Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Виктория Георгиева печели състезание

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Виктория Георгиева печели състезание
Коментари Харесай

Babies on the road

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Виктория Георгиева печели съревнование по планинско колоездене, до момента в който е бременна с Ида, а Нели Николова не се тормози да спи на палатка на фестивала " Въздухария " с шестмесечния си наследник. Двете са създателки на блога " Бебета на път " ( Babies on the road ), отдаден на пътуването с бебета и деца до 3-годишна възраст, като дават потребни препоръки от персоналния си опит на мобилни майки.

Нели Николова и Явор

Главните настоящи лица в блога са Явор - синът на Нели, роден през март 2017 година, и Ида - дъщерята на Вики, родена през октомври 2016 година

Пълните с красиви фотоси фейсбук и инстаграм сметки на плана внушават, че пътуването с бебе може да бъде занимателно и осъществимо прекарване за цялото семейство.

Нели е един от създателите на ресторанта за сезонна и местна храна " Багри ", а Вики е правист по специалност, обича пътешествията и рисковите спортове. И двете са от този вид супержени, които умеят да балансират сполучливо сред голям брой функции едновременно.

Отскоро са майки, само че това не ги стопира да пътуват по света и у нас, към този момент съпроводени от децата. Убедени са, че животът на една жена не стопира сега, в който тя забременява и става майка. За тях пътуването с бебе не е " невъзможна задача " или осуетяващ почивката фактор, а по-скоро ново предизвикателство. Досегашният им опит сочи, че са нужни единствено предпочитание и задоволително добра организация.

Прекалено прецизните проекти и графици им се виждат сложни за съблюдаване по време на път с дете и могат да основат ненужно напрежение. Опитват се по-скоро да се настроят към концепцията, че проектите по време на пътуването могат да претърпяват промени от време на време и че това не всеки път е неприятно. Може и да не съумеят да видят петнайсетте набелязани в листата забележителности за общо трите дни в Барселона, само че за сметка на това да прекарат незабравими моменти със фамилията.

Според двете млади майки един от най-големите легенди е, че пътуването се отразява зле на бебето поради смяната в ситуацията. Нели и Вики споделят, че по-решаващо за чувството за сигурност на дребните деца е наличието на родителите.
Виктория Георгиева и Ида

Първото си пътешестване Явор, синът на Нели, прави, когато е единствено на 40 дни. На въпроса кое я е предиздвикало да се престраши да пътува с толкоз малко бебе, дава отговор: " Няма да не помни една жена, с която се срещнах в Куба преди няколко години. Разказа по какъв начин преди време е пътувала с бебето си с кола от Канада през цяла Южна Америка. И това в години, когато не е имало еднократни пелени и други " екстри ". Представих си кола с веещи се изпрани пелени и си споделих: " Значи в действителност можело! " И ето ме през днешния ден с бебе, " навъртяло " над 12 000 км. "

" Най-учудващото нещо, което към този момент са ме питали няколко пъти, е " Ще вземете ли бебето с вас ", което за мен е необичайно – за бебе на няколко месеца съгласно мен се подразбира, че постоянно е там, където са и неговите родители. Досега нито един път не сме съжалили, че сме тръгнали на път дружно с Ида ", споделя Вики.

Близките и на двете първоначално били учудени от желанието им да тръгнат на път с бебе, само че в този момент даже и непознати им се радват и ги заговарят, когато ги срещнат: " Няма да не помни по какъв начин всички ме изгледаха, когато потеглих на морето сама с тримесечния Явор. Но след това свекървата се хвали с мен! А неотдавна една баба от Разложко се зарадва, когато ме видя сама на път с него, и сподели: " Малеееей, ма тез новите майки - огромна работа са! "
5 МИТА ЗА ПЪТУВАНЕТО С БЕБЕТА:

1. " Колкото е по-малко бебето, толкоз по-трудно се пътува с него. "
2. " Колкото повече пораства детето, толкоз по-трудно се пътува с него. "
3. " На път децата се разболяват. "
4. " Почивката с детето не е отмора. "
5. " Бебето така и така нищо няма да разбере. "
Q&A

Кои съгласно вас са главните правила на пътуването с бебета и дребни деца?
В.: Независимо от възрастта, съгласно мен има едно главно предписание и то е, че би трябвало да се подготвиш най-много душевен, че нещата може и да не вървят идеално по проект и че това е ОК. Много е значимо да не се основава ненужно напрежение – колкото по-лежерно се настрои човек, толкоз по-добре. Съобразяването с детето е неизбежно и това се учи в крачка – да не се преумори, да не му доскучае.

Н.: Най-важното не е да се създадат проекти и описи със забележителности. Фокусът се измества върху потребностите на бебето, да вземем за пример - в случай че в този момент му се спи, можем да поспрем в някой парк и да се излегнем да починем на тревата, а в случай че му се пълзи, би трябвало да намерим заведение с уместно пространство, където да опънем одеялцето, което постоянно носим с нас на път. Това не значи, че родителите не могат да се любуват на почивката. Просто би трябвало да са наясно, че проектите могат да търпят промени.
10 БЕБЕШКИ ПРОДУКТА ЗА ПЪТУВАНЕ:

Сгъваема бариера за легло. (Например марка Cangaroo)

Несесер за баня с разделения с цип (много комфортен за бебешки ножичка, крем и други, с кукичка за непосредствено окачване в банята). (IKEA)

Сбруя за стол. (Gro)

Комплект за хранене на открито. (Suavinex)

Одеяло за пикник (удобно при пътешестване с кола - може да се опъне на всички места, където има задоволително място и да се пусне детето да повърви). (Decathlon)

Еднократни лигавници и завивка.

Носилка (може на тил, може всевъзможни разновидности - от българския онлайн магазин " Рошаво " ).

Слинг.

Приставка за готвене на пара. (IKEA)

Комбиниран апарат за готвене на пара и блендер. (Philips Avent)
Как приготвяте на багажа на бебето? Имате ли някой трик?
В.: На фейсбук страницата си сме споделили един доста удобен метод за нареждане на багажа – отвесното прегъване на облекла. Пести много място. С колата пътуваме с цялостен догоре багажник, само че преди седмица летяхме до Испания единствено с ръчен багаж. Най-важните неща, които постоянно взимаме на път с Ида, са: базов комплект облекла за всевъзможни условия, документи - за пътешестване в Европейски Съюз е нужен единствено паспорт, аптечка (посъветвайте се с педиатъра какво да сложите в нея), лигавници, пелени, покривка, шапки. Може би най-голямата " тъга " са облеклата – бебетата се цапат доста, по тази причина последвам правилото да има по два комплекта облекла, подобаващи за сезона за всеки ден, плюс най-малко една връхна дреха и най-малко два комплекта по-плътни облекла - за всеки случай. Удобството е преди всичко – облекла, които са се потвърдили като лесни за обличане и удобни за детето.

Когато имаме повече място, взимаме и неща, които биха ни основали спомагателен комфорт – да вземем за пример носим си сбруята за стол. Предвиждаме и храненето на детето - за Барселона бяхме взели кошница за готвене на пара от ИКЕА и си купувахме зеленчуци и плодове от пазара, с които правехме разнообразни пюрета на Ида в жилището. Носехме й лъжичка и виличка. Ако вървим на планина, гледаме да предвидим разнообразни неща, които няма от кое място да купим там - ножичка,термометър, крем.

Н.: Нещо в допълнение, което ние подготвяме постоянно, е сгъваема бариера за легло. А за предпазване на храната употребяваме торбички за храна многократна приложимост - мият се в миялна и се запечатват с цип! Подходящи са и за готвене на пара.

Как да занимаваме бебето по време на път с кола?
Н.: В колата постоянно пускаме на Явор детски песнички. Помагат, когато е раздразнителен. Нещо доста практично, което неотдавна започнахме да употребяваме, е органайзер, който закачаме на гърба на предната седалка. В него държим разнообразни неща, които е хубаво да са ни подръка по време на път - вода, пелени, залъгалка, аварийно боди.

В.: Когато тръгнем на път, подготвяме на Ида обичана храна и играчки, с които скоро не си е играла, различен път взимаме някоя играчка назаем от другари - значимото е да не са играчки, с които е привикнала да си играе всеки ден, с цел да й е по-интересно. Обмисляме скоро да създадем едно събитие за правене на играчки на път. Наскоро направих на Ида една дрънкалка от шише вода - вързах му панделка и сложих вътре шепа ориз. Беше й доста забавно! Като цяло децата обичат да си играят с движимости, които ни виждат да употребяваме. БЛОГОВЕ, КОИТО ГИ ВДЪХНОВЯВАТ

http://www.lamartinia.com/
http://www.parentland.bg/
http://lifebitesblog.com/
http://www.scarymommy.com/
https://travelmadmum.com
https://www.wrapyouinlove.com/
По принцип колкото повече време от пътуването прекара детето в сън, толкоз по-добре за всички – когато е допустимо, се опитваме да планираме пътуването по този начин, че да съответствува с часовете, в които то всекидневно спи. Нещо доста значимо, което ми хрумна във връзка със студения сезон - коланите на детето би трябвало да са контролирани добре, тъй че да няма никакъв празен ход – в случай че детето се сложи в столчето, облечено с дебело пухено яке или космонавт – наподобява, че сте стегнали коланите, само че при удар дрехата ще се компресира и има заплаха детето да изхвърчи от столчето.

А при пътешестване със аероплан?
В.: Наскоро летяхме с Ида за пръв път – полет до Барселона и назад (около два часа и половина в посока). Направи ми усещане, че на всички места хората бяха доста услужливи, не чакахме на опашка, помагаха ни с детето. Компаниите нормално имат политика да дават някакви привилегии на пътуващите с дребни деца - в нашия случай за дете под 2 години с WizzAir имахме право на предпочитано качване на борда, спомагателна чанта персонален багаж и сгъваема детска количка (тип чадър) или кошара, одобряват и сгъваемо бебешко легло от плат. На летището си бяхме разпределили функциите с бащата на Ида - единият беше виновен за детето, а другият за багажа, самолетните билети и документите. Дори да не ползвате носилка, горещо ви предлагам да обмислите да вземете такава за полета - на летище е напряко скъпа! А и в някои музеи в чужбина не пускат да се влиза с количка.

Полезен съвет, който несъмнено всички са чували, е на политане и кацане на детето да се предложи нещо за пиянство. От самото сукателно придвижване налягането се изравнява по-лесно. По време на самия полет няма по какъв начин да се съобрази часът на потегляне със съня на детето, нито пък да се вършат почивки от пътуването. Ида, спа без въобще да се разсъни при политане и кацане. Но би трябвало да си квалифициран, че може и да има мрънкане и рев в даден миг. Добре е да раздвижвате детето, когато е безвредно да си без колан. Пригответе играчки и занимания, с които да го забавлявате, нещо обичано за ядене.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

НЯКОЛКО ЛЕСНИ МАРШРУТА ЗА ПЪТУВАНЕ С БЕБЕ Институт по зоология БЪЛГАРИЯ:

Уикенд в Разложко: Задължителна първа спирка по маршрута за Нели и фамилията й в този район е отсядането в къщата за посетители на Дешка в китното село Горно Драглище (на 10 км от Банско). С радостното си въодушевление, пеенето на национални песни и преобличането в обичайни носии (имат и бебешка!) за вечеринката тя съумява да потопи хората в един друг свят. Задължително е да се опита и домашно приготвения нафпавок (традиционен бански специалитет от свинско месо). Не е за изпускане и визитата на парка за танцуващи мечки в Белица - бебетата сигурно ще се впечатлят от околните срещи с горските животни. На идващия ден може да се избере сред разходка до хижа " Яворов " и невероятната панорама към Рила и Пирин или посещаване на минерален басейн в село Баня.

Лятна отмора в Стара планина: Габрово, Етъра - където с изключение на занаятчийските работилници има и хубави поляни за пикник и отмора с бебо, местността Узана и Природен парк " Българка " - идеално място за разходка с бебе, с леки пътеки и красиви гледки. Има доста хижи и хотели и е уместно за пренощуване на чист въздух.

Априлци - екопътека " Видимско пръскало " е лека и приятна за разходка с бебе. Минава се за към два часа/
два часа и половина в посока. За по-големите запалянковци - разходка до хижа " Плевен ". Макар и много стръмно, изкачването е единствено един час, а за премия има спираща дъха панорама към връх Ботев. Има прелестни поляни за пикник, вкусна храна и две огромни отзивчиви кучета - Бела и Карузо. На връщане към Априлци се намира и новия горски комплекс " Гората ", където оферират места за игра за по-големи деца и илюстрации на диви животни, както и пейки за пикник.

Рилски езера – преходът до тях е елементарен и наличен. Може да се спи на хижата първия ден, а на другия да се обиколят езерата. Колите могат да се оставя на х. " Вада ", оттова да се мине през хижа " Ловна " - до новата хижа (около 4 часа с постепенно темпо).

Попово езеро в Пирин – може да се стигне с въжен превоз до хижа " Безбог ", след което разходката до езерото лишава към час и половина по относително равна пътека.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР