Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Тайе Селаси събира сили

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Тайе Селаси събира сили
Коментари Харесай

Глас от новия свят

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Тайе Селаси събира сили за следващото изявление по време на визитата си в България. Срещата с нея е особена, защото тя е публицист на кръстопът. Селаси не е създател, който може да приказва с часове за огромното си творчеството, а сполучлив дебютант, който има подозрения дали ще успее да отговори на упованията.

Поводът е романът " Отивам си е възвратен глагол " (изд. " Жанет 45 ", превод Бистра Андреева), който преди пет години излезе на англоезичния хартиен пазар като Ghana Must Go – поетична книга, чието заглавие идва от името на една политическа акция от 1983 година - тогава Нигерия желае да лиши от право на престояване в страната едномилионното ганайско население. Без да е очебийно автобиографичен, романът поражда паралели с персоналната история и философия на писателката.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Работата на Селаси, родена през 1979 година в Лондон и отраснала в Бостън в ганайско-нигерийско семейство, до момента в който двете страни са в спор, е обсъждана и в подтекста на истинските й разбирания за хората от африкански генезис. Според нея може да не си " мултикултурен ", а " мултилокален ", а в есе от 2005 година тя вкарва понятието " афрополит ", с цел да опише африканците, които живеят в огромните градове, запазили са своите корени, само че възприемат себе си като жители на света.

" Винаги пиша сама, а до момента в който съм на турне с тази книга, съм непрекъснато измежду хората – тъй че повече персонално време е сигурно нещо, което ми липсва. Има самотност както в процеса на показване, по този начин и в процеса на основаване на една книга. " В думите й има по едно и също време убеденост, само че и леко съмнение и признателност, че прозата й стига толкоз надалеч и до толкоз доста хора.

" Реакциите, които " Отивам си е възвратен глагол " провокира, построяват избрани упования към идващия разказ – това също тежи. Когато си потопен надълбоко в работата си, разсейването става все по-малко, само че в тази ситуация с втората книга ми лиши към година и половина писане, до момента в който намеря този глас, който желая да последвам и да води сюжета. Отне толкоз време точно поради тежестта на упованията. " Но съгласно Тайе да намериш верния глас и звук също носи своите провокации. " Това значи, че всички останали хрумвания отпадат встрани. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Става ли фактически литературната сцена по-приемащо място за създатели с по-сложен генезис и нетипични истории?

" Светът на издателите и светът на читателите са две доста разнообразни вселени. В множеството случаи издателите са най-вече от групата на " белите мъже ", които, видяно световно, да, от ден на ден се отварят към създатели от различен профил. Но би било наивно да твърдим, че издателският бизнес е станал коренно по-демократичен. " Това значи ли, че читателите също се интересуват от разнообразни гласове? " Честно казано, не ме интересува, споделя тя през смях. Разглеждам читателите си просто като човешки същества. "

Ако желаеме да навлезем в света на западноафриканските имигранти в Съединени американски щати, Тайе Селаси предлага романа Americanah на нигерийския публицист Чимаманда Нгози Адичи. Ако желаете да се разноските из улиците на Лагос, тогава би трябвало да прочетете Every Day is For the Thief на Тежу Кол. Намира, че актуалният фамилен живот в Нигерия е извънредно добре синтезиран в Stay With Me на Айобами Адебайо. А контузиите на децата, които са принудени да вземат участие във военни дейности, са достоверно предадени в Born on a Tuesday на Елнатън Джон. Тайе не мисли, че романът й може да се причисли към тези книги, защото не се занимава с геополитика, а най-много със фамилни тематики.

Вече е била веднъж в София, само че се усеща, че спомените й не са толкоз образувани единствено от това, което е видяла - една от обичаните й книги през последните години е " Каквото ти принадлежи " - мощно коментираният разказ на обвързвания с България американски публицист Гарт Грийнуел. " Имаше места, които не си спомнях от първото си посещаване в България, а от книгата на Гарт. " В момента чете " Физика на тъгата " на Георги Господинов. Докато приказва за двамата, тя го прави с необятна усмивка и възторг.

" Не бих желала да съм ученичка на самата себе си – обичам да проучвам работата на други създатели, само че моята - не. " Наскоро докторант й праща дисертация, основана на " Отивам си е възвратен глагол ". Тайе взема решение да не я чете, защото се притеснява, че това ще скапе връзката й със личната й творба. " Винаги има нещо магическо и особено, когато пишеш и в действителност се получава. Усещам, че в случай че мисля прекалено много за себе си, нещо от тази магия ще изчезне. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР