Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Още по темата Нагоре

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Още по темата Нагоре
Коментари Харесай

Повелителят на пчелите

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Още по тематиката
Нагоре по информационната стълба

Владимир Стоилов, ръководещ шеф на медийната организация Wavemaker, пред " Капитал "
17 авг 2018
Любопитният инженер

Мирослав Гечев, шеф стратегическо развиване в " Телелинк бизнес сървисис "
3 авг 2018
Предприемачът без его

Съоснователят на Enhancv и победител в Next Generation 2018 Волен Вълков пред " Капитал "
29 юни 2018 Профил

Заради фантазията си да ръководи аероплан Сергей Петров приключва " Авиация " в Техническия университет в София. След събитията от 11 септември обаче държавните поръчки за образованието на водачи са спрени и Петров взема решение да се пренасочи в друга сфера. Започва работа първо като управител планове в компания за уеб дизайн, а по-късно и в софтуерната Axway. В негова същинска пристрастеност се трансформират технологиите, нововъведенията и методът, по който могат да подобрят живота на хората. Така новият му път стартира от програмата " Космически провокации ". Обучението го води и до Singularity University в Съединени американски щати, където се ражда концепцията за опазването на пчелите, която след това трансформира в бизнес и през 2015 година основава компанията Bee Smart Technologies. Сергей Петров е измежду финалистите в тазгодишното издание на състезанието за млади бизнесмени Next Generation, проведен от " Капитал " и " Кариери ". Компанията

Българската " Бии смарт текнолоджис " създава композиция от хардуерни и софтуерни решения, които се внедряват в пчелния кошер и оказват помощ на пчеларите да получат информация за положението му. Продуктът на компанията съставлява дребен компютър, който през датчиците си засича температура, влага, пренасяне и акустичен разбор на честотата, с която жужат пчелите. Разработката е ориентирана към некомерсиални пчелари и досега е събрала 400 хиляди евро вложения от бизнес ангели и фонда NEVEQ. Какъв беше професионалният ви път, преди да основете лична компания?

Започнах да работя още когато бях в гимназията. Тогава бях Project manager в компания за уеб дизайн. Впоследствие започнах работа в компанията Axway, където главната активност беше имейл отбрана и несъмнено прекачване на файлове, и по този начин навлязох в софтуерния бизнес. Там прекарах към 6 години и започнах да диря нови провокации. Тогава попаднах на просветителната стратегия " Космически провокации ", проведена от Райчо Райчев от EnduroSat. Две години подред учих с екипа и предложих на Райчо да създадем дружно план. Заснехме България от 30 км височина с балон. От този миг се родиха и други хрумвания като стратосферна совалка и дребните спътници, които EnduroSat развиват сега. Оттам се възпламени желанието ми да работя в по-иновативни компании, които се занимават с технологии и имат късмет да трансформират света.

Така през 2013 година стигнах до Singularity University в Съединени американски щати, който се занимава с експоненциално разрастващи се технологии и тяхното внедряване в бизнеси, които могат да оказват помощ на човечеството. Това беше и курсовата ми работа - да измисля план, който да помогне на най-малко 1 милиарда души в идващите 10 години. След като приключих програмата, се върнах на работа за няколко месеца в Axway, само че усетих, че към този момент ми е скучно там. Исках да имам личен бизнес и си дадох време от 1 година, в която да изчистя концепцията си.

Как се роди концепцията за план, обвързван с опазването на пчелите?

Идеята за план в помощ на пчелите постоянно се е въртяла в съзнанието ми, само че когато аплайвах за Singularity University, трябваше да изпъкна с автентичен план и в този миг взех решение да я разпиша в детайли. Моят план беше за това какво би представлявало пчеларството на бъдещето и по какъв начин може да помогнем на пчелите да запазят устойчивото развиване на аграрната промишленост и надлежно да има какво да ядат хората. Проектът ми завоюва цялостна стипендия и след това взех решение, че тази концепция би трябвало да се трансформира в бизнес, тъй като се оказа наболял проблем, за който промишлеността търси решение.

Какви бяха първите стъпки от основаването на започваща компания?

В продължение на една година усилена работа трябваше да си дам сметка какъв ще бъде бизнесът ни, какво и по какъв начин ще продава, какъв ще бъде екипът, каква ще бъде нововъведението, която да внедрим, какъв ще е продуктът, какъв брой ще коства, по какъв начин ще стигне до клиентите и доста други неща. Затова чак началото на 2015 година основах компанията за да получим инвестиция, тъй като развиването на хардуер е скъпо. Инвестицията ни беше нужна, с цел да си създадем първообраз и да го закараме на полеви проби в Съединени американски щати. Впоследствие потърсихме и по-голяма инвестиция, с цел да може прототипът да се трансформира в артикул и бизнес.

Колко общо вложения имате досега?

Към момента сме получили малко над 400 хиляди евро. Първият рунд беше обезпечен от вложители от благ клуб в България, в който вземат участие 20 души, които търсят по какъв начин да оказват помощ на дребния бизнес и нормално влагат дребни суми. Впоследствие в нас повярва и фодът за рискови вложения NEVEQ, които вложиха 315 хиляди евро, и в този момент търсим нов рунд на финансиране.

Как се промени бизнес проектът ви от 2015 година до момента?

Компанията потегли с концепцията да бъде от изгода на огромните пчелари. Тогава си мислехме, че по този начин ще можем да помогнем на най-големите промишлености, като внедрим нашата технология. Оказа се обаче, че те са в доста комфортно състояние, защото пчелите са малцина, а на фермерите им би трябвало тяхното опрашване. В действителност, където пазарът на опрашването не е обслужен, т.е. има по-малко пчели, в сравнение с са нужни, пчеларите могат да избират изискванията си. Това беше първата ни и най-голяма сериозна фаза, тъй като се оказа, че пчеларите предвиждат какъв брой тъкмо активи ще изгубят и надлежно си подвигат цените. В такава действителност не е елементарно да позиционираш артикул, който осъществя спестявания.

Затова взехме решение да се пренасочим към всевъзможен тип пчелари, най-много некомерсиални, за които това не е главен приход. Когато задоволително доста хора влязат на този пазар и опрашването се трансформира в платена услуга, тогава към този момент и ние ще отидем към комерсиалните пчелари.

А самият артикул по какъв начин се промени?

Първите прототипи, които закарахме в Съединени американски щати, бяха устройства, които тежат 7 кг, стоят отвън кошера, връзват се с доста кабели. Впоследствие се фокусирахме върху това да създадем все по-малко устройство, което се прибра в една дребна кутийка. В началото имаше датчици, които влизаха вътре в кошера, а самото устройство беше на открито.

Сега го сведохме до един дребен компютър, който е кадърен да засича разнообразни събития през датчиците си - температура, влага, пренасяне и акустичен разбор на честотата, с която жужат пчелите. Следим жуженето им през цялата година и го проучваме и по този начин оказваме помощ на пчеларите да схващат какво се случва с кошерите и има ли потребност да се намесват и да ги отварят. Тъй като в кошера се образува екосистема, която не е добре да се нарушава и непрекъснато да се ревизира дали всичко е наред, посредством устройството пчеларите ще се намесват единствено тогава, когато в действителност има проблем.

Колко клиенти и продадени устройства имате досега?

Започнахме да продаваме през второто тримесечие на 2017 година, защото беше доста значимо да преминем всички процеси по сертификация и да се съобразим със закона. Отначало започнахме надалеч по-скромно, в сравнение с си представяхме, само че до края на тази година целим да продадем устройство номер 1000. Както и с всичко друго, хардуерните артикули имат потребност от повече време и всеобща комерсиализация. Чрез сключването на подобаващи партньорства и доразработване на веригата за доставки, за която и търсим инвестиция сега, считаме да реализираме експоненциален напредък на продажбите в идващите години. Имаме клиенти от 5 разнообразни континента, най-много в Съединени американски щати, както и в Австралия, Израел и други

Какви умения е належащо да имате като изпълнителен шеф на компанията?

Моята персонална цел е екипът да бъде по-квалифициран от мен самия. Не наемаме хора, които би трябвало да образоваме, тъй като към момента градим ядрото на екипа. Работа ми е да групирам верните хора, да ги стимулирам и да си харесват работата. От мен потегля концепцията за това по какъв начин да се развива компанията, само че дружно целия екип решаваме дали е подобаващ пътят и по какъв начин ще създадем измененията.

От какви експерти е формиран екипът на компанията?

Имаме CTO, хардуерен експерт, маркетинг, финанси и бизнес умения. Имаме и един сътрудник австралиец, който от клиент се трансформира в шеф " Бизнес развиване " на компанията. Устройството ни му оказа помощ да открие сериозен проблем в кошера си и по този начин той се впечатли по какъв начин работи и ни предложи да е наш представител в Австралия.

Срещате ли компликации с намирането на фрагменти?

Трудно е намирането на хора, които се занимават с хардуер, тъй като в България тази промишленост не е добре развита още. Но в последните години интернационалните компании, които започнаха да развиват такива артикули в България, успяваха да върнат фрагментите, които допреди това работиха в чужбина.

В софтуерната промишленост има доста огромни компании, които стават забавни за младите експерти и им оферират условия, с които стартъпите не могат да се борят. При започващите компании е значимо да приказват за по-романтичната част на бизнеса, по какъв начин той ще промени средата. Ние не можем да предложим огромни заплати, бонуси или спомагателни облаги. Предлагаме опция да употребяват уменията си за устойчивото развиване на човечеството.

Какви са провокациите, с които се сблъсквате в работата ви?

Най-голямото предизвикателство е да си правиш оценка от какви запаси имаш потребност и от какво имат потребности евентуалните ти клиенти. Това е проблем в международен мащаб - хората, които стартират нови планове, не си дават сметка какво тъкмо би трябвало да построят. Ние знаехме, че би трябвало да имаме умна система, и започнахме да я тестваме с пчеларите, само че не идентифицирахме кой тъкмо сегмент от пчеларите ги интересува. Проблем е и бързото придвижване на компанията и плана - би трябвало бързо да се проваляш, да експериментираш, да валидираш концепциите с клиентите и да се учиш от тях. И това е непрекъснат цикъл, който не стопира.

Как виждате компанията и себе си в бъдеще, какви са задачите ви?

Целта ми е да направя нещо свястно, което оказва помощ на хората. Както сподели Ивайло Пенчев от Walltopia: " Единственият метод да бъдеш стабилно благополучен е да бъдеш от изгода на другите. " Аз доста имам вяра в това и мисля, че е и моята мотивация.

За компанията чакам да се наложим като най-хубавия софтуерен снабдител на услуги, свързани с пчеларството, и да спомогнем посредством технология прекъсването на смъртността при пчелите, като по този начин ще помогнем с изключение на на разнообразни компании и на здравословното положение на хората като цяло.

Кои са съперниците ви и с какво се различавате с тях?

Чуваме, че и в България има към този момент сходни планове, въпреки че не сме ги виждали в деяние, и се радваме, че се развива тази ниша. В международен проект има към 5 компании, които са сериозен съперник за нас, само че се разграничаваме от тях с това, че построихме нашата технология дружно с пчеларите и вършим план, който дава отговор на техните съществени потребности. Системата ни е гъвкава, тъй като всичко сме си създали сами, без да разчитаме на други разработчици, и можем да вършим промени в придвижване. Друго огромно преимущество е фактът, че устройството е плътно и доста елементарно за приложимост.
Кои персони ви въодушевяват и са били за образец в професионалното развиване?

Един от хората, който изигра най-силна роля в развиването ми и оформянето на мирогледа ми, е Райчо Райчев от Endurosat. Той е повода да стана бизнесмен - той гледа към резултатите и преследва задачите си, въодушевява хората към себе си и ги зарежда с сила.

В по-глобален мащаб съм доста впечатлен от някогашния шеф на NASA Пийт Уорден, който познавам персонално и е човек, мощно заинтригуван от науката, само че застава на административна позиция за да помогне и развие организацията и това е най-хубавото нещо, което й се случвало.

Какви софтуерни устройства употребявате в всекидневието си?

Освен компютър и телефон доста разгадавам на Fitbit гривната си, с цел да упражнявам и дремя по-добре. Фен съм на това да измерваш метода, по който живееш. С екипа вършим и дребни планове, като да вземем за пример да поставиш датчик в растение у дома, с цел да знаеш по кое време има потребност от поливане. Като цяло обаче избирам да карам колело.

Коя бизнес книга бихте предложили?

Напоследък започнах да чета доста книги, надалеч повече от преди, тъй като споделят, че положителният изпълнителен шеф чете по 50 - 60 книги на година. Препоръчвам The hard thing about hard things на Бен Хоровиц. Както и Principles на Рей Далио и сигурно книгата на Кристофър Вос - Never split the difference, която приказва за това по какъв начин да постигаш нещата, които искаш, без да накърняваш отсрещната страна, и по какъв начин да споделяме дейно.

Какво бихте посъветвали младите бизнесмени, които в този момент започват компания или се двоумят дали да стартират личен бизнес?

Трябва доста бързо да се проваляш и това не би трябвало да носи отрицателни конотации. Провалът би трябвало да бъде резултат от провален опит и най-важното е да научиш нещо от него. Затова правете неща, които " гърмят ", с цел да може да разбирате по-късно за какво.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР