да имаме идентична корпоративна просвета. Когато избрахме България за уголемение да вземем за пример, искахме да сме сигурни, че офисът тук ще се развие съгласно нашите визии. Затова тук пристигнаха хора от офиса ни в Копенхаген, до момента в който течеше развиването му. Не желаеме да имаме разнообразни офиси, в които се случват разнообразни неща и се работи по друг метод. Да, има разлики, тъй като хората са разнообразни и това би трябвало да им бъде разрешено, само че цялостната философия би трябвало да бъде идентична на всички места. Имаме общо 25 офиса по света, отвън тези три развойни центъра.

Начинът, по който работим в компанията, е основан на agile метода. Проследяваме развиването на всеки план измежду нашите 22 екипа, които вършат и така наречен спринтове. Почти всяка седмица обновяваме онлайн услугите и съвсем всеки ден обновяваме драйвърите ни. Имаме огромно портфолио във връзка с софтуера и agile е най-хубавият метод, по който можем да го поддържаме. Едно от нещата, които са същинско предизвикателство в компания с подобен мащаб, е по какъв начин да следиш човешкия фактор. Защото, въпреки да имаш индикатори, които мерят работата, това, което сме научили досега, е, че в действителност agile методът поражда спорове. Проблемът не е, че фирмите се провалят във връзка с развиването на артикули, а във връзка с кариерите на инженерите си.

Какво смятате, че е решението?

- Трябва да преминеш към друга философия на работа. Ние, хората, би трябвало да променим метода, по който виждаме успеваемостта на една компания. От това да сме ориентирани към задания към това да водим хората и да им оказваме помощ да се ръководят сами, да дадем опция на самите екипи да се управляват сами, да преглеждат личната си работа и да разчитат на отборната работа. Това е огромна смяна от парадигмата, която множеството компании следват през днешния ден.

С какво се занимава българският екип на компанията?

- В София имаме 160 души, които работят върху съвсем цялото ни портфолио, т.е. всички мобилни артикули, драйвърите ни за програмен продукт, новите услуги за ръководство, уеб продуктите ни – всички тези неща се вършат в България. Освен това имаме и отдел за поръчкови планове, поддръжка за бизнес клиенти и други. Не става дума за аутсорсинг – тук имаме същински развоен център, който е доста значима част от компанията. Много постоянно получавам позвънявания от хора, които желаят да вършат програмен продукт за нас, или да поемат част от работата ни, само че аз откровено имам вяра, че с цел да имаш компания с ясна просвета, би трябвало да правиш всичко самичък.

Защо избрахте България?

- Силни инженерни експерти, положителни университети, доста умения, обичаи в инженерните науки и, несъмнено, участието в Европейския съюз, което значи, че има дребна културна разлика, без да е безусловно същата. Всъщност методът на управление на компании в Дания и в България е доста друг, само че ние знаехме това още първоначално и успяхме да вкараме нашата просвета като добавка на вашата, а не да я сменяем. Така че нашата работа беше да създадем усъвършенствания посредством нашия опит, а не да вършим клонинг на датския метод на работа. Властта е разпределена и е друга от нормалната конструкция " от горе надолу ", която доста българи чакаха, само че нищо от това не ни изненада. Всичко върви доста добре, даже да лишава време.

Какво е най-голямото предизвикателство пред Milestone на световно равнище?

- Мисля, че са няколко неща. От бизнес позиция имаме комерсиалните войни и икономическото напрежение, което, несъмнено, не е съответно обвързвано с нашия бранш, само че се усеща. Европа е под доста огромен напън и растежът към този момент е стеснен, даже да продължаваме да растем с три пъти по-високи темпове, в сравнение с цялата промишленост. Представяме се добре, като се има поради, че сме световна компания, само че сме изцяло наясно с компликациите, които стоят пред цяла Европа. Това са провокациите на макрониво.

Обратната на тази наклонност е вкарването на видеонаблюдение и видеотехнологии на всички места по света. Вече съвсем всичко, което хората вършат, е образно – от Snapchat до фирмите, които дават от ден на ден услуги посредством видео. Самата технология минава през доста промени, най-много към облачни услуги и хибридни решения. Досега концепцията беше " хайде всички да вървим към облака ", само че към този момент е " дано забележим по какъв начин ще се развият хибридните облачни решения ". Всичко това комбинираме с все по-голямата процесорна мощност, която машините ни даже вкъщи имат. Тази радикална смяна разрешава цялата гражданска война на изкуствения разсъдък и машинното самообразование. Комбиранирането на тези сили значи фокус върху системи, които ще могат да се учат сами – такива, за каквито към момента единствено можем да си представяме.

Третото предизвикателство са персоналните данни и етичното им прилагане. Трябва да имаш доверие, че приложенията, които ползваш, са почтени и транспарантни, че нямат в кода си предубеждения. Не може да не мислиш за тези неща.

Как наподобява бъдещето за технологията на Milestone?

- Бъдещите ни проекти са да бъдем най-големият снабдител на видеорешения за фирмите. Не особено за компании в областта на видеонаблюдението, само че за всички по света. Ние сме разнообразни от съперниците си на пазара. На първо място, не считаме, че имаме всички отговори. Правим това, което вършим добре във връзка с видеософтуер и решения, само че по този начин, че след това той да може да бъде развъртян от външни разработчици. Коя е последната бизнес книга, която бихте предложили?

- Това допуска да съм я дочел, тъй че Leadership Pipeline на Ром Чейрън, Стийв Дротър и Джим Ноел. В нея се споделя точно по какъв начин да преминеш от това да си управител към това да си водач. Именно за това ще приказвам и през днешния ден – по какъв начин да развиваш хората, които работят за теб.

За какво употребявате най-вече смарт телефона си?

- Имейли. Използвам телефона си много непретенциозно. Друг е въпросът, в случай че ме попитате за таблета ми, който употребявам за филми, сериали и всичко друго, което мога да върша в самолети и по летища, където извозвам много огромна част от времето си. Възможността да сваляш цели сериали в Netflix промени играта за мен.
Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР