Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Виктор Ангелов, който с

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Виктор Ангелов, който с
Коментари Харесай

Ново място: БДС

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Виктор Ангелов, който с заведенията за хранене си Chef´s печели три пъти купата " Ресторант на годината " на " Бакхус " и който оглавяваше журито на MasterChef България, отвори ново заведение.

Този път за изненада на всички известният готвач отваря място за бързо хранене. Целта му е да оправдава българската скара и да сътвори български fast food, само че с акцент върху качеството – " без консерванти, набухватели, оцветители, стабилизатори ". БДС – абревиатурата на Балкански деликатеси на скара, отвори порти на 6 септември и незабавно провокира опашка на тротоара на ул. " Раковски " (номер 96). Цялостната стилистика на интериора и опаковките е ретро с мигане към остаряла София.

Предлага се главно скара, като с изключение на свински има и напълно телешки кебапчета и кюфтета. За вегетарианците разновидността е кюфтета от фасул с японска галета (панко), съгласно Виктор Ангелов тя е по-добра. И, несъмнено, салати – неизменимата шопска, само че с печена чушка. Салата от фасул и печена чушка със самардала. Супите се подготвят два пъти дневно, с цел да има прясно приготвена до вечерта. Шкембе супа, доматена, пилешка и таратор.

Бургерът с самун, който се пече особено за БДС в остаряла пекарна на пещ на бул. " Дондуков ", е от брашно без добавки и единствените съставки на хляба са квас, брашно, сол, захар, олио. Лютеницата също се подготвя особено за заведението в старозагорско село. " В нея има единствено домати, печен патладжан, печена чушка, сол, захар, олио. Дори не е пържена, а готвена на вакуум на 65 градуса. Няма нишесте, моркови и сходни ", споделя Виктор Ангелов.
Мястото е относително малко и няма маси, единствено висок барплот. Предполага да си вземете храната за у дома или офиса. Идеята е БДС да се трансформира във верига.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Q&A
Виктор Ангелов, готвач и ресторантьор

Защо решихте да отворите заведение за бързо хранене?
Дадох си сметка, че моите два ресторанта, които са висок клас, надлежно са за публика от не повече от 5000 души. А в София живеят към този момент два милиона и е несериозно да предлагам артикул единствено за 5000 от тях. Отдавна желая да основа нещо по-достъпно и разпознаваемо, само че, преди всичко, 100 % качествено, с хубави съставки.

Как избрахте менюто?
Кюфтетата и кебапчетата са типични за българския усет, само че за жалост добиха неприятна популярност през последните години, тъй като задачата до момента постоянно е била цената да е ниска. Издигнах ги в фетиш, съгласно мен това е българският фаст фууд.

Какво харесват българите, вие имате към този момент 25-годишен опит?
Хората са зажаднели за нещо същинско и за артикул, зад който някой застава с името си и подсигурява, че е добър. Противно на схващането, че би трябвало да се продават евтини неща за всеобщата публика, последните три седмици потвърдиха тъкмо противоположното - виждате опашката. Хората ценят качеството, кебапчетата и кюфтетата, които разработихме, са съвършени по наличие и технология, не е просто, само че и по тази причина не са евтини.

Казвате, че хората са зажаднели, по какъв начин утолявате жаждата им?
Освен качествена храна имам и качествени питиета. Например лимонадата е изцяло същинска: фреш от лимон, оцветена с шафран, подсладена със захар, а не аспартам. Айрянът е на държавната компания " Елби ". Направих дегустация на сляпо и от девет питиета избрах техния, без изобщо да знам какво пия. Виното го създават мои близки другари, подсигурявам, че употребяват положително грозде. Бирата е " Шуменско ", тъй като това е най-хубавата от остарялото време, към което препраща цялостната визия на БДС.

Каква е идната стъпка?
В момента създавам втори обект към НДК и съм в договаряния за трети. Искам БДС да се трансформира във верига.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР