Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Орлин Тодоров е психотерапевт

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Орлин Тодоров е психотерапевт
Коментари Харесай

20 въпроса: Орлин Тодоров

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Орлин Тодоров е психотерапевт и академични професор, един от първите български психоаналитици, квалифицирани съгласно условията на Международната психоаналитична асоциация. В клиничната си процедура и като съветник на разнообразни екипи е специалист в областите на детско развиване и образуването на личността, на деянията на тревожни и психосоматични разстройства, на комплексното лекуване на зависимости и други разстройства.

Автор е на книги и сборници по психоанализа, културология, философия и интердисциплинарни научни проучвания. Последната му монография е " Разбиране и интерпретация в психоанализата ", а сборникът " Психоанализа в България: тук и в този момент ", събрал текстове от водещи български психоаналитици и откриватели на психоанализата, преди малко излезе от щемпел от издателство " Колибри ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като какъв човек се определяте?
Когато бях млад, желаех да съм интелигентен, през днешния ден доста ми се желае да съм добър, тъй че към този момент се дефинирам като не неприятен и не доста малоумен.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам, че индивидът е нещо удивително, една не толкоз неповторима форма на живот, която е способна да основава и реализира невъобразими неща. Иначе, да си остане сред нас, имам вяра безусловно и в психоанализата.

Любимият ви миг от деня?
Малко преди зори, безшумно е и всичко следва.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да се оправям с арогантността си, т.е. да обуздавам потребностите си непрекъснато да знам и да съм изцяло сигурен.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Много постоянно го върша. Ето по този начин: " Аз съм чичо Орлин и твоите родители са те довели при мен, с цел да опитаме да разберем можеш ли да играеш, какво сънуваш, от какво се боиш и какво обичаш. "

Как си почивате?
Спя, разтъпквам се с щерка си Ида наоколо и надалеч, беседваме и си гледаме филми с жена ми Калина.

Какво ви зарежда?
Едно от нещата сигурно е работата ми, тази неповторима опция да поддържам връзка с прелестни хора, които ми се доверяват. Е, като множеството хора също и от някой триумф, някое положително дело, хубава галерия, книга, филм.

Какво ви разсмива?
Напоследък единствено остарели смехории, които виждам в YouTube: " Монти Пайтън ", Франк Дзапа свири на колело, физическата комедия от немите филми. Като дете обаче доста се смеехме вкъщи, майка ми е доста радостен човек.

Какво ви натъжава?
Човешкото страдалчество във всички форми.

Какво ви вбесява?
Най-непосредствено пропадането на Нов български университет, където работя от 25 години.

Личност, на която се възхищавате?
Само една ли? Стотици са: моите учители от гимназията Лили, Атина, Киро и Оги Радев, професорите ми Богдан Богданов, Никола Георгиев, Ивайло Знеполски, Бийд Рандъл, Дейвид Тъкет, доста от сътрудниците ми лекари, психолози, академични преподаватели, гениите ми Омир, Бах, Фройд, Ерик Клептън Възхищението ми в последно време е ориентирано обаче към четирима души – Бил и Мелинда Гейтс, тъй като фондацията им избавя милиони деца от гибел, и Калина и Ида, тъй като ме избавят мене.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Страхотен блусар съм - майтапя се. Всеотдаен съм, като би трябвало да се прави работа, и бързо се оправям с разочарованията, които неизбежно следват от първото.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Истината е че доста неща бих желал да трансформира, само че дали е допустимо, ето в този момент ме интервюирате за обичания ми вестник, а на мен ми се желае да съм по-малко горд и по-скромен, парадоксално е нали?

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Като Фродо Бегинс, да понеса тежестта на пръстена на силата.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Акустичен Fender CDO 300 на самия себе си, да си пея у дома.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
YouTube, BBC, " Дневник ". Без подбив, вижте ми браузъра.

Къде бихте желали да живеете?
Вкъщи, с жена ми и щерка ми.

Коя е последната книга, която прочетохте?
Последната седмица завърших една аудио, една печатна и една като редактор: Брайън Кокс и Андрю Коен " Човешката галактика " ; " Революция на епигенетиката " от Неса Карън и " Психоанализа в България: тук и в този момент ".

Най-интересното място, на което сте били?
Долината на царете в Горен Египет.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Природата е по-могъща и по-интересна от въображението ти, преглътни неудобството от изненадата и научи нещо ново (често повтаряно от баба ми).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР