Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Още по темата

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Портрет на художника като номад

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване
Още по тематиката
Forever Young

" Разместване на пластовете " и настоящото положение на българското модерно изкуство
5 яну 2018
За новобранеца с обич

Днешният Париж и за какво преследването на идеалния живот е злощастие съгласно Карол Фив
21 окт 2016
Човек на обстановката

Януш Рудницки за изменящата се Полша и приликите сред хората и пингвините
2 юни 2016
Фотогалерия: Борис Праматаров в изложбата " Черни израстъци "
от Дневник,4 дек 2012 Борис Праматаров е роден през 1989 година в артистична компания. Майка му Тодорка Минева е преводач, а баша му е художникът Веселин Праматаров. Неговият брат Калоян е стихотворец и преводач. Борис е приключил " Книга и печатна графика " в Националната художествена академия и магистратура по графичен дизайн в Кралската академия за изящни изкуства в Гент, Белгия. Освен в София е имал независими изложения в Брюксел и Белград.Борис Праматаров е от дребното млади създатели, чиято работа няма по какъв начин да сбъркате. Специфичният мрак и черният му комизъм са незабавно разпознаваеми, без значение дали в изложбената зала, на страниците на вестника (Праматаров е илюстрирал коментарната графа в New York Times и има значително илюстрации, основани особено за " Капитал " - бел.ред.) или върху кориците на книгите на издателство СОНМ. Разпознаваеми са и в новата му галерия - " Тайните на насекомите " в Gifted.

" Обикновено ми би трябвало месец, с цел да завърша картина, а в тази ситуация приключих осем в границите на осем дни ", споделя Праматаров, който откриваме тъкмо до момента в който скицира в бележника си. Посвещава свободните минути на изобразяване и го съпоставя с разсвирването при музикантите. " Имам много строга дисциплинираност на работа. Но си слагам и по-различни задания – всеки нов формат на работа е нова борба. " В текста към изложбата той изяснява концепцията по този начин: " Насекомите нямат фантазии. Тези тихи наблюдаващи не знаят що е положително и зло или що е красиво и грозно. "

В момента работи в студио за ситопечат в Брюксел, а опциите за по-качествен щемпел и цветове го въодушевяват да излезе отвън рамките на черно-бялото за тази галерия. " Намерих стила си, откакто по обменна стратегия бях за пет месеца в Сеул през 2012 година, разбрах, че не се интересувам толкоз от техниката, а от облиците, които виждам. След това незабавно направих първата си галерия – в софийското Hip Hip ателие. Обичам да посрамвам повече в места, които са по-социални, не толкоз в типични галерии. "

Възприема работата си като огледало на това, което вижда във всекидневието и положителните образци, които намира в творчеството на други създатели. " Когато работех за студио в Марсилия, работите ми бяха по-плакатни, по-първосигнални, а в Брюксел върша повече игра с пространството – евентуално нещо в архитектурата и културното завещание на града ми въздейства. Когато видя нова посока на работа, постоянно се чудя с какво и аз мога да допринеса за нея. "

Според Борис Праматаров доста актьори в България работят по тематиката за паметта - " за какво сме свързани с предишното, по какъв начин се разграничаваме от предходните генерации като метод на живот ".

Винаги е знаел с какво желае да се занимава. " Имам огромния шанс родителите ми постоянно да сме подкрепяли в това, което върша. Познавам актьори, за които това е било борба. Но даже да не съм имал съмнения, че желая да рисувам, постоянно съм имал подозрения – към момента ги има въпросите какво върша и за какво го върша. "

В България му липсва рецензия. " Затова и обичам да чета рецензия за образни изкуства – значимо е да видиш друга позиция, а даже някой да напише отрицателен отзвук за теб, то отново може да е мотив да научиш нещо ново. "

След изложбата Праматаров се прибира в Белгия и възнамерява да работи по ново авторско книжно издание и по отварянето на взаимно студио с приятелката му в Брюксел.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Тайните на насекомите " е в Gifted до 30 януари. Работа на Праматаров е и част от груповата галерия " Разместване на пластовете ", която продължава в СГХГ до 4 февруари. Част от физическите му издания се оферират в Hip Hip Library и Gifted. Повече за работата му – на borispramatarov.tumblr.com.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР