Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Пълно е с мотивиращи

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Пълно е с мотивиращи
Коментари Харесай

Ах, тази неокласика

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
" Пълно е с мотивиращи цитати " Не се отхвърляй! ". Не знам по какъв начин се отказваш, даже си мисля, че имам уплаха от самата мисъл за отричане ", гласи един от последните статуси на пианистката и композиторка Мария Каракушева.

Тя не наподобява като човек, който би изоставил концепция: без значение по какво работи, тя знае какви ще са идващите няколко хода. У нея има здравословна упоритост и перфекционизъм, който не изключва спонтанност. Всеки път, когато приказва за работата си, тя го прави с фрази, които към този момент са минавали през мозъка й – у нея няма съмнение коя е тя като актьор или какво тъкмо се пробва да съобщи на публиката. Резултатът от тази фокусираност е първият й независим албум.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На 30 октомври в Music Jam тя ще показа Hearteclipse, девет композиции, въодушевени от постепенната й убеденост освен като музикант, само че и като създател. Албумът е от дребното български образци за неокласика и прекомерно допустимо първият, който е основан от жена тук – привличането на внимание към дамите създатели в страната за нея е идея и се надява акцията към плана да стартира диалог за това.

Освен представянето му концертът ще предложи втора част, в която тя ще подели сцената с електронния актьор Иван Шопов. Срещаме Мария по време на къса аудиенция в студиото му, с цел да довършат някои от версиите на композициите, преди да последват още подготовки. " Ще ти обърна едно пиано първоначално, за засилка ", споделя Иван на мъчно разкодируем музикантски език. И двамата мислят за музиката образно – той си я показва като цветове, тя постоянно вижда композициите като къси филми и картини.

Илюстрация
Мария Каракушева и Иван Шопов

Увеличаване

Мария Каракушева и Иван Шопов

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

За нея е извънредно значимо да не се повтаря. " Всяко събитие би трябвало да е особено, да надгражда концепцията на предходното. Публиката те прави оценка най-вече, когато не й предложиш нещо преекспонирано ", споделя Мария сякаш в контрастност с откритото схващане, че аудиторията реагира топло, когато й се предложи нещо доста добре одобрено. Родена е през 1985 година, свири на пиано от петгодишна, а на дванадесет прави първия си солов концерт. Както на сцената, по този начин и в студиото тя има любознание да опитва във всевъзможни направления. " В един съвършен свят денят ми щеше да е 52 часа. "

Но по кое време Мария схваща, че може да не е единствено реализатор на непозната музика? Благодарна е на класическото си обучение и дисциплината, която е придобила, само че добре познава риска то да те остави без никакво свободно време за мислене оттатък нормите. Подобно излизане от удобната зона се случва преди 10 години, когато взе участие в първия си кросоувър план - дружно с диджея и създател на " Метрополис " Ясен Петров тя прави формата Classic in the House, в който те съчетават електронна и класическа музика. Следва Classic in the Jazz с Момчил Атанасов, а най-голяма независимост в преаранжирането тя има в Grace on Air, план, в който извършва добре познати песни дружно с оперната певица Пламена Гиргинова.

" Когато изолираш вокала, все едно пишеш изцяло друга музика от истинската, тъй че тогава с единия крайник стъпих в концепцията да направя нещо авторско ", споделя Мария, която намира в композирането и цялостно себереализиране. " В този развой съм 110% себе си, в това число на сцената. Всеки пианист извършва едно творби по друг метод, а когато свириш нещо, което си написал, пресъздаваш в действителност цялата палитра от страсти. " След премиерата на Hearteclipse Мария ще насочи напъните си към концепция, която я вълнува от известно време – организация от дами, която да оказва помощ на други дами в реализирането на изобретателните им проекти. Повече за менторската самодейност ще стане ясно в околните месеци.

Това, че неокласиката е относително непозната като създатели и идея на необятната аудитория, тя дефинира като " нож с две остриета " - може да донесе както непредубедени реакции, по този начин и недоумение. " Подсъзнателно с албума може би съм направила нещо, което на мен ми липсва. Като цяло мисля, че на българската сцена има потребност от повече многообразие, повече опция , повече неща оттатък общия звук , споделя Мария. Не желая да сътворявам творби самоцелно, те би трябвало да допират публиката. " Публиката е дума, която загатва постоянно. Колко постоянно мисли за нея, до момента в който работи в студиото? " Да, мисля за нея, защото в тази ситуация аз не съм единствено композитор, само че и реализатор на музиката. "

Част от " самообразованието " й през годините е слушането на от ден на ден модерни композитори – Ерик Сати (1886-1925), който й е образец за силата на минимализма в музиката, Лудовико Ейнауди, Нилс Фрам, а последното й изобретение е Илдур Гунадотир, основала саундтрака към " Жокера ". Казва, че в никакъв случай не е страдала от някакъв консерватизъм и не е мислила модерните изразни средства за по-нисшестоящи. " Точно противоположното. " В работата с хора оттатък класическата рамка тя вижда опция да внесе нови детайли в работата си и друго мислене. " Трябва да се спускаме по вълната на това, което ни вълнува. Все отново би трябвало да сме в звук с времето, което живеем. Като всяко нещо класиката също еволюира. "

Мария Каракушева показва Hearteclipse дружно с Иван Шопов, Quarto Quartet и образния актьор Петко Танчев на 30 октомври в клуб Music Jam от 20 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР