Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване ЕС предлага създаването на огромен

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване ЕС предлага създаването на огромен
Коментари Харесай

Закуска за шампиони

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Shutterstock Смаляване
Европейски Съюз предлага основаването на голям фонд, който да бъде ориентиран към развъждането на " европейски първенци " в технологиитеПодходът на Европейски Съюз се приближава по-скоро до този на Китай, в сравнение с до този на САЩРегулациите на Европейски Съюз ще бъдат проблем пред всяка европейска компания, която желае да пораства до мащабите на Гугъл Колко пъти през последния месец ползвахте Quaero? А в действителност знаете ли какво въобще е Quaero? Освен думата " диря " на латински, Quaero беше опитът на Европа (и по-конкретно на Франция и Германия) да основат " европейския Гугъл " през предишното десетилетие. Стотици милиони евро и няколко години мъка по-късно, Quareo публично постави завършек на съществуването си. Уроците от опита за европейски хегемон в интернет търсенето, в резюме, бяха два: нововъведенията не се случват по държавна поръчка и безразборното мятане на пари в една концепция няма да я направи наложително действителност. И двата урока, наподобява, бързо са забравени, тъй като съгласно изтекли документи Европейски Съюз предлага основаването на фонд на стойност 100 милиарда евро, който да подсигурява появяването на " европейски първенци " в софтуерния бранш.

Европейският фонд за бъдещето (EFF) цели да отговори на терзанията, че Европейски Съюз изостава прекомерно очевидно от Съединени американски щати и Китай. Провалът на страните от континента да произведат същински IT колос, сравним с Гугъл, Фейсбук, Amazon от страна на Съединени американски щати или Alibaba и Baidu от страна на Китай, е отдавнашно леке в репутацията на Европейски Съюз. Сред 20-те най-големи IT компании в света има едвам една европейска – немската SAP. Тя обаче е колос измежду бизнесите, а не измежду всеобщите консуматори, какъвто е казусът с китайските и американските компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Различни заключения

Изводът от планове като Quaero измежду множеството икономисти и представители на IT бранша в Европа е, че софтуерни първенци не се случват по поръчка. Най-малкото, в случай че фактически има такава новаторска компания, то ползата към нея от страна на частния капитал би бил в пъти по-висок, в сравнение с от страна на държавния. Но изводът в Брюксел се оказва друг: казусът е не другаде, а в това, че опитите до момента са били на равнище " национални първенци ". Сега опитът е да се основат " европейски първенци ". И мащабът на EFF, най-малко във връзка с пари, дава отговор на тази цел. Когато се появи на бял свят, без значение каква част идва от еврофондове, каква от държавни управления и каква от частни средства, със своите 100 милиарда евро той ще бъде най-големият върховен фонд в света. Ще бъде по-голям даже от общия фонд сред Саудитска Арабия и японския колос SoftBank, на стойност 100 милиарда $.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Но казусът не наподобява да е това. Докато Европа се пробва да сътвори собствен личен колос, в същия миг се пробва да се наложи като най-строгия регулатор на софтуерни компании в света. Тази роля на Европа обаче е нож с две остриета. Казано в резюме, Брюксел може би пропуща обстоятелството, че до момента в който написа правила, които да наложат ограничавания на Фейсбук, Гугъл и Alibaba, те автоматизирано ще се отразят и на всички опити на европейски бизнесмени да основат компания с сходни размери.

Европа е най-строга във връзка с потреблението на персонални данни, само че на процедура всяка огромна IT компания с не-толкова-малкото изключение на Apple се храни точно с информацията на потребителите. Регулации като GDPR също постоянно са обект на рецензия заради друга причина: те са дискриминиращи към по-малките компании, които нямат финансовите благоприятни условия на огромните нито да трансформират бизнеса си в подобен мащаб, нито да заплащат големите санкции, планувани в регламента.

Съответно, в случай че Европа фактически желае свои " първенци ", би трябвало да премисли цялата си тактика изначало. Сегашният приоритет е не толкоз основаването на домашни колоси, колкото ограничението на непознати такива.

Повече Китай, в сравнение с Съединени американски щати

Странното в метода на Европа е, че той се приближава повече до този на Китай, в сравнение с до този на Съединени американски щати. " Вместо облекчение на регулаторната тежест за всички европейската администрация избира да приоритизира избрани браншове за сметка на други и да основава специфични режими, да вземем за пример такива за започващи компании, дребни предприятия и други сходни ", написа в собствен разбор по тематиката Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

В Съединени американски щати методът, който докара до раждането на софтуерните колоси от последните 30 години, беше всеобщо дерегулиран бранш. Този метод, несъмнено, роди и проблеми, като да вземем за пример събирането на данни от страна на множеството компании, както и значително монополното състояние на Гугъл, Amazon, Фейсбук и Microsoft в региона на търсенето, електронната търговия, онлайн рекламата, операционните системи и облака.

Китайският метод е с доста повече въздействие от страна на държавното управление и обезпечаване на всичко нужно, тъй че фирмите да съумеят и на вътрешния, и на външния пазар. Европа надали би стигнала чак до такива стъпки като прекъсването на Гугъл (какъвто е казусът в Китай), само че и евентуално вижда китайския модел като по-бърз за основаване на колоси, в сравнение с американския.

Една от аргументите Quaero да се провали преди повече от 10 години са точно бюрократичната тежест и неналичието на независимост за самите бизнесмени и софтуерни инженери, даже и те да са добре финансирани. Този вид проблеми са значително непознати за представителите на Силициевата котловина, както и за тези от Шънджън. Голяма част от сполучливите европейски стартъпи и компании в последна сметка се продават най-често точно на американски компании – образци могат да бъдат дадени от Skype (купена от Microsoft), през DeepMind (купена от Google), до българската Telerik (купена от Progress). " Без да има афектирани, Гугъл си остава доста по-атрактивен покупател, в сравнение с европейски върховен фонд с какъвто и да било мащаб ", написа Фернандо Жулияно от Bloomberg.

Моделът " Масайоши Сон "

Самият фонд, въпреки към момента да има малко елементи към него и основаването му да е под въпрос, най-малко до момента в който не пристигна идната европейска администрация, наподобява повече на общия фонд на SoftBank и Саудитска Арабия. Накратко, той работи по този начин: японската компания и Суверенният фонд на Саудитска Арабия дават общо 100 милиарда $, които след това се насочват от SoftBank, а постоянно в частност от нейния създател и изпълнителен шеф Масайоши Сон.

Това е задачата и на EFF. Той би трябвало да включва европейски пари, национални пари и частен капитал, само че средствата да бъдат насочвани на първо място от частните фондове. " Всеки опит на Европейски Съюз да прави дялови вложения в компании ще бъде радикална смяна по отношение на досегашната капиталова тактика на съюза, която разчиташе на взаимно финансиране посредством схеми като " Фондът Юнкер " да вземем за пример ", написа Мехрийн Кан от Financial Times.

Откъдето и да бъде погледнат проектът, той има потребност от доста повече елементи, както и ясно избрани цели - дали Европа търси заместители на американските колоси (подходът на Китай и Русия), или значимото е единствено континентът да създаде свои лични " първенци ", които да вземат участие по-активно в софтуерната промишленост. Какъвто и да е отговорът, остава въпросът дали тази цел може да бъде реализирана посредством държавен, а не частен капитал. Защото към този миг би трябвало към безконечното факсимиле " парите са си пари " да прибавим, че в европейския случай и регулациите са си регулации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР