Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Белослава Димитрова е радиоводеща

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Белослава Димитрова е радиоводеща
Коментари Харесай

20 въпроса: Белослава Димитрова

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Белослава Димитрова е радиоводеща и един от свежите гласове в актуалната българска лирика. Тя стигна до първите си читатели с " Начало и край " (2012), а " Дивата природата " (2014) излезе също по този начин в Италия и Хърватия. Отскоро в книжарниците е третата й стихосбирка " Месо и птици ". Ще я познаете по корицата на актуалния художник Rassim и знака на напълно отдаденото на поезията издателство " Да ".

Премиерата на книгата е на 7 октомври в Литературен клуб " Перото ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като какъв човек се определяте?
Аз съм звероукротител на себе си и постоянно се пробвам да укротя непознати бесове. Бих желала да бъда самоуверен човек, макар че ме е боязън.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Всичко се повтаря и е едно и също. В това няма нищо неприятно или пък ужасно.

Любимият ви миг от деня?
Харесвам нощта, идеално си пасва със самотата, само че също толкоз ме притегля и ранната заран, когато ти се дава късмет да бъдеш още веднъж.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да не се уморя, да не приказвам и пиша едно и също. Да ми остане възприятието на неспокойствие.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Като него съм любопитна и си приказвам с непознати и познати по радиото. От време на време разтварям врата вътре в мен и стартирам да пиша. Но най-вече обичам да играя: хайде да играем!

Как си почивате?
Не съумявам доста постоянно да го върша, не мога да се укротя. Искам да се науча да седнал съм, без да върша нищо. И да изпитвам наслаждение.

Корицата на " Месо и птици ". Оформлението е на Надежда Олег Ляхова.

Какво ви зарежда?
Природата. Всичко, което е част от нея. Дървета, растения, животни, скали, камъниОбичам да ги допирам и да имам чувството, че се свързвам с тях. Че не преча, а прилягам към картината.

Какво ви разсмива?
Хората, които демонстрират автоирония, които могат да се надсмеят над себе си и действителността. Това са свободни хора. Александър Христов, мой сътрудник и другар, ме разсмива доста постоянно, когато съм ядосана. И избавя човешки животи.

Какво ви натъжава?
Това, което се случва с възрастните хора, с другите, с животните.

Какво ви вбесява?
Лъжата, в която ръководещите в България и до момента ни учат да живеем. За страдание сме доста старателни възпитаници в това отношение. Също по този начин, че не ни пука, в случай че не ни визира директно. Трудно заставаме един до различен. Примирението.

Личност, на която се възхищавате?
Възхищавам се на хората на науката, те са същински актьори. Още помня срещата с Димитър Съселов – български академик, астроном, който е развил впечатляваща кариера в Америка. Той търси живот на други планети. Понастоящем е шеф на " Харвард-Смитсониън център по астрофизика " и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Това, че се приписвам изцяло и влагам сърце във всичко, което върша. Никога не е официално. На моменти се оказва много мъчително. Също по този начин съзнавам, че съм идеално пушечно месо. Заставам на предната линия с целия вероятен възторг на загиващия.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Чувството за виновност, което непрекъснато ме преследва и саботира. Също по този начин невъздържаността, поради която съм наранявала хора, които обичам.

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Да лишавам болката и да давам смисъл на хора, които са изгубени. Нещо като милосърдна сестра със суперсили, само че без да се знае и помни името ми.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Везана завивка от майка ми, която беше на посещаване в Молдова и се срещна с бесарабските българи. Много оценявам ръчния труд.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Seen.bg, в който списвам. YouTube каналът на Vice, австрийското свободно (некомерсиално) радио Orange 94.0.

Къде бихте желали да живеете?
Искам да пребивавам измежду природата, само че да се оправям. Да съм сръчна, да не нарушавам целостта.

Коя е последната книга, която прочетохте?
Любимецът ми Мишел Уелбек, който си затъва в личната мрачевина със " Серотонин ". Препрочетох и един от 5-те случая на Фройд - " Човекът-плъх ".

Най-интересното място, на което сте били?
Бразилия. Спомням си, когато за първи път видях Атлантическия океан, и в действителност някак си ми се стори, че природата ме поздравява.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Поезията постоянно участва, в този момент съответно ви приветствам с могъщия Марк Странд и част от стихотворението " Частица от бурята ":Нищо повече от неясно възприятие, че след години тази парченце от бурята, трансформирала се в нищо пред очите ти, ще се върне, че някой, седнал като теб в този момент, ще каже: " Време е. Въздухът е подготвен. Небето се разтваря. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР