Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Когато сладоледът е

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Когато сладоледът е
Коментари Харесай

Ново място: Savini Gelato

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване
Когато сладоледът е с мляко вместо заместители, а сорбето - с същински плодове, усетът е радикално друг и не може да се сбърка. Създателите на Gelateria Naturale (на ул. " Шишман " ), които от три години се придържат към първичното си заричане да вършат чист и първокласен артикул, към този момент оферират занаятчийския си сладолед на още един адрес в София.

Savini Geato се намира на ул. " Сан Стефано " 9 и носи името на вдъхновителката на фамилния бизнес, Савина Николова. Отварянето на новата джелатерия съответства с раждането на първото й дете, което разреши на собственичката да заключи философията им по този начин: " Създаваме артикул, който с чиста съвест да дадем на личното си дете. "

Концепцията тук е по-различна от тази на Gelateria Naturale, тъй като в Savini работят единствено с биосуровини, огромна част от които внасят сами. Ванилията идва от дребна плантация в Мадагаскар, шамфъстъкът е от фамилна ферма в Сицилия и идва непосредствено, без медиатори. Червените плодове, които употребяват, са чисто български, отгледани посредством правилата на биоземеделието. Стремят се да поставят минимално количество захар, избират суперхрани и сироп от маниока вместо всеобщата декстроза. Във всеки сладолед има добавени фибри от бамбук, които смъкват гликемичния показател.

" Ние сме място без никаква пластмаса, което значи освен, че не предлагаме пластмасови опаковки, а водата и всички питиета са в стъклени шишета, опитваме да образоваме клиентите ", споделя Савина. Чашите и лъжиците за сладоледа са 100% биоразградими. Все още не оферират фунийки, тъй като всички на пазара били с палмова лой. Намерили са опция и напълно скоро чакат да получат фунийки със зехтин.

Савина Николова се е усъвършенствала в правенето на сладолед на курсове в Италия, където е живяла до наскоро. Още при започване на фамилния бизнес вземат решение, че при никакви условия няма да употребяват подготвени и индустриални смеси. " Правим всичко напълно сами. Например нашият сладолед тирамису се подготвя от биомляко, прясно маскарпоне от Алто Адидже, захар демерара (сурова кафява захар - бел. ред.), марсала, жълтъци, сурово какао и занаятчийски бишкоти " Савоярди ".

Истинският сладолед се топи по-бързо, по тази причина, като влезете в бялото помещение, тук ще видите студенина витрина като от едно време, в която в огромни цилиндри се съхраняват другите усети. Витрината е с гликол и може да държи наличието замразено до 48 часа даже да няма ток.

За доставките на сладолед, които също способстваха за известността им, употребяват специфични кутии – в тях обособените усети могат да се придвижват, без да се смесват и без да се разтопят.
Мястото е малко, само че извън има маси, а тъкмо насреща е Къщата с ягодите.

Ул. " Сан Стефано " 9. Сайт за поръчки: www.savini.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР